Falenopsisowy fan i jego rośliny :]

Zablokowany
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Falenopsisowy fan i jego rośliny :]

Post »

Piotrze, ja też walczę z moim upartym dendrobium nobile- zobaczymy co z tego będzie, na razie ostatnie 3 dni przestało na zewnątrz w temp. (nad ranem) poniżej zera. Dziś już mu daruję męki, ale mam nadzieję, że te spartańskie warunki przyniosą efekty w najbliższych tygodniach ;)

Gratuluję Ci wszystkich jesiennych pędzików- rzeczywiście masz super oko do wypatrywania pędów na etapie embrionalnym :;230

Jesienne zdjęcia piękne- żałuję, że nie mam choć kawałka ogródka, żeby móc "łapać" podobne klimaty na fotkach. Cóż, może kiedyś, a na razie będę zaglądać do Ciebie i cieszyć oko cudnymi kolorkami naszej polskiej jesieni... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
JustynaDaria
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lip 2011, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja się rewizytuję i wpisuję, wątek prześledziłam z zapartym tchem, nic tylko gratulowac i podziwiac.....
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Piotrze, czyżby u Twojego pierworodnego rósł aż tak gruby pęd ;:24 ? Bo basal keiki to chyba nie będzie ???

Natomiast jak czytam jak strasznie trzeba torturować Dendrobium nobile - żeby zakwitło, to chyba przestaję żałować, że moje ktoś mi w ubiegłym roku
ukradł z klatki schodowej... :wink:
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06

Post »

Pędzik superancki. Dendrobia też Cię uwielbiają. ;:108
Awatar użytkownika
wanda_23
100p
100p
Od: 9 mar 2011, o 21:22

Post »

Piotrze - nadrobiłam z lekka Twoją galerię i wszystkie kwiaty cudne bez dwóch zdań, ale najbardziej zauroczyły mnie fotki tego ciemno bordowego na stronie 32 o zachodzie słońca ;:3 cudne :) Kupię takiego na nowy dom jak już się przeprowadzę :)
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Aniu, dziękuję ;:196

Rysiu, pędzik na razie sobie przyrasta i zobaczymy co będzie :) A na dendrobium to się już doczekać nie mogę :lol:

Tomku, właśnie no to wygląda . Obserwacja nie zaszkodzi :wink: U mnie na dendrobium też wczoraj znalazłem kilka zgrubień ale czy z tego coś urośnie - trudno powiedzieć . Na razie jestem bezwzględny i trzymam je w ganku.

Agnieszko, bardzo dziękuję za miłe słowa ;:196 Fakt walka z dendrobium nie jest najprostsza ale może kiedyś i mnie i tobie odwdzięczy się pięknymi kwiatami :)

JustynaDaria, dziękuję ;:196

Asiu, właśnie próbuje rozwikłać co to wg. rośnie - na razie trzymam się wersji że będzie to pędzik z listkami ale czy tak będzie faktycznie nie wiem :)
A co do twojego denrd. to niech teraz kto inny się męczy za to że go rączka po swędziała na twoje :;230

Mirku, dzięki wielkie ;:136

Wandziu, cieszę się że zajrzawszy do mnie i zdołałaś przebrnąć przez mój wątek. To miłe przeczytać taki komentarzyk ;:196

A u mnie dziś wielkie podlewanie - dostosowałem po wakacjach tak moje storczyki aby okres podlania wypadł im na sobotę / niedzielę bo wtedy mam najwięcej czasu i mogę im go najwięcej poświęcić :)

Przy okazji zrobiłem kilka fotek . najpierw przekwitający biały który dzielnie przedłuża pęd.

Obrazek
Obrazek
Zobaczcie jaki ma pofalowany wąsik :tan

Następnie jedna forteczka na mojego różowego i jego przedłużeń .

ObrazekObrazek Obrazek

I mała Vandzi dostała nowy domeczek w kieliszku obok zatrunkowanego dendrobium :;230 Mirku, twoja mała tez mieszka w kieliszku więc i moja pozazdrościła

Obrazek

I jeszcze rozpoczynający się spektakl - bordowy perolic rozkłada pierwszego kwiatuszka na nowym pedzie
Obrazek
Wzrost tych pędzików trwał od 24 lipca do pierwszego prawie rozwiniętego pąka 23 października . :]

To tyle tego wieczoru - Dobranoc :)
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Piotruś jak tam Twój dziwny pęd .Jestem ciekawa bo u mnie też jakieś takie coś niby keika niby pęd ?

Wiesz natomiast co do dendrobium to ja nie wiem czy to dobry pomysł z tym wyziębianiem go .Debrob. phal. raczej lubi ciepło i dużo bardzo dużo światła o tej porze roku to nawet słonka .Podlej go i zraszaj .Poczekaj trochę i powinny być efekty .

Vandeczka mimo że straciła listek korzonki widać że zdrowiutkie na pewno niedługo się zregeneruje i będzie już bez problemu rosła :D
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Piotrusiu, lubię bardzo patrzeć na Twoje zdjęcia ;:108
Ślicznie Ci się przedłużają pędy, a kwiatuszki nadal urocze ;:138
Szybko urósł pęd pelorica ;:138 Już nie mogę się doczekać na fotkę rozwiniętego kwiatuszka ;:65
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Jak malowane twoje storczusie:) Ale najbardziej podoba mi się zdjęcie dwóch kieliszków. Ich zawartość piękna . A anioł siedzący między nimi ma świetny wyraz twarzy:) mówiący ''i co z nami teraz będzie'':D:D
Awatar użytkownika
andzia0801
200p
200p
Od: 10 sty 2011, o 23:23

Post »

Ładne zdjęcia
Śliczne storczyki
Masz rękę do kwiatów i do fotografii :)
Poproszę o więcej zdjęć ;)
Pozdrawiam
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wow...ale się dzieje u Ciebie :D

Piękne maleństwa w fajnych domkach.

No i pierwsze, pękające pąki...to, co lubię najbardziej ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Kochani, dzisiejszego wieczoru wpadam tylko na momencik do mojego wątku ( jutro będę miał więcej czasu to do was wszystkich zajrzę i napiszę, ale dziś wybaczcie bo trochę egoizmem zaleciało :oops: )

Kasiu, zdj. mojego pędu poniżej :) Wiesz, ciszę się że napisałaś mi wskazówki co do opieki nad denrd. phl. ale ja mam upartego dendrobium Nobile i to je tak chłodzę aby zakwitło :lol: Vandzi miłe słowa przekazane :D

Lucynko, cieszę się że moje zdjęcia Ci się podobają ;:196 ( nie są to jakieś mistrzowskie sesje zdjęciowe super lustrzanką , ale i tak cieszą sądząc po komentarzach )

Pati, dzięki ;:196 Aniołek rzeczywiście trochę zdeprymowany bp nowe miejsce pośród pięknych roślin to aż się za głowę złapał z zachwytu :lol:

Aniu, ślicznie dziękuję ;:196 Mówisz, masz - Już myślę nad kolejna ciekawą sesją ;:224 Zdjęcia na pewno wstawię ;:108

Justynko, pączki pękające są tak śliczne a jeszcze lepsze jak rozwiną się do końca :tan

A teraz kilka zdjątek :wink:
Tak było wczorajszego wieczoru ...
Obrazek

A tak jest dzisiejszego wieczoru już w pełnym rozwinięciu :tan Kolorek trochę przełamany ( w rzeczywistości jest lekko ciemniejszy ) Obrazek Obrazek

A teraz odpowiadam Tobie Kasiu,
Obrazek
Tak wygląda teraz. Trochę dziwnie rośnie tak nietypowo - mam porównanie bo na moim białym tez rośnie pęd i tamten łuski/oczka ma całkiem przyległe a ten jakby zaczął je rozchylać. Poz tym pęd jest dość grubawy i sztywny . Co urośnie zobaczymy, bo nie powiem rośnie szybko. ;:108
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

:wit
Piotrze śliczny phalaenopsis
Zablokowany