Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Agnieszko- moja wanda też miała takie plamki. Zupełnie podobne do tych u Phal., ale bardziej owalne. Też odcinałam liście, pryskałam czym się dało (tak jak resztę roślin). W końcu ją wyrzuciłam- ale powiem Ci, że żałuje tego bardzo. Przecież mogła sobie stać na parapecie z tymi zakażonymi i powoli dogorywać, a nuż wyzdrowiałaby :) Myślę, że lepiej gdybyś ją jeszcze potrzymała w domu, liść z plamkami odetnij.
Właśnie jestem w Mamy biurze- "moje" Phal. nadal żyją- nie pryskałam ich niczym od kiedy tutaj są. Wyniki jednak są kiepskie, teraz na każdym liściu jest siateczka drobnych żółtawych plamek, część zbrązowiała- robią się też takie żółto-brązowe place. Z 4 storczyków 3 mają pąki (2 nowe pędy i 2 przedłużenia)- czyli te ewakuowane lepiej kwitną niż te nabyte później, które są w domu :shock: Żałuję, ze je wywaliłam :?

Koniecznie muszę Ci napisać, że uwielbiam Twoje wandowate! Och, jakby mnie się trafiła okazja kupna takiego, to bym się nie zastanawiała. Bardzo lubię pomarańczowe kwiaty- nieważne czy ogniste czy przygaszone :) Niech kwitną, aż do znudzenia :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Judi
200p
200p
Od: 7 cze 2011, o 23:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lubię podziwiać Twoje kwiatuszki - są śliczne ;:109 Vandzie coraz bardziej wpadają mi w oko i może nadejdzie taki czas, że też sobie kupię :D A Twojemu kwiatuszkowi życzę zdrówka :wink:
Moje storczyki - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47876" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Agnieszko, tak mi przykro, że znów masz te rozterki :cry:
Ja Ci nic nie doradzę, ale chcę żebyś wiedziała, że na moich Vandach też są różne plamki, niektóre nawet podobne do Twoich, a nowe listeczki są zdrowe.
Trzymaj się, ja mam nadzieję, że to nic groźnego ;:168
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też miałam na suratce takie plamy i też próbowałam walczyć biochikolem i wyłaziły następne... wszystkie wycięłam, pomimo że miała pęd
Potem opryskałam dwa razy topsinem i raz brawo..... i już się nie pojawiły :D :D :D :D
Teraz jeszcze raz na kwartał (tak dla pewności) pryskam Topsinem, ale żadnych oznak chorobowych już nie zauważyłam :D
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Czas się trochę ogrzać w te jesienne chłody (brr!)- dziś wyłącznie na pomarańczowo, za to w słoneczku ;) :

Obrazek

Tej utrąciłam wczoraj 1 pączka o szybę :x :

Obrazek

Ostatnie chwile dendrobium firebird na balkonie (trochę niewyraźne, bo robione przez szybę):

Obrazek

Obrazek

Już dawno zauważyłam, że u mnie kwitnienia następują falami kolorystycznymi; w tej chwili ewidentnie mam "okres pomarańczowy" (jedynie masdevalia przekwitła wczoraj, ale już rośnie kolejny pędzik).
Niby fajnie, a jednak jakoś mi brak żółtych i białych kwitnień, że już nie wspomnę o fiolecie. Białe storczyki rozkwitają mi masowo w grudniu/styczniu, więc już niedługo ;) ale na inne kolorki sobie chyba poczekam. Kupiony od Justynki/Justus kawałeczek masdevalii barleana ma dopiero 4 listki i piąty ("mój własny") w fazie wzrostu, więc etap fioletowy tak szybko nie nastąpi, ale cóż- pozostaje mi czekać.

Co do dendrobiów nobile- wyznaję publicznie, że przetrzymałam je przez ostatnie 4 noce w temperaturze lekko poniżej zera nad ranem- dziś już zabieram je na 100% do domu. [Miałam zrobić to wczoraj, ale zasiedziałam się, a potem nie chciało mi się już odkopywać z doniczek dojścia do balkonu po nocy... ;)] Zygopetalum przeniosłam z balkonu po pierwszej takiej nocnej niespodziance przymrozkowej. Oby coś dało to dręczenie biednych kwiatków- będę oczywiście pisać co i jak, jeśli będzie o czym :lol:

Kamilko, cieszę się, że podobają Ci się moje zdublowane ascocendy ;) Życzę Ci takich ;:3
Wyrzuconych zawsze szkoda, ale powiem Ci, że ja mimo wszystko skłaniam się ku wyrzucaniu (jeszcze lepiej- niszczeniu) chorych- nie wiadomo przecież, czy ten wirus (czy co to tam jest) nie przenosi się na przykład na ubraniu, czy na jakichś przedmiotach, które masz ze sobą... Ręce umyjesz, ale przebierać się przecież nie będziesz po wizycie u Mamy w biurze...

Judi, dzięki, mam nadzieję, że się uda ją uratować, a Tobie życzę pięknej vandy, warto się skusić i odważyć podjąć wyzwanie, wcale nie są trudne, tylko czasem bywają trochę uparte, jeśli chodzi o kwitnienie :)

Lucynko, walczę- a w razie niepowodzenia na szczęście umiem już wyrzucać bez mrugnięcia okiem, czasem po prostu mówi się trudno... Zobaczymy jak będzie (co piszę ze sporą nadzieją)! ;)

Dorotko- dzięki za podpowiedź, właśnie coś kojarzyłam, że też pisałaś kiedyś o czarnych plamkach... Na razie moja asco jest po oprysku biochikolem, powtórzę go za kilka dni, a w razie dalszych zmian chwycę za topsin (u mnie chemia to ostateczność). Oby się udało! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Od: 27 mar 2011, o 13:11

Post »

piękne kwiaty!!! i ten kolorek jest cudny! :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Agita pisze: Co do dendrobiów nobile- wyznaję publicznie, że przetrzymałam je przez ostatnie 4 noce w temperaturze lekko poniżej zera nad ranem- dziś już zabieram je na 100% do domu. [Miałam zrobić to wczoraj, ale zasiedziałam się, a potem nie chciało mi się już odkopywać z doniczek dojścia do balkonu po nocy... ;)] Zygopetalum przeniosłam z balkonu po pierwszej takiej nocnej niespodziance przymrozkowej. Oby coś dało to dręczenie biednych kwiatków- będę oczywiście pisać co i jak, jeśli będzie o czym :lol:)
Aguś.. a ja muszę się przyznać publicznie , że moje Dendrobia Nobile są cały czas na balkonie i nie zamierzam ich wnosić nawet na noc przez jeszcze jakiś czas :oops: :oops: Taka ze mnie WIEDŹMA!!! ;:15 ;:99
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Małgosiu, Sylwio ;:196

Moniu, zrobiłabym dokładnie to samo, gdybym tylko wiedziała, że one to przeżyją... Trochę się już boję, Ty nie? ;)
Poza tym, trochę ich już nie podlewałam i niektóre psby są b. mocno pomarszczone (to młode roślinki- rok temu dostałam keiki), więc nie mają dużych "magazynów"... Trzeba je już podlać, a nie mogę podlać i zostawić na mrozie. Więc na razie ściągam, ale jeśli zrobi się jeszcze trochę cieplej, znów je wystawię, a Ty zdawaj relację jak się Twoje trzymają ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

I znów ten blask kolorów ;:60 ;:111
Ja się przyznaję, że jeśli chodzi o silną wolę to jej nie mam ;:224 Moje Stardust już przy szybie balkonowej w domu ;:108
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Piękne pomarańczowce nam zaprezentowałaś;)
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Aguś... boję się oczywiście , że się boje.. :| Kilka dni temu zniosłam dopiero moje Masdevallie do domu. Też miały przymrozki i żyją i pięknie obrastają w przyrosty ;) Zahartowałam je troszkę.... ;:224
Jeśli chodzi o Dendrobia to zrobiłam tak rok temu i rośliny przeżyły , a nawet hybryda D. Nobile mi kwitła przepięknie :)
W tym roku hybrydkę wniosę niebawem za kilka dni , a D. nobile "Stardust Chyiomi" posiedzi na balkonie może do końca miesiąca. Zależy jak warunki pogodowe będą pozwalać. Jak przymrozki będą naprawdę wielkie to wniosę prędzej. Ale na poziomie 5 stopni C będę go nadal chłodzić. Bez tego nie zakwitnie.... Rok temu za prędko go wniosłam widocznie, bo zero kwiatów miałam na nim (w przeciwieństwie do keików :evil: ). W tym roku go przetrzymię jeszcze bardziej. Psb ma ładne grubaśnie i nie zmarszczone, więc niech siedzi. Hybryda ma już lekko zmarszczone psb ,więc na dniach wniosę go tym bardziej , że widziałam małe wypustki w trzech miejscach ;)
Dodam jeszcze , że mój balkon jest wnękowy tzw. loggia. Więc wiatr jest na pewno mniej odczuwalny w porównaniu z normalnymi balkonami. Ściany chronią od wiatru , więc i temperatura będzie nieco inna podejrzewam.
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06

Post »

Piękne kolorki. W tak pochmurny dzień jak dzisiaj od razu człowiekowi robi się cieplej na serduchu. ;:3
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Zabka_Monis pisze:Dodam jeszcze , że mój balkon jest wnękowy tzw. loggia. Więc wiatr jest na pewno mniej odczuwalny w porównaniu z normalnymi balkonami. Ściany chronią od wiatru , więc i temperatura będzie nieco inna podejrzewam.
Monia, i tak podziwiam Twoją odwagę. Ja mieszkam w najcieplejszej części kraju, ale bardzo się boję o rośliny. W zeszłym roku mały przymrozek ściął moje dwa grubosze, z mojej winy, bo nie było mnie w domu, a wystarczyło przed wyjazdem je wnieść choćby na poddasze. Mam taras na półpiętrze.

A wracając do tematu- moje dendrobia w tym roku nie były na zewnątrz, jedynie przy uchylonych oknach. Stoją w Piotrka pokoju u teściów- ja tam rzadko bywam, podlewam jak zajrzę, często P. to robi. Nie upilnowałabym ich, zostawiając na balkonie- a na teściową liczyć nie mogę.
Niemniej kilka nowych przyrostów się pojawiło :)

Agnieszko, "okres pomarańczowy" jest jak najbardziej na czasie- za oknem polska złota jesień i na Twoich parapetach również :) Fajnie, że u Ciebie tak się układa fazami- nie doznasz nudy :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Agito,
u Ciebie kolor pomarańczowy króluje. Jakby storczyki zmówiły się i podpatrując kolory jesieni...w tym czasie postanowiły zakwitnąć ;)
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Agnieszko, nadrabiam zaległości :)
Oniemiałam prawie oglądając stronę 62-gą ;:224
Udało Ci się z tymi kolorami - fiolety, lila i odcienie pomarańczowego - ach.... wzdycham tylko (bo u mnie prawie wyłącznie zielono)
Wiem jednak, że teraz rośliny mocno pracują, by kiedyś mogły zakwitnąć.
Pięknie wyprowadziłaś Dendrobium Berry Oda - aż tyle ma kwiatuszków !!! Brawo :)
A co do vandowatych - mogę tylko pozazdrościć pozytywnie i często je tutaj oglądać. Lubi Cię ten rodzaj, więc może jeszcze kiedyś
coś dokupisz ? (chyba Cię podpuszczam :wink: )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”