Powojniki na stanowisko słoneczne
- haidi
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 lis 2007, o 12:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Powojniki na stanowisko słoneczne
... a powojniki kupiłam na stanowisko półcieniste i cieniste Gapa jestem straszna Wczoraj z 15 min przeglądałam je w markecie, większość była na stanowiska słoneczne... Przyjeżdżam do domu, patrzę a tam niespodzianka - zakupiłam 'Asao' i 'Doctor Ruppel' na zupełnie inne stanowiska niż mam zapotrzebowanie. I co teraz? Posadzić je przy południowym tarasie (tam gdzie chciałam) czy na siłę upchnąć na właściwych pod względem warunków miejscach? Tylko, że tam są mi zbędne...
U mnie zarówno Asao jak i Dr Ruppel rosną na słońcu (jak zresztą prawie wszystkie moje powojniki a mam ich kilkanaście) i radzą sobie bardzo dobrze Może trochę częściej trzeba je podlewać. No i koniecznie musisz posadzić coś okrywowego "u stóp" albo czymś grubo wyściółkować, żeby słońce nie nagrzewało ziemi i korzeni. Ale to taka ogólna zasada w powojnikach. Do tego koniecznie cięcie na wiosnę, nawóz co dwa tygodnie i będą kwitły jak szalone, tyle że kolory mogą mieć nieco bledsze
Chociaż przy zakupach na przyszłość baaaardzo polecam nasze polskie odmiany, np te wyhodowane przez brata Stefana. Biją na "łeb" te zagramaniczne
Chociaż przy zakupach na przyszłość baaaardzo polecam nasze polskie odmiany, np te wyhodowane przez brata Stefana. Biją na "łeb" te zagramaniczne
Pozdrawiam,
Aleksandra
Aleksandra
Asao do póki nie zmarzło rosło w donicy na tarasie o wystawie południowej i miala się bardzo dobrze.
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
Ja mam co prawda i 'Asao' i 'Doktora', ale mam je na północnej ścianie, więc trudno byłoloby sie wypowiadać, czy zniosą warunki południowe.
Jak dziewczyny piszą, ze znoszą, to sadź . Tyle, że kwiaty mogą szybciej blednąć i przekwitać na takim stanowisku.
Tak naprawdę, to ostatecznie o wszystkim przekonujemy się na własnej skórze. Np. w pierwszym roku mój 'Daniel Deronda', który się na słońce podobno nadaje, rósł w donicy na południowej patelni. Dopóki płatki nie zaczęły mu oklapywać na słońcu. Przestawiony pod północną ścianę, kwitnął dłużej.
Pozdrowienia,
Jak dziewczyny piszą, ze znoszą, to sadź . Tyle, że kwiaty mogą szybciej blednąć i przekwitać na takim stanowisku.
Tak naprawdę, to ostatecznie o wszystkim przekonujemy się na własnej skórze. Np. w pierwszym roku mój 'Daniel Deronda', który się na słońce podobno nadaje, rósł w donicy na południowej patelni. Dopóki płatki nie zaczęły mu oklapywać na słońcu. Przestawiony pod północną ścianę, kwitnął dłużej.
Pozdrowienia,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- Rozeta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Stanowisko słoneczne a ...
Witajcie miłośnicy powojników !
... No właśnie ...przy mojej południowej jasnej ścianie domu jest już w marcu nagrzana ziemia. Latem takie warunki najlepiej znoszą dwie budleje tam rosnące, ale chciałabym dosadzić kilka clematisów przy zamontowanych kratkach. I teraz moje pytanie: jakie odmiany powojników będą się czuły jak ryba w wodzie, w takich warunkach?
... No właśnie ...przy mojej południowej jasnej ścianie domu jest już w marcu nagrzana ziemia. Latem takie warunki najlepiej znoszą dwie budleje tam rosnące, ale chciałabym dosadzić kilka clematisów przy zamontowanych kratkach. I teraz moje pytanie: jakie odmiany powojników będą się czuły jak ryba w wodzie, w takich warunkach?
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Z powojników które lubią stanowiska słoneczne polecam np. powojnik turecki. Znosi suchą glebę i nasłonecznienie. Zainteresuj się również powojnikami z grupy 'Viticella', ich odmian jest sporo. Powojniki z tej grupy lubią stanowiska nasłonecznione, znoszą przeciętne, nawet ubogie gleby i są łatwe w uprawie. Innym zabiegiem jaki można zastosować, jest obsypanie podłoża pod powojnikami korą. Zatrzyma ona w pewnym stopniu parowanie wody z gleby. Zamiennikiem kory mogą być byliny płożące, które też zabezpieczą glebę przed bezpośrednim nagrzewaniem gleby.
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Wydaje mi się, że chodzi o powojnik tangucki, a nie turecki - Lambton Part, Bill McKenzie, Anita, rzeczywiście znoszą duże nasłonecznienie. Co do Viticelli, to owszem, lubią pełne słońce, ale nie zgodzę się z tymi ubogimi glebami. Owszem, mają może mniejsze wymagania niż powojniki wielkokwiatowe, no ale przecież chcemy mieć na nich jak najwięcej kwiatów, a one sie znikąd nie wezmą.
Tak wyglądają u mnie viticelki w pełni sezonu (Polish Spirit i Purpurea Plene Elegans). Ale one nie rosną na ugorze, są porządnie nawożone kompostem, obornikiem lub nawozami organiczno - mineralnymi. Również mogą rosnąć "na patelni",
Tak wyglądają u mnie viticelki w pełni sezonu (Polish Spirit i Purpurea Plene Elegans). Ale one nie rosną na ugorze, są porządnie nawożone kompostem, obornikiem lub nawozami organiczno - mineralnymi. Również mogą rosnąć "na patelni",
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Edyta1
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
Witajcie, ja mam pytanie w temacie powojników. Szukam takich, które dobrze zniosą "patelnię". Chciałabym, żeby kwitły możliwie długo i zależy mi na intensywnych kolorach, bo planuję posadzić je w bliskim towarzystwie jaskrawo wybarwionych liliowców. Zależy mi również na tym, żeby nie tworzyły jak tanguckie ściany zieleni, ale były bardziej ażurowe.
Czy ktoś może podzielić się ze mną jakim doświadczeniem w tym zakresie .
Będę wdzięczna za odpowiedź .
Czy ktoś może podzielić się ze mną jakim doświadczeniem w tym zakresie .
Będę wdzięczna za odpowiedź .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wojtku i Stokrociu bardzo Wam dziękuję za wskazówki .
Polish Spirit mam, rośnie od czerwca w lekkim półcieniu, gdzie zupełnie nieźle kwitł . Ale z wiosną powędruje pod tę południową ścianę i zobaczymy, jak tam mu będzie. Purpurea Plena Elegans nie mam, a bardzo mi się podoba i nareszcie będę miała silną motywację, aby go nabyć .
Polish Spirit mam, rośnie od czerwca w lekkim półcieniu, gdzie zupełnie nieźle kwitł . Ale z wiosną powędruje pod tę południową ścianę i zobaczymy, jak tam mu będzie. Purpurea Plena Elegans nie mam, a bardzo mi się podoba i nareszcie będę miała silną motywację, aby go nabyć .
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 sty 2012, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Stanowisko słoneczne a clematisy
Mam na stronie południowej Generała Sikorskiego i bardzo ładnie rośnie, jest posadzony przy pergoli za murkiem i kwiaty wspinają się po ogrodzeniu, i same z siebie robią cień,dużo też zasłania murek który wystaje ponad 20 cm .Mam jeszcze prośbę o podpowiedz , chcę kupić na wiosnę Albina plena i Maidwell Hall i posadzić je przy budynku od strony wschodniej ,czy one sobie tam poradzą ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 cze 2020, o 15:53
Clematisy do pojemników na bardzo nasłoneczniony balkon
[Witam wszystkich forumowiczów. Odnośnie tematu, czy macie już sprawdzone odmiany clematisów, które sprawdzają się na bardzo nasłonecznionym balkonie?