Majka 411 - róże 2011 cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majka 411 - róże 2011 cz.2

Post »

Witaj Aga, :D jestem już w domku wróciłam wczoraj. Przygotowałam rabatkę różaną do kopczykowania, zostały mi jeszcze dołeczki do kopania. Czekam na różyczki ;:65 ;:65 . Pewnie jeszcze trochę. ;:108
Polecam Ci zakupy w tej szkółce. Będziesz zadowolona z jakości.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Majka - ale w katalogu Pastella ma tylko do 80 cm. Szczepienie mojej - nie jest dobre bo pęknięte. Zobaczymy jak sobie poradzi w nowym miejscu.
Ogólnie masz bardzo dobrą ziemie - u koleżanki z forum Gartentraume urosło do 200 cm - niektóre róże jeszcze nas zaskoczą.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, :D Piano czy Queen of Sweden też nie te wysokości co w katalogach.
Ja robię co mogę, żeby one miały dobrą ziemię. Unikam tej, która jest z torfem. Oj widzisz zrozumiałam, że jest dobrze szczepiona. Moja z R czyli paskuda, też mi rośnie bardzo słabo. Chociaż w tym roku na koniec sezonu ,już pokazywałam, że się poprawiła jak powiedziałam, że ją wyautuję.
Myślę, że masz rację róże nas zaskoczą i to bardzo. Czytałaś może co pisze "papaver" o Eden Rose. Poprosiłam, żeby mi doradził jakie optymalne warunki mam jej zapewnić. Wychodzi, że miejsce, które jej obrałam jest nie najlepsze.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety nie czytałam ale moja w tym roku dała popis. Miałam u niej tyle kwiatów że się pod nimi uginała - teraz ma 3 sztuki. Na razie ma może 50 cm - mam nadzieję że będzie większa - poszukam tej informacji.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, :D właśnie czytałam co napisałaś u "papaver" ciekawa jestem czy taka inspekcja sprawdza też jakość szczepienia w szkółce ich róż i czy sprawdzają na czym te róże są szczepione. Może badają satysfakcję klienta, a my o tym nie wiemy.
;:108
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to mówił mój znajomy to wygląda tak - wpada jedna osoba lub dwie i chodzi między rzędami róż. Przyglądają się jak wyglądają kwiaty, a jak jakaś róża wygląda jak np odmiana danego kontrolera to zaczyna się rozmowa. Niestety - osoba sprawdzająca niewiele może udowodnić - badania genetyczne i inne sprawy. U nas w kraju jest to bardzo skomplikowane. Co do badań - badana jest chyba tylko ziemia, jeśli szkółka wysyła do Unii i poza granice - na choroby kwarantannowe czyli guzowatość i inne choroby i szkodniki. Reszty nie wybadałam ale często udaje mi się podpytać o niektóre sprawy szkółkarzy.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, :D z tego co piszesz to kontrole nie są w stanie wyłuskać np. szczepienia na złych podkładkach. czy dopuszczania do sprzedaży niepełnowartościowych róż.

Badanie satysfakcji klietów indywidualnych to też trudny temat. Chociażby bariera językowa. ;:108
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Zaciekawiła mnie ta wasza dyskusja i poszłam w forum, jutro poczytam bo padam na twarz. ;:19
Moje różyczki będą bo kto kupuje Souveniry. :;230
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Pada ale cieplo sie zrobilo. Maja bialy kolor jest cacy i taka zaszroniona biala przyroda jest bardzo-bardzo optyczna :wink:
Maja na pewno ktos kupuje Souvenir-y np Ty :wink: Ja znowu jak tak przegladam i przegladam te chabazie, to zauwazylam ze przeokropnie-okropnie burbonki mnie ciagnal i gdyby u mnie nie bylo tak krucho z miejscem, to bym sobie jeszcze pare przysposobila.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie tym razem w deszczowy ciepły dzionek. :D

Kocia Majeczko, :D jak odpoczniesz to się odezwij ;:108 Jutro mam mieć róże z R w ramach reklamacji Edenek. Zobaczymy, zobaczymy..... ;:108

Jule, :D tu też na plusie 8 C i pada.
Ja wiem, że przyroda oszroniona jest cacy. ale kurcze nie tak od razu. Mnie to zwyczajnie powaliło jak zobaczyłam tylko biało nic w kolorze. Już mi przeszło. Teraz zbieram siły na wyjazd 3 dniowy na kopanie dołków i takie tam porządki.
Właśnie, Jule teraz będą takie dni, że na spokojnie sobie popatrzymy i jak nic zmiany na wiosnę będziemy snuły.
To takie przyjemne..... :tan :tan :tan
Jak Cię ciągnie do burbonek, to się realizuj, a miejsce się zawsze znajdzie. Co tam, to pikuś. :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Te ktore mi sie podobaja sa dosc spore i nic z tego - o Ta mi sie widzi i jeszcze pare 8-) Albo taki burbonski Souvenir :wink:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, :D piękna Madame, Souvenir de la Malmaison cudowna. Tą już będę miała. W przyszłym sezonie będę ją focić.
Madame ma piękny kolor i ja takie bardzo lubię.
180, to nie taka duża. W naszych warunkach może w ogóle nie urosnąć do tej wysokości.
Oglądamy Jule dalej zawsze cos wybierzesz z tych cudeniek. ;:196
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majka - nie zapomnij potem dobrze okrywać Souvenira - jest boska, pięknie pachnie ale to delikatna różyca.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”