Październik, listopad - krzewy?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
wolak345
100p
100p
Od: 1 cze 2010, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jak długo można sadzic rosliny ?

Post »

To dobrze bo już myślałem że włożę je do nieogrzewanego pomieszczenia . Ale tę roślinki przykryje gałązkami świerków , tak dla pewności . :D ;:180
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak długo można sadzic rosliny ?

Post »

Artur w doniczkach można sadzić prawie okrągły rok.
poza tym roślinę trudniej przezimować w doniczce jakby miała rosnać w ziemi :wink:
powodzenia:)
Awatar użytkownika
Clea777
50p
50p
Od: 5 paź 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Do kiedy sadzimy rośliny?

Post »

Jeśli nie ma w regionie przymrozków to spokojnie możesz wysadzić je jeszcze do gruntu. Pamiętaj tylko żeby je zbytnio nie zalewać bo woda już tak nie paruje i roślina też nie będzie pobierała jak we wczesną jesień.
W moim regionie jeszcze szkółki sprzedają roślinki i co niektórzy służą radą żeby w przyszłym sezonie cieszyć się żywą roślinką.
Powodzenia!
Pozdrawiam Clea777 (Ewa),
Moje życiowe plany?
Kochać i być kochanym...
wolak345
100p
100p
Od: 1 cze 2010, o 12:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Do kiedy sadzimy rośliny?

Post »

Dzięki wam za odpowiedz , większość roślin już okryłem , gałązkami sosnowymi , albo starymi zdartymi firankami .
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p
Od: 17 paź 2011, o 11:01

Październik, listopad - krzewy?

Post »

Witam serdecznie.

Parę dni temu stałam się szczęśliwą posiadaczką ogródka działkowego. Od tego czasu szukam i czytam, głównie po sklepach internetowych z sadzonkami. Niestety nie trafiłam jeszcze na taki, gdzie znalazłabym informację, kiedy i jak sadzić krzewy.

Mam więc pytanie - czy jakieś krzewy owocowe sadzi się teraz, w październiku czy listopadzie? Czy wszystko na wiosnę? Nie chciałam wiosną kupić sadzonek i dowiedzieć się, że teraz to klapa, że miałam sadzić na jesieni.

Bardzo proszę o pomoc. I z góry dziękuję. :)

Edit.

W wątku kalendarzowym znalazłam info, że sadzimy, ale tylko takie ogólne to info.
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p

Re: Październik, listopad - krzewy?

Post »

Dziękuję.

Już trochę też sama znalazłam. Mam już nawet odmiany porzeczki białej, agrestu czerwonego, jeżyny, borówki wysokiej i maliny. :) Instrukcje obsługi przy sadzeniu też już mam. :)
Teraz sprzęt potrzebny muszę wypisać i mogę iść dalej... :)
cecylia
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:26

Post »

Kolega powyżej napisał: większość roślin już okryłem ?...albo starymi zdartymi firankami. No to może zdradzi mi ten sposób, bo z igliwiem u mnie kiepsko. Dzięki.
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p

Post »

Pytanko z innej beczki.

Zrobiłam dokładniejsze oględziny mojej działki i znalazłam na niej:
krzewy: agrest, porzeczkę czerwoną i czarną;
drzewa: jabłoń, wiśnię, gruszę;

Co z nimi zrobić, kompletnie nie wiem? Co zostawić, co przycinać? Oczywiście będę szukać w sieci, ale będę wdzięczna za wszelką pomoc.

Poprzedni właściciel traktował działkę jako miejsce imprezowe chyba, bo nic tam nie ma, wszystko w nieładzie, a w altanie pełno krzeseł. Nie wie ile lat mają rośliny, nie pamięta co owocowało, od teściowej jego wiem tylko, że gruszka ma smaczne owoce i jabłoń też, i jakie to są porzeczki, tzn. jaki kolor. Nic więcej.
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Obejrzyj to wszystko w przyszłym roku (smacznego) - potem będziesz wiedziała o co chodzi :D
:wit
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p

Post »

Znaczy olać to teraz, nic nie ciąć?

Tak na marginesie - jabłoń mam szaloną, bardzo owocuje i ma długie, uginające się gałęzie. Czy one wymagają przycinania w ogóle?
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Skoro dobrze owocują i nie idą zbytnio do góry, to przycinać nie trzeba. Jabłonie tnie się rozmaicie, zależnie od odmiany, typu podkładki - większy temat. Ale cięcie to wiosną lub latem, o tej porze już ciąć nie należy.

Tak w ogóle:
Na drzewkach i krzewach należy zrobić 'cięcie sanitarne', czyli usunąć gałęzie suche, chore czy zbyt stare - najlepiej w przyszłym roku wiosną czy latem, bo wtedy będzie dobrze widać które to mianowicie. Oczywiście jeśli są jakieś ewidentnie martwe gałęzie, to i teraz można je usunąć.

Na drzewach owocowych najbardziej istotne jest usuwanie 'wilków' czyli silnych, pionowo rosnących pędów, które owocować nie chcą. To najlepiej początkiem lata, zaraz gdy wyrosną. Na niektórych drzewach należy też wycinać starsze gałęzie, które już zaowocowały i więcej nie będą. Ale to też większy temat.
Na jabłoni wszelkie gałęzie rosnące w miarę poziomo czy ukośnie mogą owocować, zatem ich przycinanie nie jest niezbędne. Grusze podobnie. Wiśnie przycina się zaraz po zebraniu owoców, wtedy też będzie widać co należałoby przyciąć.

Agrest i porzeczkę czerwoną (białą też) zostaw jak są, później się zobaczy. Owocują na starszych pędach.
Na porzeczce czarnej należy usuwać stare (ponad 4-letnie) pędy, bo owocuje na młodych, ale też lepiej wiosną tym się zająć.
Borówki wysokiej można nie ciąć. Maliny i jeżyny - usuwa się pędy które zaowocowały, bo robią to tylko raz.

Sadzenie: drzewa i krzewy sadzi się gdy nie mają liści, w uśpieniu (wyjątkiem sa takie uprawiane w doniczkach bo te można wsadzić z całą ich bryłą korzeniową bez jej naruszenia, zatem nic im to nie zrobi różnicy), można to robić od teraz aż do maja, nawet w środku zimy - jeśli tylko ziemia nie zamarznie, bo musi się dać dołek wykopać :)
Rośliny wrażliwe na mróz lepiej sadzić wiosną, bo młode sadzonki mogłyby zimą zmarznąć. Ale w przypadku krzewów nie jest to problem, bo to co pójdzie pod ziemię - nie zmarznie. Stąd idea robienia kopczyków na zimę. Krzewy warto sadzić nieco głębiej niż rosły dotychczas (na pędach zwykle widać ile wystawały) tak o kilka cm. Malin i jeżyn też dotyczy.
:wit
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Porzeczki warto pod koniec zimy/na początku wiosny prześwietlać, wycinając najstarsze pędy. Ja również w swoim zastałam wiekowe porzeczki. Regularne coroczne wycinanie najstarszych pędów (nawet dosyć radykalne) bardzo im pomogło. Owocują jak szalone, a owoce mają niezrównany aromat. Tak czy owak, poczekaj do wczesnej wiosny.
pozdrawiam
Aneta
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kropka75
100p
100p

Post »

Dziękuję za pomoc. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”