Majka 411 - róże 2011 cz.2
- majka411
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Majka 411 - róże 2011 cz.2
Witaj Aga, jestem już w domku wróciłam wczoraj. Przygotowałam rabatkę różaną do kopczykowania, zostały mi jeszcze dołeczki do kopania. Czekam na różyczki . Pewnie jeszcze trochę.
Polecam Ci zakupy w tej szkółce. Będziesz zadowolona z jakości.
Polecam Ci zakupy w tej szkółce. Będziesz zadowolona z jakości.
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Majka - ale w katalogu Pastella ma tylko do 80 cm. Szczepienie mojej - nie jest dobre bo pęknięte. Zobaczymy jak sobie poradzi w nowym miejscu.
Ogólnie masz bardzo dobrą ziemie - u koleżanki z forum Gartentraume urosło do 200 cm - niektóre róże jeszcze nas zaskoczą.
Ogólnie masz bardzo dobrą ziemie - u koleżanki z forum Gartentraume urosło do 200 cm - niektóre róże jeszcze nas zaskoczą.
- majka411
Gosiu, Piano czy Queen of Sweden też nie te wysokości co w katalogach.
Ja robię co mogę, żeby one miały dobrą ziemię. Unikam tej, która jest z torfem. Oj widzisz zrozumiałam, że jest dobrze szczepiona. Moja z R czyli paskuda, też mi rośnie bardzo słabo. Chociaż w tym roku na koniec sezonu ,już pokazywałam, że się poprawiła jak powiedziałam, że ją wyautuję.
Myślę, że masz rację róże nas zaskoczą i to bardzo. Czytałaś może co pisze "papaver" o Eden Rose. Poprosiłam, żeby mi doradził jakie optymalne warunki mam jej zapewnić. Wychodzi, że miejsce, które jej obrałam jest nie najlepsze.
Ja robię co mogę, żeby one miały dobrą ziemię. Unikam tej, która jest z torfem. Oj widzisz zrozumiałam, że jest dobrze szczepiona. Moja z R czyli paskuda, też mi rośnie bardzo słabo. Chociaż w tym roku na koniec sezonu ,już pokazywałam, że się poprawiła jak powiedziałam, że ją wyautuję.
Myślę, że masz rację róże nas zaskoczą i to bardzo. Czytałaś może co pisze "papaver" o Eden Rose. Poprosiłam, żeby mi doradził jakie optymalne warunki mam jej zapewnić. Wychodzi, że miejsce, które jej obrałam jest nie najlepsze.
- Deirde
Niestety nie czytałam ale moja w tym roku dała popis. Miałam u niej tyle kwiatów że się pod nimi uginała - teraz ma 3 sztuki. Na razie ma może 50 cm - mam nadzieję że będzie większa - poszukam tej informacji.
- majka411
Gosiu, właśnie czytałam co napisałaś u "papaver" ciekawa jestem czy taka inspekcja sprawdza też jakość szczepienia w szkółce ich róż i czy sprawdzają na czym te róże są szczepione. Może badają satysfakcję klienta, a my o tym nie wiemy.
- Deirde
Jak to mówił mój znajomy to wygląda tak - wpada jedna osoba lub dwie i chodzi między rzędami róż. Przyglądają się jak wyglądają kwiaty, a jak jakaś róża wygląda jak np odmiana danego kontrolera to zaczyna się rozmowa. Niestety - osoba sprawdzająca niewiele może udowodnić - badania genetyczne i inne sprawy. U nas w kraju jest to bardzo skomplikowane. Co do badań - badana jest chyba tylko ziemia, jeśli szkółka wysyła do Unii i poza granice - na choroby kwarantannowe czyli guzowatość i inne choroby i szkodniki. Reszty nie wybadałam ale często udaje mi się podpytać o niektóre sprawy szkółkarzy.
- majka411
Gosiu, z tego co piszesz to kontrole nie są w stanie wyłuskać np. szczepienia na złych podkładkach. czy dopuszczania do sprzedaży niepełnowartościowych róż.
Badanie satysfakcji klietów indywidualnych to też trudny temat. Chociażby bariera językowa.
Badanie satysfakcji klietów indywidualnych to też trudny temat. Chociażby bariera językowa.
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Zaciekawiła mnie ta wasza dyskusja i poszłam w forum, jutro poczytam bo padam na twarz.
Moje różyczki będą bo kto kupuje Souveniry.
Moje różyczki będą bo kto kupuje Souveniry.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Pada ale cieplo sie zrobilo. Maja bialy kolor jest cacy i taka zaszroniona biala przyroda jest bardzo-bardzo optyczna
Maja na pewno ktos kupuje Souvenir-y np Ty Ja znowu jak tak przegladam i przegladam te chabazie, to zauwazylam ze przeokropnie-okropnie burbonki mnie ciagnal i gdyby u mnie nie bylo tak krucho z miejscem, to bym sobie jeszcze pare przysposobila.
Maja na pewno ktos kupuje Souvenir-y np Ty Ja znowu jak tak przegladam i przegladam te chabazie, to zauwazylam ze przeokropnie-okropnie burbonki mnie ciagnal i gdyby u mnie nie bylo tak krucho z miejscem, to bym sobie jeszcze pare przysposobila.
- majka411
Witajcie tym razem w deszczowy ciepły dzionek.
Kocia Majeczko, jak odpoczniesz to się odezwij Jutro mam mieć róże z R w ramach reklamacji Edenek. Zobaczymy, zobaczymy.....
Jule, tu też na plusie 8 C i pada.
Ja wiem, że przyroda oszroniona jest cacy. ale kurcze nie tak od razu. Mnie to zwyczajnie powaliło jak zobaczyłam tylko biało nic w kolorze. Już mi przeszło. Teraz zbieram siły na wyjazd 3 dniowy na kopanie dołków i takie tam porządki.
Właśnie, Jule teraz będą takie dni, że na spokojnie sobie popatrzymy i jak nic zmiany na wiosnę będziemy snuły.
To takie przyjemne.....
Jak Cię ciągnie do burbonek, to się realizuj, a miejsce się zawsze znajdzie. Co tam, to pikuś.
Kocia Majeczko, jak odpoczniesz to się odezwij Jutro mam mieć róże z R w ramach reklamacji Edenek. Zobaczymy, zobaczymy.....
Jule, tu też na plusie 8 C i pada.
Ja wiem, że przyroda oszroniona jest cacy. ale kurcze nie tak od razu. Mnie to zwyczajnie powaliło jak zobaczyłam tylko biało nic w kolorze. Już mi przeszło. Teraz zbieram siły na wyjazd 3 dniowy na kopanie dołków i takie tam porządki.
Właśnie, Jule teraz będą takie dni, że na spokojnie sobie popatrzymy i jak nic zmiany na wiosnę będziemy snuły.
To takie przyjemne.....
Jak Cię ciągnie do burbonek, to się realizuj, a miejsce się zawsze znajdzie. Co tam, to pikuś.
- Jule
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Te ktore mi sie podobaja sa dosc spore i nic z tego - o Ta mi sie widzi i jeszcze pare Albo taki burbonski Souvenir
- majka411
Jule, piękna Madame, Souvenir de la Malmaison cudowna. Tą już będę miała. W przyszłym sezonie będę ją focić.
Madame ma piękny kolor i ja takie bardzo lubię.
180, to nie taka duża. W naszych warunkach może w ogóle nie urosnąć do tej wysokości.
Oglądamy Jule dalej zawsze cos wybierzesz z tych cudeniek.
Madame ma piękny kolor i ja takie bardzo lubię.
180, to nie taka duża. W naszych warunkach może w ogóle nie urosnąć do tej wysokości.
Oglądamy Jule dalej zawsze cos wybierzesz z tych cudeniek.
- Deirde
Majka - nie zapomnij potem dobrze okrywać Souvenira - jest boska, pięknie pachnie ale to delikatna różyca.