Miskanty

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lut 2008, o 01:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Miskanty

Post »

Jeśli lubisz Pablo cętkowane miskanty to mogę polecić kwitnącego Amerika, Zwergzebra i Little Zebra. Wszyskie kwitnące, ale ten ostatni o zdecydowanie najwęższych liściach.
Miskanty niekwitnące mogą rosnąć w lekkim zacienieniu. Nawet lepiej w zacienieniu uwidaczniają się wszelkie cętki i paski, a przy okazji na liściach nie pojawiają się brązowawe przypalenia.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

izaziem pisze:I co nikt nie podpowie Dorbi co z jej miskantem? też jestem ciekawa :roll:
Wyrzuciłam, bo calkiem zgnił czy zasechł i kupiłam nowy - 3ci już . Na razie ma sie dobrze, bo to duża sadzonka.
Jednak jestem zdania ze trawy najlepiej kupować w środku sezonu, bo te kupione na wiosnę w polowie mi zmarzły, zaschły itd.
Na froncie tej rabatki widać dwa miskanty - po prawej Africa nowoo zakupiony ok miesiąc temu, a po lewej Rotsilber

Obrazek
Pablo
50p
50p
Od: 16 paź 2008, o 14:54

Post »

Mariusz_Surowinski pisze:Jeśli lubisz Pablo cętkowane miskanty to mogę polecić kwitnącego Amerika, Zwergzebra i Little Zebra. Wszyskie kwitnące, ale ten ostatni o zdecydowanie najwęższych liściach.
Miskanty niekwitnące mogą rosnąć w lekkim zacienieniu. Nawet lepiej w zacienieniu uwidaczniają się wszelkie cętki i paski, a przy okazji na liściach nie pojawiają się brązowawe przypalenia.
A w takim razie , który z niekwitnących oprócz zebrinusa (koniecznie wysokie na min 1,5 metra i o wyprostowanym pokroju) byś polecił - moze są jakieś, które przebarwiają sie na jesień:)
Ogrodniczka73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 wrz 2011, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam serdecznie.
Zakupiłam przez internet w sklepie ogród kroton sadzonki miskanta Variegatus.
Przyszły takie cuda, że brak słów.
Rośliny jednopędowe w doniczusiach .
Jak długo taki miskant będzie się rozrastał by stworzyć choć namiastkę kępki?
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Miskant Variegatus dość słabo przyrasta w doniczkach i nie jest specjanie szybko rosnący. Jeśli masz więcej sadzonek, proponuję posadzić po 3 na kępę, to przyśpieszy efekt, którey pewnie po 2-3 roku będzie całkiem przyzwoity.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Miskanty są mrozoodprone w naszym klimacie, ale czy dotyczy to również tych gorzej ukorzenionych? :? Posadziłam kilka sztuk ponad tydzień temu i nie rozplątałam ani trochę korzeni (uznałam, że są zbyt splątane i bałam się uszkodzić :roll: ). Mogę się nie martwić o ich przyszłosezonową kondycję, czy lepiej je okryć na zimę jakimś świerkiem?
Awatar użytkownika
Mariusz_S
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja bym nie zabezpieczał, jest jeszcze wczesnie. Sadziłem miskanty do gruntu i w grudniu. Oczywiście są odmiany wrażliwsze, np. Cabaret, Cosmopolitan i inne które mogą podmarzać.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
kuczjan
100p
100p
Od: 10 maja 2010, o 00:14

Post »

Podepnę się do tego tematu
Otóż zakupiłem miskanta olbrzymiego ubiegłej jesieni,nie na allegro, tylko w sklepie ogrodniczym internetowym
zasadzony zimę przetrwał i sobie urósł na jakieś 1,5 metra za całe lato.Teraz zaczyna kwitnąć
A ja zastanawiam się czy to jest miskant olbrzymi

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Pozdrawiam Janusz
Awatar użytkownika
E@K66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 gru 2008, o 11:54

Post »

Pablo dlaczego mówisz ze ZEBRINUS nie zakwita?? u mnie kwitnie!!
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Kwitną , ale w naszym klimacie zdarza się to rzadko . W tym roku wrzesień był bardzo ciepły i dlatego zakwitł . Jednak już wystąpiły przymrozki i nie zdąży w pełni rozwinąć kwiatostanów . U mnie próbował zakwitnąć ''Gracilimus'' i ''Variegata'' ale nie zdążył . Dlatego właśnie mówi się , że te odmiany u nas nie kwitną .
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Moje wszystkie zakwitły. I młodziutkie zakupione w lipcu u Mariusza, i wielkie kępy Giganteusa. Myślę, że to rzeczywiście ciepły wrzesień się do tego przyczynił :)
Awatar użytkownika
donna
200p
200p
Od: 14 sie 2008, o 21:03

Post »

Giganteus u Ciebie zakwitł?? :shock:
Pozdrawiam Barbara
Mój Mały Raj-Ogród Donny
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Zakwitł właśnie Giganteus. Jestem zafascynowana jego urodą i szelestem. I jeszcze te kwiaty ... U naszej forumowej koleżanki, Iwciach mieszkającej w okolicy podobnie zakwitły Giganteusy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”