U Asi -kolorowy zawrót głowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: u Asi -kolorowy zawrót głowy :)

Post »

Zależy które :D Róże okrywa się, gdy temperatura utrzymuje się na minusie przez kilka dni i zapowiadane są mrozy.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Która dąbrówka jest ekspansywna to zależy od odmiany , te bardziej wyszukane przyrosty mają skromne , te zwykłe zależy od warunków jakie im zapewnimy , czym lepsza ziemia to i roślinka piękniej rośnie ...ważna rzecz to że nie rozłażą się podziemnymi rozłogami a jak poziomki na powierzchni więc od czasu do czasu wystarczy powyrywać nadmiar i będzie ok ;:108
Miodunki polecam cudne rośliny w sumie ich też powinnaś się obawiać :;230 rozsiewają się gdzie popadnie , w taki sposób dorobiłam się krzyżówek i fajnych dekoracji w najmniej oczekiwanym miejscu .
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też kupiłam ostatnio dwie małe chryzantemki Są śliczne ale nie mam pojęcia czy zimują w gruncie Zastanawiam się czy mogę je zimą przetrzymać w donicy w jasnym i chłodnym pomieszczeniu a wiosną do gruntu. Obawiam się, że nawet jakby były zimujące to takie maluszki nie dadzą rady
Paulina
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Ewuś-np rh,pierisa,żurawki,hosty,magnolię,hebe,młode iglaki(kiedy zabezpieczac przed mrozem?)
została jedna-ta największa.(ROBIĄC ZDJĘCIE ZAUWAŻYŁAM,ŻE Z TEJ OSTATNIEJ TEZ JUŻ NIC NIE ZOSTAŁO :( Jak myślisz czy te,które zmarniały-odbiją na wiosnę?
ziemia w tym miejscu jest średniej jakości
a miodunki są raczej niskie czy wyższe również?masz zdjęcia?chętnie zobaczę jak kwitną :D rosną w półcieniu czy na słońcu?ziemia lekko kwaśna czy?... :wink: wklej zdjęcia ;:180 :wink:
paola-jak znajdziesz sprawdzone wskazówki ,to podziel się inf.Podpytam Geni-ona ma sporo chryzantem w ogródku.a może w necie coś piszą?...
pozdr cieplutko ;:3 .idę sadzic mojego rh :tan
mam też pytanie odnośnie magnolii-zwijają się jej liście-czy to objaw jakiejś choroby?wcześniej coś atakowało jej liście-była 3-krotnie opryskiwana Karate-CO ROBIĆ?
Obrazek
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu a czy te chryzantemy mają naturalnie takie wycieniowane obrzeża czy to też efekt świetlny? Pytam bo wyglądają rewelacyjnie
Paulina
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tak wyglądają :tan
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Żeby coś urosło musi mieć z czego , jeżeli całkiem wyginęły to nie odrosną ale jeśli zgubiły tylko liście a reszta ma się ok to wiosną odbiją , tą którą pokazujesz mam u siebie i też na samym początku miała problem z aklimatyzacją , taka marnota siedziała przez rok a teraz całkiem ładnie rośnie chodż ona nie z tych ekspansywnych .
Miodunki są podobnej wysokości jeżeli już to różnią się minimalnie , z tych które mam jedynie miodunka zielona biało kwitnąca liście ma naprawdę duże / długie wykładają się na ziemi . Kwiatuszki mają różne ,większość różowo /niebiesko/ fioletowe na jednym krzaczku w zależności od fazy kwitnienia ale są też biało różowo albo niebiesko kwitnące piszę to na przykładzie swoich . Miodunki wolą półcień i wilgotną ziemię ale... u mnie kilka rozsiało się na skalniaku 100% słońca i piach a rosną bez problemowo nie mdleją a cudnie się komponują z innymi roślinkami .
Zdjęć wszystkich kwiatów wklejać nie będę bo zajęło by to :wink: ale dwie kwitnące na różowo i niebiesko oraz kompozycja o której pisałam , samosiejka a obok inna jak różna
Obrazek Obrazek

Obrazek
Piękna chryzantema ;:138 większość sprzedawanych to jednoroczne , giną przy pierwszym przymrozku , trudno zgadnąć czy ta to zimująca :roll: podejrzewam że nie chodż wolała bym się mylić ;:108
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

byłoby miło gdyby się wykazała-dyszka jednak poszła.
Miodunki śliczne,rabatka i te szyszunie :wink:
najbardziej mi się podoba ta na dolnym zdjęciu- wiesz jak się nazywa?chetnie zakupię :)
zdjęcia chętnie pooglądam:)-muszą poszukać Twojego ogródka :wink:
chryzantemka będzie na obserwacji :wink:
:wit
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takiej ślicznej też by mi było szkoda więc obserwuj ją dokładnie
Paulina
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nie spuszczę jej z oka :wink:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Powiem, co wiem :D Iglaków się nie zabezpiecza. Kwaśnoluby wiecznie zielone należy zacieniować, o ile nie rosną w cieniu czy półcieniu. U siebie pierisa okrywam włókniną, ale klimat u mnie wredny. Hebe raczej okryć po wystąpieniu dłuższych przymrozków gałęziami drzew iglastych, może też być włókniną. Magnolię raczej bym opryskała czymś owadobójczym, ale jeszcze nie mam wytęsknionego drzewka, więc i pewności co do przyczyny zwijania się liści nie mam żadnej :D Z hostami daj sobie spokój-nie wymarzają. Wiosną wybiją nowe liście, stare teraz zginą i trzeba je posprzątać :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dziękuję:)

co do chryzantemki to znajoma wstawia z doniczką do garażu i jest ok.
Ja swoją mam jeszcze w doniczce ,garaz mam więc.... :wink:
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj :wit Przybywa Ci roślinek ,ale wydaje mi się,że miejsca masz nie za wiele :roll: Albo to przeświadczenie powodują małe zdjęcia,które zamieszczasz.Zapał Twój widać gołym okiem :) nawet ,jak mylisz oleandra z rhododendronem :wink: Powodzenia!Ja też lubię kamienie :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”