Dalie wymagania,problemy - cz.2

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Papala121
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lip 2011, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie cz.2

Post »

Wykopać po przymrozkach...Taki był plan gdy sadziłam dalie. Teraz moja wizja się zmieniła...a one jak oszalałe kwitną! I tu mam właśnie kłopot bo nie wiem jakie mogą być konsekwencje wykopków...Czy dalie się na mnie nie obrażą.... :?
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

ibizaa pisze:w weekend niektore karpy dalii już wykopałam te ktore nie miały już kwiatów, i przy wykopywaniu niechcacy pare tych bulwek urwało sie od całej karpy, i teraz moje pytanko... czy te pojedyncze bulwki ktore sie oderwały maja jakies szanse by w przyszłych latach kwitły czy nic z nich już nie bedzie?? bo nie wiem czy jest sens je przechowywac czy je wywalic... :D
Jeśli nie sprawi Ci to wielkiego kłopotu to myślę, że warto spróbować, szczególnie jeśli te odłamane kawałki nie są bardzo małe albo uszkodzone. Przecież nic w ten sposób nie stracisz a zawsze możesz zyskać (dodatkowy krzew).

Papala121 pisze:... Choć dalie nadal przepięknie i intensywnie kwitną to jednak stanowią przeszkodę dla mojej wizji tego zakątka ogrodu. Chciałabym je już wykopać. Martwię się czy nie jest jeszcze za szybko. ....
No tak mam podobna sytuację i się tak głośno zastanawiam. Oczywiście do znudzenia powtarza się zasłyszaną opinię: "..po pierwszych przymrozkach..." Dobrze by było jednak znać istotny powód takiego stwierdzenia. Bo czy to chodzi tylko o określenie w przybliżeniu terminu, czy może pierwszy przymrozek aktuwuje jakieś procesy w karpach, które są niezbędne do ich skutecznego przetrzymania a potem dobrego rozwoju w przyszłym sezonie i może wreszcie chodzi tylko o to, że po pierwszym przymrozku część nadziemna jest "zważona" (martwa) czyli i tak nie daje już nic roślinie i nie ma sensu jej dłużej trzymaćw gruncie (karpy) . Ja osobiście optuję za ostatnim powodem (choć nie mam fachowych podstaw aby być pewnym że to słuszne założenie).
Jeżeli to trzecie jest prawdziwe to wydaje mi się, że wykopanie dalii tydzień czy dwa wcześniej lub później, nawet jeśli nie było jeszcze tego symbolicznego "pierwszego rpzymrozku" nie powinno mieć zgubnego znaczenia dla dalii bo przecież taki przymrozek mógł równie dobrze się zdarzyć tydzień czy dwa wcześniej lub później.

Ale tak jak pisze to są tylko moje rozważania i nie mogą być wyznacznikiem a jedynie kolejnym głosem w dyskusji.
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ibizaa pisze:w weekend niektore karpy dalii już wykopałam te ktore nie miały już kwiatów, i przy wykopywaniu niechcacy pare tych bulwek urwało sie od całej karpy, i teraz moje pytanko... czy te pojedyncze bulwki ktore sie oderwały maja jakies szanse by w przyszłych latach kwitły czy nic z nich już nie bedzie?? bo nie wiem czy jest sens je przechowywac czy je wywalic... :D
Przechowywanie pojedyńczych bulwek ma sens jedynie wtedy gdy posiadają one tzw piętkę czyli część kłącza na której tworzą się pąki ( teraz te pąki śpią , nie widać ich i dopiero wiosną wyrosną z nich nowe łodygi )sama bulwka jest tylko spiżarnią jedzenia dla tych właśnie pąków :wink:
Papala121 pisze:Witam. Posiadam rabatę gdzie w rzędzie zostało posadzonych ok 15 sporych karp dali. Obecnie jest ona poddawana totalnej metamorfozie. Choć dalie nadal przepięknie i intensywnie kwitną to jednak stanowią przeszkodę dla mojej wizji tego zakątka ogrodu. Chciałabym je już wykopać. Martwię się czy nie jest jeszcze za szybko. Czy taki pośpiech nie utrudni mi przechowywanie...i czy nie wpłynie na kwitnienie w przyszłym roku?
Bardzo proszę o poradę, ponieważ długo marzyłam o takiej ilości dali i dzięki mojej życzliwej sąsiadce udało się to tak szybko ;:180 Teraz czasem zastanawiam się komu widok tego szpaleru sprawia większą przyjemność i satysfakcję; mi z posiadania... czy sąsiadce, iż zaraziła kolejną osobę miłością do dalii... :lol:
Wykopywanie po pierwszym przymrozku dalii - to takie mityczne określenie :wink: :wink: ( bo najlepiej tak odpowiedzieć osobie , która pyta , kiedy dalie wykopać ) ten przymrozek nie ma tu żadnego znaczenia , prawdopodobnie wzięło sie to stąd , że dalie należy wykopać właśnie jesienią ( a to ze względu na to , że w okresie skracania dnia i wydłużania nocy zawiązują one pąki na rok następny ) równie dobrze można mówić , że dalie należy wykopać w październiku albo pod koniec września ( wtedy też mogą zdarzyc się przymrozki ). Możesz wykopywać dalie sie na ciebie nie obrażą , już zawiązały pąki na rok następny , śmiało mogą iść spać ..................... tylko szkoda tych kwiatów ...................... po przymrozkach nie szkoda wcale :wit
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

Sylwek, Mirko dziękuję Wam za odpowiedź, bulwy które niechcacy oderwałam sa ogromne ale i też małe, przechować gdzie mam tak wiec zobaczymy czy cos z tego będzie, czy wypuszczą paki :D
Jeszcze raz Wam dziekuje ;:196
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49

Post »

piękno tego kwiatu już nie długo nacieszy nasze oczy niestety
ja swoje wykopuję zawsze po przymrozkach czasami nawet długo muszą czekać bo na działce jestem co drugi tydzień :(
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

"mikusia"
Nie chwaliłaś się swoimi odmianami na forum.Co masz ciekawego :?: Pochwal się
Awatar użytkownika
man211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2007, o 08:30

Post »

Temat wykopywanie dalii po przymrozkach .
Moje spostrzeżenia są takie że jest to kwiat , a raczej karpy ,które dla nie jednego ogrodnika jest kłopotem z ich przezimowaniem.Skąd się wziął mit że wykopujemy po przymrozkach .Ano stąd że karpa w ziemi wytrzymuje do -5* .Im dłużej karpa w ziemi tym krócej w piwnicy lub tam gdzie przechowujemy.W czasie przechowywania właśnie mamy największe straty .Częśc wyschła na pieprz ,a częśc zgniła, z nadmiaru wilgoci , nieodpowiednia temperatura za ciepło lub spadki temperatury poniżej 0* Czyli podsumowując im krótszy okres spoczynku karp dalii tym lepszy dla nich .
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Chciałem się wypowiedzieć, dlaczego (moim zdaniem) wykopuje się dalie po pierwszych przymrozkach, ale MAN211 już mnie uprzedził. Dodam jeszcze tylko, że w przyrodzie dalie zasadniczo nie przechodzą okresu spoczynku w którym część nadziemna zamiera ? i również dlatego warto ten wymuszony spoczynek skrócić do minimum. Ponadto im dłuższy okres wegetacji, tym więcej zapasów zgromadzonych w karpach.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

:wit
Może ktoś wie, jaka to jest odmiana dalii?
Obrazek
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Re: Dalie jednoroczne

Post »

Dalie po przymrozku właśnie trafiły do skrzynki, małą ładne bulwki, żadna się nie urwała, czyli jest dobrze :)
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

W tym sezonie była to moja ulubiona odmiana - Bodacious. Kwitła najpiękniej we wrześniu!

Obrazek
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55

Post »

Jak dla mnie to ona wygląda na Akita :wink: Bodacious ma inny kształt płatków
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Wiesz Mirko, mi też wygląda ta dalia na odmianę Akita, jednak zakupiłam ją w opakowaniu z nalepką Bodacious...
Na zdjęciu jest jeden z pierwszych kwiatów, następne były bardziej czerwono-żółte, bez białej obwódki. Brawo za spostrzegawczość!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bukjan
200p
200p
Od: 26 paź 2009, o 15:08

Post »

Kiedy kupowałem swoją Akitę wtedy też inaczej się nazywała :D
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

Mam nadzieję, że się nie pogniewacie, że pokażę coś innego niż kwiaty dalii. Pokazywałem już w swoim wątku ale tam niekoniecznie miłośnicy dalii zaglądają a chcialbym sie "pochwalić" jak nam wyrosła jedna karpa dalii w tym roku.

W ten weekend wykopałem dalie:

Obrazek

a jedna karpa, odmiana Harlequin osiągnęła takie rozmiary:

Obrazek

Muszę pokombinować jak ją dobrze rozdzielić w przyszłym roku.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”