Falenopsisowy fan i jego rośliny :]
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Falenopsisowy fan i jego rośliny :]
Piotrze, ja też walczę z moim upartym dendrobium nobile- zobaczymy co z tego będzie, na razie ostatnie 3 dni przestało na zewnątrz w temp. (nad ranem) poniżej zera. Dziś już mu daruję męki, ale mam nadzieję, że te spartańskie warunki przyniosą efekty w najbliższych tygodniach ;)
Gratuluję Ci wszystkich jesiennych pędzików- rzeczywiście masz super oko do wypatrywania pędów na etapie embrionalnym
Jesienne zdjęcia piękne- żałuję, że nie mam choć kawałka ogródka, żeby móc "łapać" podobne klimaty na fotkach. Cóż, może kiedyś, a na razie będę zaglądać do Ciebie i cieszyć oko cudnymi kolorkami naszej polskiej jesieni... ;)
Gratuluję Ci wszystkich jesiennych pędzików- rzeczywiście masz super oko do wypatrywania pędów na etapie embrionalnym
Jesienne zdjęcia piękne- żałuję, że nie mam choć kawałka ogródka, żeby móc "łapać" podobne klimaty na fotkach. Cóż, może kiedyś, a na razie będę zaglądać do Ciebie i cieszyć oko cudnymi kolorkami naszej polskiej jesieni... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lip 2011, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja się rewizytuję i wpisuję, wątek prześledziłam z zapartym tchem, nic tylko gratulowac i podziwiac.....
Piotrze, czyżby u Twojego pierworodnego rósł aż tak gruby pęd ? Bo basal keiki to chyba nie będzie ???
Natomiast jak czytam jak strasznie trzeba torturować Dendrobium nobile - żeby zakwitło, to chyba przestaję żałować, że moje ktoś mi w ubiegłym roku
ukradł z klatki schodowej...
Natomiast jak czytam jak strasznie trzeba torturować Dendrobium nobile - żeby zakwitło, to chyba przestaję żałować, że moje ktoś mi w ubiegłym roku
ukradł z klatki schodowej...
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- Mireczek1965
- 200p
- Od: 3 sie 2011, o 12:06
Pędzik superancki. Dendrobia też Cię uwielbiają.
Piotrze - nadrobiłam z lekka Twoją galerię i wszystkie kwiaty cudne bez dwóch zdań, ale najbardziej zauroczyły mnie fotki tego ciemno bordowego na stronie 32 o zachodzie słońca cudne Kupię takiego na nowy dom jak już się przeprowadzę
Aniu, dziękuję
Rysiu, pędzik na razie sobie przyrasta i zobaczymy co będzie A na dendrobium to się już doczekać nie mogę
Tomku, właśnie no to wygląda . Obserwacja nie zaszkodzi U mnie na dendrobium też wczoraj znalazłem kilka zgrubień ale czy z tego coś urośnie - trudno powiedzieć . Na razie jestem bezwzględny i trzymam je w ganku.
Agnieszko, bardzo dziękuję za miłe słowa Fakt walka z dendrobium nie jest najprostsza ale może kiedyś i mnie i tobie odwdzięczy się pięknymi kwiatami
JustynaDaria, dziękuję
Asiu, właśnie próbuje rozwikłać co to wg. rośnie - na razie trzymam się wersji że będzie to pędzik z listkami ale czy tak będzie faktycznie nie wiem
A co do twojego denrd. to niech teraz kto inny się męczy za to że go rączka po swędziała na twoje
Mirku, dzięki wielkie
Wandziu, cieszę się że zajrzawszy do mnie i zdołałaś przebrnąć przez mój wątek. To miłe przeczytać taki komentarzyk
A u mnie dziś wielkie podlewanie - dostosowałem po wakacjach tak moje storczyki aby okres podlania wypadł im na sobotę / niedzielę bo wtedy mam najwięcej czasu i mogę im go najwięcej poświęcić
Przy okazji zrobiłem kilka fotek . najpierw przekwitający biały który dzielnie przedłuża pęd.
Zobaczcie jaki ma pofalowany wąsik
Następnie jedna forteczka na mojego różowego i jego przedłużeń .
I mała Vandzi dostała nowy domeczek w kieliszku obok zatrunkowanego dendrobium Mirku, twoja mała tez mieszka w kieliszku więc i moja pozazdrościła
I jeszcze rozpoczynający się spektakl - bordowy perolic rozkłada pierwszego kwiatuszka na nowym pedzie
Wzrost tych pędzików trwał od 24 lipca do pierwszego prawie rozwiniętego pąka 23 października . :]
To tyle tego wieczoru - Dobranoc
Rysiu, pędzik na razie sobie przyrasta i zobaczymy co będzie A na dendrobium to się już doczekać nie mogę
Tomku, właśnie no to wygląda . Obserwacja nie zaszkodzi U mnie na dendrobium też wczoraj znalazłem kilka zgrubień ale czy z tego coś urośnie - trudno powiedzieć . Na razie jestem bezwzględny i trzymam je w ganku.
Agnieszko, bardzo dziękuję za miłe słowa Fakt walka z dendrobium nie jest najprostsza ale może kiedyś i mnie i tobie odwdzięczy się pięknymi kwiatami
JustynaDaria, dziękuję
Asiu, właśnie próbuje rozwikłać co to wg. rośnie - na razie trzymam się wersji że będzie to pędzik z listkami ale czy tak będzie faktycznie nie wiem
A co do twojego denrd. to niech teraz kto inny się męczy za to że go rączka po swędziała na twoje
Mirku, dzięki wielkie
Wandziu, cieszę się że zajrzawszy do mnie i zdołałaś przebrnąć przez mój wątek. To miłe przeczytać taki komentarzyk
A u mnie dziś wielkie podlewanie - dostosowałem po wakacjach tak moje storczyki aby okres podlania wypadł im na sobotę / niedzielę bo wtedy mam najwięcej czasu i mogę im go najwięcej poświęcić
Przy okazji zrobiłem kilka fotek . najpierw przekwitający biały który dzielnie przedłuża pęd.
Zobaczcie jaki ma pofalowany wąsik
Następnie jedna forteczka na mojego różowego i jego przedłużeń .
I mała Vandzi dostała nowy domeczek w kieliszku obok zatrunkowanego dendrobium Mirku, twoja mała tez mieszka w kieliszku więc i moja pozazdrościła
I jeszcze rozpoczynający się spektakl - bordowy perolic rozkłada pierwszego kwiatuszka na nowym pedzie
Wzrost tych pędzików trwał od 24 lipca do pierwszego prawie rozwiniętego pąka 23 października . :]
To tyle tego wieczoru - Dobranoc
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
Piotruś jak tam Twój dziwny pęd .Jestem ciekawa bo u mnie też jakieś takie coś niby keika niby pęd ?
Wiesz natomiast co do dendrobium to ja nie wiem czy to dobry pomysł z tym wyziębianiem go .Debrob. phal. raczej lubi ciepło i dużo bardzo dużo światła o tej porze roku to nawet słonka .Podlej go i zraszaj .Poczekaj trochę i powinny być efekty .
Vandeczka mimo że straciła listek korzonki widać że zdrowiutkie na pewno niedługo się zregeneruje i będzie już bez problemu rosła
Wiesz natomiast co do dendrobium to ja nie wiem czy to dobry pomysł z tym wyziębianiem go .Debrob. phal. raczej lubi ciepło i dużo bardzo dużo światła o tej porze roku to nawet słonka .Podlej go i zraszaj .Poczekaj trochę i powinny być efekty .
Vandeczka mimo że straciła listek korzonki widać że zdrowiutkie na pewno niedługo się zregeneruje i będzie już bez problemu rosła
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Piotrusiu, lubię bardzo patrzeć na Twoje zdjęcia
Ślicznie Ci się przedłużają pędy, a kwiatuszki nadal urocze
Szybko urósł pęd pelorica Już nie mogę się doczekać na fotkę rozwiniętego kwiatuszka
Ślicznie Ci się przedłużają pędy, a kwiatuszki nadal urocze
Szybko urósł pęd pelorica Już nie mogę się doczekać na fotkę rozwiniętego kwiatuszka
Jak malowane twoje storczusie:) Ale najbardziej podoba mi się zdjęcie dwóch kieliszków. Ich zawartość piękna . A anioł siedzący między nimi ma świetny wyraz twarzy:) mówiący ''i co z nami teraz będzie'':D:D
- andzia0801
- 200p
- Od: 10 sty 2011, o 23:23
Ładne zdjęcia
Śliczne storczyki
Masz rękę do kwiatów i do fotografii
Poproszę o więcej zdjęć ;)
Pozdrawiam
Śliczne storczyki
Masz rękę do kwiatów i do fotografii
Poproszę o więcej zdjęć ;)
Pozdrawiam
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Wow...ale się dzieje u Ciebie
Piękne maleństwa w fajnych domkach.
No i pierwsze, pękające pąki...to, co lubię najbardziej
Piękne maleństwa w fajnych domkach.
No i pierwsze, pękające pąki...to, co lubię najbardziej
Kochani, dzisiejszego wieczoru wpadam tylko na momencik do mojego wątku ( jutro będę miał więcej czasu to do was wszystkich zajrzę i napiszę, ale dziś wybaczcie bo trochę egoizmem zaleciało )
Kasiu, zdj. mojego pędu poniżej Wiesz, ciszę się że napisałaś mi wskazówki co do opieki nad denrd. phl. ale ja mam upartego dendrobium Nobile i to je tak chłodzę aby zakwitło Vandzi miłe słowa przekazane
Lucynko, cieszę się że moje zdjęcia Ci się podobają ( nie są to jakieś mistrzowskie sesje zdjęciowe super lustrzanką , ale i tak cieszą sądząc po komentarzach )
Pati, dzięki Aniołek rzeczywiście trochę zdeprymowany bp nowe miejsce pośród pięknych roślin to aż się za głowę złapał z zachwytu
Aniu, ślicznie dziękuję Mówisz, masz - Już myślę nad kolejna ciekawą sesją Zdjęcia na pewno wstawię
Justynko, pączki pękające są tak śliczne a jeszcze lepsze jak rozwiną się do końca
A teraz kilka zdjątek
Tak było wczorajszego wieczoru ...
A tak jest dzisiejszego wieczoru już w pełnym rozwinięciu Kolorek trochę przełamany ( w rzeczywistości jest lekko ciemniejszy )
A teraz odpowiadam Tobie Kasiu,
Tak wygląda teraz. Trochę dziwnie rośnie tak nietypowo - mam porównanie bo na moim białym tez rośnie pęd i tamten łuski/oczka ma całkiem przyległe a ten jakby zaczął je rozchylać. Poz tym pęd jest dość grubawy i sztywny . Co urośnie zobaczymy, bo nie powiem rośnie szybko.
Kasiu, zdj. mojego pędu poniżej Wiesz, ciszę się że napisałaś mi wskazówki co do opieki nad denrd. phl. ale ja mam upartego dendrobium Nobile i to je tak chłodzę aby zakwitło Vandzi miłe słowa przekazane
Lucynko, cieszę się że moje zdjęcia Ci się podobają ( nie są to jakieś mistrzowskie sesje zdjęciowe super lustrzanką , ale i tak cieszą sądząc po komentarzach )
Pati, dzięki Aniołek rzeczywiście trochę zdeprymowany bp nowe miejsce pośród pięknych roślin to aż się za głowę złapał z zachwytu
Aniu, ślicznie dziękuję Mówisz, masz - Już myślę nad kolejna ciekawą sesją Zdjęcia na pewno wstawię
Justynko, pączki pękające są tak śliczne a jeszcze lepsze jak rozwiną się do końca
A teraz kilka zdjątek
Tak było wczorajszego wieczoru ...
A tak jest dzisiejszego wieczoru już w pełnym rozwinięciu Kolorek trochę przełamany ( w rzeczywistości jest lekko ciemniejszy )
A teraz odpowiadam Tobie Kasiu,
Tak wygląda teraz. Trochę dziwnie rośnie tak nietypowo - mam porównanie bo na moim białym tez rośnie pęd i tamten łuski/oczka ma całkiem przyległe a ten jakby zaczął je rozchylać. Poz tym pęd jest dość grubawy i sztywny . Co urośnie zobaczymy, bo nie powiem rośnie szybko.
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Piotrze śliczny phalaenopsis