Mój ogródek podokienny

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogródek podokienny

Post »

Pień z karmnikiem rewelacja!
SoniaM pisze: imer-ja widziałam cebulki po 16 zł za 5 sztuk,w centrum ogrodniczym.
Szafirki czy przylaszczki? :shock: zresztą i za jedno, i za drugie strasznie drogo!
Ech, a ja po zeszłym lecie miałem całą skrzynkę cebulek szafirków (namnożyły się po 2 czy 3 latach nie robienia niczego koło ich), z największych zrobiłem tak gdzieś z 8m obwódkę przy ścieżce (już zresztą liście powyłaziły z ziemi) + trochę małych kępek, a reszta poszła do śmieci bo nikt dookoła ich nie chciał (oczywiście to takie najpopularniejsza szafirki) w tym roku nie wykopywałem wiosennych cebulowych.
Awatar użytkownika
Simbi
500p
500p
Od: 7 paź 2011, o 22:36

Post »

Soniu ślicznie :) Pomysł z tym karmnikiem bardzo dobry, bardzo fajnie to na tym pniu wygląda. Zimą ptaszki z chęcią będą wyjadać smakołyki. Jak wszystko ruszy wiosną to dopiero będzie miły widoczek. No i kochana teraz nie szalej zbytnio,bo trzeba nabrać sił po chorobie.
Zrób dwa kroki do drzwi marzeń..
I możesz być gdzie chcesz...

Moje pierwsze kroki - Alicja
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie przejmuj się oknami, one już takie są, a zwłaszcza jak się ma nowe. Dlaczego w starych oknach szyby tak szybko się nie brudziły, a w tych nowych to od razu widać zacieki :evil: Może to ja jestem uczulona na te nowe szyby, ale kiedyś rzadziej myłam i brudu jakby mniej na nich było widać, a teraz to można codziennie myć i tak są brudne :twisted: A mi się akurat jedno rozszczelniło i czekamy jak pan szklarz wydobrzeje, bo zachorzał ;:16 więc Ty dbaj o siebie i nie szukaj plamek na szybach :wit
Awatar użytkownika
SoniaM
100p
100p
Od: 3 paź 2011, o 19:32

Post »

O widzisz,ja też zauważyłam,że nowe okna są szybciej brudne,może dlatego ,że nie jest to normalne szkło tylko jakiś zamiennik,na którym brud osiada lepiej?U mnie okna nie mają zacieków,ale są po prostu zachlapane,i bardzo zakurzone.Nie zamierzam myć okien codziennie,więc musiałam się z tym pogodzić,co nie znaczy że przestało mnie to wkurzać :evil:

Dziękuję,że zaglądacie do mnie:)
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

:wit Pomysł na ogródek - mega fajny Soniu. I jak blisko domu :uszy
Mam nadzieję, że narobilaś dużo fotek przez lato - będą musiały nam wystarczyć przez brrrr zimę
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Soniu coś ucichło u Ciebie? Mam nadzieję, że ze zdrówkiem juz wszystko ok? ;:3
Awatar użytkownika
SoniaM
100p
100p

Post »

dziękuję:)
Ucichło ze względu na to,że mam sporo pracowych zaległości.
Dziś poodwiedzam wasze ogródki,bo dawno nie byłam,a tymczasem zapraszam na przedświąteczną wędrówkę po parku bluszczowym.Kiedyś był to cmentarz,teraz nagrobki częściowo zlikwidowano,a na pozostałym obszarze jest plac zabaw,co dla mnie jest nieco karkołomnym pomysłem.Parkocmentarz jest zabytkiem i jedynym miejscem gdzie rośnie jakaś odmiana bluszczu,której nazwy nie pamiętam.
Obrazek
Tu mieszkał ogrodnik

Obrazek
Brama wejściowa

Domek ogrodnika,oczywiście zdewastowany,obecnie służy zdemoralizowanej młodzieży,pijakom i jako kibel dla wszystkich
Obrazek

Obrazek

tutaj widać te bluszcze,trochę tylko niestety

Obrazek

-- 29 paź 2011, o 21:19 --

jutro zapraszam na oglądanie zdjęć z Palmiarni :)
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ale wspaniałe miejsce, szkoda, że tak niszczeje ten domek, ale znając życie obecny właściciel (miasto?) nie ma na to kasy, albo i też pomysłu
Awatar użytkownika
SoniaM
100p
100p

Post »

mnie się wydaje,że nie ma chęci.
Na pewno można by było jakoś zagospodarować ten budynek,by nie zdewastowali go doszczętnie
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Pewnie tak, przeciez są ciekawsze pomysły - kolejna galeria, centrum handlowe itp. Po co ludziom ładny park. Ech :(
Awatar użytkownika
SoniaM
100p
100p

Post »

Obrazek

Obrazek

na tym zdjęciu widać jak pada deszcz:)w palmiarni
Obrazek

kaktuchy
Obrazek

zbrojownia:)
Obrazek

storczyk
Obrazek

a to jest roślina którą strasznie chcę mieć i nigdzie nie mogę jej spotkać
Obrazek

bambusy
Obrazek

tą roślinkę też strasznie chcę i też jej nigdzie nie ma
Obrazek
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Sonia :wit Świetny pomysł na przyblokowy ogródek ;:63 ;:63 ;:63 Ja też mieszkam w bloku na parterze ale na taki ogródek nie mogę sobie pozwolić (od północnej strony miejsce zacienione przez żywopłot ze śnieguliczki a od południowej strony pod samymi oknami podjazd dla niepełnosprawnego).
Szukam inspiracji jak zrobić obrzeże dla swoich grządek kwiatowych i znalazłam :idea: Skąd wzięłaś kostkę:?:
Pozdrawiam
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
SoniaM
100p
100p

Post »

myślę,że parkan nie jest przeszkodą,bo u mnie też jest północny ogródek i wszystko ładnie rośnie.Zauważ,że pod blokiem jest bardzo gorąco ,ze względu na to,że jest mało miejsca,jakiś żywopłot,świeci słońce i dodatkowo ściana oddaje ciepło.Jeśli wstawiłabyś zdjęcia tego skrawka ziemi gdzie można zrobić ogródek to z chęcią napiszę jaki miałabym pomysł,jeśli podoba ci się moja aranżacja.
Kostka?no cóż,w dobie,kiedy wszystko musi być piękne ,nowe i najlepiej drogie,właśnie tą piękną starą brukową kostkę wyrzucono na pole,i ja ją przywiozłam taczką pod blok.Najwięcej udało mi się 20 kostek za 1 zamachem,bo to jest bardzo ciężkie.Tak więc wiele kursów musiałam zrobić:)

Strasznie mi miło,że mój pomysł może być dla kogoś inspiracją ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”