Szczepienie na akacji
Szczepienie na akacji
Witam!
Szukam informacji na temat roślin jakie można szczepić na akacji. Nigdzie nie mogę znaleść. Może tutaj ktoś mi pomoże? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
Szukam informacji na temat roślin jakie można szczepić na akacji. Nigdzie nie mogę znaleść. Może tutaj ktoś mi pomoże? Proszę o pomoc.
Pozdrawiam!
Re: Szczepienie na akacji
Na pewno na akacji?
Akacja (Acacia Mill.) ? rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny mimozowatych. Liczbę gatunków ocenia się na ok. 1300. Występują w strefie tropikalnej i subtropikalnej całego świata, głównie w międzyzwrotnikowej Afryce, szczególnie Etiopii, Somalii, Kongo i RPA oraz Australii i Tasmanii (tu największe bogactwo ? ok. 950 gatunków).
Akacja (Acacia Mill.) ? rodzaj drzew i krzewów należący do rodziny mimozowatych. Liczbę gatunków ocenia się na ok. 1300. Występują w strefie tropikalnej i subtropikalnej całego świata, głównie w międzyzwrotnikowej Afryce, szczególnie Etiopii, Somalii, Kongo i RPA oraz Australii i Tasmanii (tu największe bogactwo ? ok. 950 gatunków).
ale chodzi mi o konkretne rośliny które są hodowane w naszym kraju. Czy akacje srebrzystą albo iglicznie można szczepić na akacji?
Pytam ponownie... na jakiej akacji?
przepraszam nie widziałem pytania, chodzi mi o ta akacje co rośnie u nas w Polsce. Tu gdzie mieszkam wszędzie jej pełno. Jest to chyba robinia biała.
Niemożliwe
Napisałem Ci: Występują w strefie tropikalnej i subtropikalnej całego świata.
Na pewno nie w Polsce.
A na robinii możesz szczepić odmiany robinii.
Napisałem Ci: Występują w strefie tropikalnej i subtropikalnej całego świata.
Na pewno nie w Polsce.
A na robinii możesz szczepić odmiany robinii.
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Na grochodrzewie jeśli się dobrze orientuję, szczepi się gatunki kwitnące na różowo np. Robinia hispida i różne odmiany np. Umbraculifera. O innych nie słyszałem, ale np. karagana, słonisz - kto wie? Natomiast iglicznię łatwiej i pewniej z nasion.
Na robinii wszystkie odmiany robinii, nic innego nigdy nie widziałem na robinii, glediczje odmianowe widziałem też tylko na glediczji, szczepienie glediczji na robinii nie wiem czy w ogóle się uda a po drugie glediczja nie daje odrostów a zaszczepiona na robinii będzie wiązała się z odrostami robinii a to jest nieciekawe tym bardziej że łatwo można iglicznię siać jak wyżej wspomniano.