Kuchnia Kaśki
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kuchnia Kaśki
Witaj RTK-no właśnie jak masz na imię?Cieszę się ze przydadzą się moje przepisy.Z twoich skorzystam,a jak długo taka marynata może stać lodówce?
A gdzie twój ogródek? Zakładaj watek,a jeśli chcesz,możesz wstawić fotki u mnie.
A gdzie twój ogródek? Zakładaj watek,a jeśli chcesz,możesz wstawić fotki u mnie.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O matko....i córko
Przepis rtk10 brzmi tak smakowicie, że
Jutro ! jutro robię taką marynatkę i zanurzam w niej wszystkie możliwe części kury

Przepis rtk10 brzmi tak smakowicie, że

Jutro ! jutro robię taką marynatkę i zanurzam w niej wszystkie możliwe części kury

-
- 100p
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
Kasiu,
ogródek jest szykowany już do zimy. I jak co roku, znowu dosadzone zostały różne cebulowe, kwitnące wiosną, a miało już nie być ich więcej. Do założenia wątku muszę jeszcze "dojrzeć".
"Bazowa" marynata (zalewa) może stać w lodówce w słoiczku tak długo, dopóki się jej nie zużyje - nawet i kwartał. Nic się jej nie stanie.
Po kilku dniach "macerowania" można ją przecedzić przez sitko i czosnek przechowywać w oddzielnym słoiczku (to już pomysł mojej znajomej), wykorzystując co jakiś czas do różnych potraw (klopsiki, kotleciki, zupki, dodać do masełka + natka pietruszki (drobniutko posiekana) = masełko czosnkowe, itp.).
Zaś płynny "przesącz", szczególnie późną jesienią i wczesną wiosną można popijać
2-3x/dziennie profilaktycznie po 1 łyżce stołowej i traktować, jako naturalną "grypolinkę" , żeby wzmocnić organizm i zapobiec wszelkim przeziębieniom.
Można popijać również razem z "cząstkami" czosnku - nieprzecedzoną (to także już pomysł mojej znajomej - sprawdzony i działa skutecznie, a nie ma żadnego takiego specyficznego zapachu , jak przy jedzeniu surowych ząbków czosnku) .
Mariolu,
hm, ...
proponuję, żebyś zamiast kury wzięła wszystkie części z kurczaka, bo nie wiadomo, jaka kura Ci się trafi i jak długo będzie musiała się dusić. A może spróbować
ją zamknąć w szybkowarze 
ogródek jest szykowany już do zimy. I jak co roku, znowu dosadzone zostały różne cebulowe, kwitnące wiosną, a miało już nie być ich więcej. Do założenia wątku muszę jeszcze "dojrzeć".
"Bazowa" marynata (zalewa) może stać w lodówce w słoiczku tak długo, dopóki się jej nie zużyje - nawet i kwartał. Nic się jej nie stanie.
Po kilku dniach "macerowania" można ją przecedzić przez sitko i czosnek przechowywać w oddzielnym słoiczku (to już pomysł mojej znajomej), wykorzystując co jakiś czas do różnych potraw (klopsiki, kotleciki, zupki, dodać do masełka + natka pietruszki (drobniutko posiekana) = masełko czosnkowe, itp.).
Zaś płynny "przesącz", szczególnie późną jesienią i wczesną wiosną można popijać

Można popijać również razem z "cząstkami" czosnku - nieprzecedzoną (to także już pomysł mojej znajomej - sprawdzony i działa skutecznie, a nie ma żadnego takiego specyficznego zapachu , jak przy jedzeniu surowych ząbków czosnku) .
Mariolu,
hm, ...

- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
..o jakie mniam mniam zabieram się do robienia marynaty... 

- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
przepis na marynatę już sobie zapisałam
na pewno sie przyda 

- Ruda2011
rtk10 sorry
Oczywiście mówiąc kura mam na myśli kurczaka
Kasiu pozwolisz ?
To teraz ja podam wam łatwiutki przepis na fasolę po afrykańsku. Kuchnia Afryki, ze względu na deficyt wody, preferuje dania jednogarnkowe. U nas, co prawda wody na zmywanie nie brakuje ale brakuje czasu
2 puszki czerwonej fasoli
2 duże cebule
olej
kopiasta łyżeczka do herbaty curry
opcjonalnie łyżka koncentratu ( ja czasami dodaję, czasami nie )
Cebulę w piórka na rozgrzany olej, usmażyć na złoto. Wsypać curry i chwilę podsmażać mieszając aby curry " oblepiła" cebulkę. Dołożyć fasolę wraz z zalewą, ( jeżeli dodaję - to koncentrat ) pogotować parę minut i - gotowe. Świetny dodatek do mięsa smażonego, pieczonego, w sosie itd

Kasiu pozwolisz ?
To teraz ja podam wam łatwiutki przepis na fasolę po afrykańsku. Kuchnia Afryki, ze względu na deficyt wody, preferuje dania jednogarnkowe. U nas, co prawda wody na zmywanie nie brakuje ale brakuje czasu

2 puszki czerwonej fasoli
2 duże cebule
olej
kopiasta łyżeczka do herbaty curry
opcjonalnie łyżka koncentratu ( ja czasami dodaję, czasami nie )
Cebulę w piórka na rozgrzany olej, usmażyć na złoto. Wsypać curry i chwilę podsmażać mieszając aby curry " oblepiła" cebulkę. Dołożyć fasolę wraz z zalewą, ( jeżeli dodaję - to koncentrat ) pogotować parę minut i - gotowe. Świetny dodatek do mięsa smażonego, pieczonego, w sosie itd
- kasik 69
Mariolko,pewnie,że pozwolę
te fasolka może być ciekawa,czasem proste dania są najlepsze.Właśnie obmawiałyśmy wstępnie z córką menu na urodzinki-wnusia i małżonka,a mają ten sam dzień
,no i chyba zrobimy potrawkę meksykańską-fasolka,cebula,kukurydz,pieczarki i,przesmażone doprawione przecierem plus przyprawy-przepis z gazetki przyślij przepis.A ja dziś korzystając z ostatnich zbiorów cukinii zrobiłam placuszki i cukiniowe ciasto 
A może wy mi podpowiecie co zrobić na imprezkę-szybko i nie drogo?

te fasolka może być ciekawa,czasem proste dania są najlepsze.Właśnie obmawiałyśmy wstępnie z córką menu na urodzinki-wnusia i małżonka,a mają ten sam dzień

A może wy mi podpowiecie co zrobić na imprezkę-szybko i nie drogo?
- Ruda2011
Pyszna jest taka potrawka. A ciasto cukiniowe ? Mniam, mniam czy też błeee ?
Ja znam przepis na ciasto marchwiowo - bananowe z polewą z twarożku homogenizowanego. Nazwa brzmi błeee, dla mnie delicious.
Ja znam przepis na ciasto marchwiowo - bananowe z polewą z twarożku homogenizowanego. Nazwa brzmi błeee, dla mnie delicious.
- kasik 69
Ciasto cukiniowe całkiem,całkiem,mi przypomnina w smaku piernik na dzemie,może któraś piekła?
A ja po imprezce zjadam resztki,teraz z kawką cytrynowca.A z konkretów nic specjalnego nie robilam,galarcik,sałatkę gyros i grecką,bgosik to wiadomo,musi być,zrobilam już z mojej ukiszonej kapusty.Były jeszcze roladki ze schabu,i schab zapiekany z ananasem,potrawka meksykanska i chyba to wszystko.A nie,jeszcze ryba po grecku.I tu muszę powiedzieć,ze tak jak nie bardzo podchodzę do ryb z marketów,zaczęlam kupować filety w Biedronce,5%glazur i faktycznie wody wlaściwie nie mają są super,a cena umiarkowana.
A ja po imprezce zjadam resztki,teraz z kawką cytrynowca.A z konkretów nic specjalnego nie robilam,galarcik,sałatkę gyros i grecką,bgosik to wiadomo,musi być,zrobilam już z mojej ukiszonej kapusty.Były jeszcze roladki ze schabu,i schab zapiekany z ananasem,potrawka meksykanska i chyba to wszystko.A nie,jeszcze ryba po grecku.I tu muszę powiedzieć,ze tak jak nie bardzo podchodzę do ryb z marketów,zaczęlam kupować filety w Biedronce,5%glazur i faktycznie wody wlaściwie nie mają są super,a cena umiarkowana.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2011, o 12:59
Witaj Kasiu,
wow, wow..., ale zrobiło się u Ciebie smakowicie.
Przyjęcie masz już za sobą. Udane bardzo z pewnością było?
A jak jest tak smakowicie, to bardzo proszę Cię o przepis na ciasto z cukinią i cytrynowca.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

wow, wow..., ale zrobiło się u Ciebie smakowicie.
Przyjęcie masz już za sobą. Udane bardzo z pewnością było?
A jak jest tak smakowicie, to bardzo proszę Cię o przepis na ciasto z cukinią i cytrynowca.

Z góry dziękuję i pozdrawiam

-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
Witaj Kasiu
jadłam w sobotę świetną sałatkę z sosem słodko-kwaśnym.
Jak zdobędę przepis, to na pewno się nim podzielę
A cytrynowiec upiekłam na wczorajsze święto. Palce lizać
jadłam w sobotę świetną sałatkę z sosem słodko-kwaśnym.
Jak zdobędę przepis, to na pewno się nim podzielę
A cytrynowiec upiekłam na wczorajsze święto. Palce lizać

Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- kasik 69
Aga ,a z czego była ta sałatka? Jestem ciekawa,czy twój cytrynowiec taki sam jak mój.Miałam wstawić przepis,oczywiście z braku czasu zapomnialam
.To teraz,tak z głowy:
cytrynowiec-
biszkopt,jak biszkopt każdy chyba go potrafi upiec,na to dajemy
budyń cytrynowy ugotować,wg przepisu,na opakowaniu,do gorącego wsypujemy cytrynową galaretkę,już nie gotujemy,tylko wymieszać i sok z jednej cytryny.Ostudzić dodać do utartej margaryny-pół kostki.
Na masę cytrynową dodjemymy ubitą kremówkę+2 lyżeczki żelatyny,rozpuszczonej w odrobinie wody.Jeśli ktos woli bardziej słodkie ciasta do śmietany można dodać cukru.
Na to dajemy ciasteczka be-be umoczone w soku z cytryny.Na wierzch lukier.I wszystko.
Na cukiniowe ciasto podam później bo nie pamiętam
Ja na wczoraj piekłam jabłecznik gaździny,dobry,rodzince smakowal,ale trochę za mocno go spiekłam

cytrynowiec-
biszkopt,jak biszkopt każdy chyba go potrafi upiec,na to dajemy
budyń cytrynowy ugotować,wg przepisu,na opakowaniu,do gorącego wsypujemy cytrynową galaretkę,już nie gotujemy,tylko wymieszać i sok z jednej cytryny.Ostudzić dodać do utartej margaryny-pół kostki.
Na masę cytrynową dodjemymy ubitą kremówkę+2 lyżeczki żelatyny,rozpuszczonej w odrobinie wody.Jeśli ktos woli bardziej słodkie ciasta do śmietany można dodać cukru.
Na to dajemy ciasteczka be-be umoczone w soku z cytryny.Na wierzch lukier.I wszystko.
Na cukiniowe ciasto podam później bo nie pamiętam
Ja na wczoraj piekłam jabłecznik gaździny,dobry,rodzince smakowal,ale trochę za mocno go spiekłam

Waw
, fajny ten przepis na cytrynowca - już zapisałam sobie - tylko zawsze boje się te bitej śmietany,
czy mogę zrobić ze "śnieżki" z galaretką cytrynową
bo tak zwykle robię
U mnie króluje ostatnio rafaello
mniam -tanie, szybkie i dietetyczne
Polecam 

czy mogę zrobić ze "śnieżki" z galaretką cytrynową

U mnie króluje ostatnio rafaello

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
uwielbiam ciasta cytrynowe więc i ten przepisik sobie zapisałam
może już w ten weekend z niego skorzystam 

-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
Kasiu
mam przepis identyczny, tylko ciasteczek już nie nasączam, a polewę robię z krówek. Za to biszkopt nasączyłam wodą z cytryną i cukrem. A do kremówek dodałam śmietanfix
W tej sałatce był ryż, jajka gotowane, wędlina ale nie wędzona, papryka konserwowa, majonez i na wierzchu właśnie sos słodko-kwaśny
Mam nadzieję zdobyć przepis, wtedy chętnie się podzielę

W tej sałatce był ryż, jajka gotowane, wędlina ale nie wędzona, papryka konserwowa, majonez i na wierzchu właśnie sos słodko-kwaśny
Mam nadzieję zdobyć przepis, wtedy chętnie się podzielę

Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka