Krokosmia, montbrecja, cynobrówka (Crocosmia)

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Krokosmia - zdjęcia, uprawa

Post »

A ja ze wstydem przyznam, ze zapomniałam o krokosmii ubiegłej jesieni :oops: Myśłąlam, że już po niej, jednak w tym roku urosła i zakwitła ;:108 Zostawiam ponownie, za rok wykopię, jak radzi Krysia ;:108
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja od czterech lat nie wykopuję. Nagarniam trochę liści i przykrywam cienką włókniną, tą ostatnią nie tyle dla ocieplenia, tylko, żeby liści nie rozwiało.
W tym roku kwitły tak:
Obrazek

Miesiąc temu, po kwitnieniu je przesadziłam. Część cebul rozdałam, reszta posadzona rzadziej, więc nie zdrobnieją i zabezpieczę jak zwykle.
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Kochani, chyba się domyślam dlaczego w tym roku w odróżnieniu do poprzedniego nie wszystkie cebulki ode mnie zakwitły. Ja w zasadzie uczę się na własnych błędach. Zawsze zastanawiałam się dlaczego cebulki kupione w sklepie z wyglądu przesuszone nie chcą kwitnąć. Otóż moje w tym roku zaczęłam sprzedawać już w lutym. Najpierw przywiozłam je z piwnicy na wsi do ciepłego mieszkania w mieście. Tam je trzymałam jakiś czas, przy okazji przebierając i wysyłając do Was. Podejrzewam, że u Was też były trzymane w cieple. Więc być może wysoka temperatura im za bardzo nie odpowiada. Na potwierdzenie tego mam jeszcze jedno doświadczenie. Otóż cebulki krokosmii sadzę w różnych terminach, te ostatnie nawet pod koniec czerwca. Do tego terminu trzymam je w gorącym namiocie foliowym. I właśnie te ostatnie mi zawsze słabo kwitną. Myślałam, że to z powodu późnego terminu sadzenia. W przyszłym roku będę trzymać w piwnicy w chłodzie zobaczymy jaki to przyniesie efekt. Więc może tu jest pies pogrzebany.

A tak w ogóle kończę wybieranie tych ostatnich cebulek. I pora wziąć się za oczyszczanie wcześniej wyrwanych.

Zebrałam też nasionka lucyfera, zobaczymy czy coś z nich wyrośnie.
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu jestem zaskoczona taką ilością cebulek i opisem kolorów.Serdecznie dziękuje.Przechowam przsypane torfem w piwnicy.Czekam na wiosne i sadze,Jestem szczęśliwa że poznaje serdecznych ludzi na Forum.Pozdrawiam Irena ; ;:167
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Krysiu, Krokskomie od Ciebie chciały u mnie kwitnąć, ale tuż przed przymrozkami ... Jednak mróz ściął kwiaty ... Mam ochotę je przezimować w gruncie, mówisz że przykrycie liśćmi powinno wystarczyć..?
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ja moją krokosomię od Krysi wkopałam na działkę babci,słabo rosła i w piewszym okunie kwitł, w tym roku równiez nie. Nawet liście ma malutkie podejrzewam,że to wina ziemi. W kazdym razie zimowała i była płytko wsadzona do ziemi. Niczym nie przykryta. Jeżeli jeszcze zdarzę pojechać na działke babci to koniecznie postaram się ją wykopać i przechowywać.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Witajcie, ja mojej krokosmii w ogóle nie wyciągam i niczym nie okrywam i co roku pięknie kwitnie :) A na Mazowszu zimno w zimie :( :wit
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

To ja swoich też nie będę wykopywać. W końcu na Dolnym Śląsku ciepło :)
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

w tym roku wykopałem i przechowam w kartonowym pudełku w piwnicy, przesypane torfem. Natomiast w przyszłym roku pozostawię w gruncie, u mnie na południu też stosunkowo ciepło w zimie :)
Rysiek
Awatar użytkownika
bettii
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 maja 2011, o 10:07

Post »

Moje Krokosmie też wykopane :)
Beata
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Zupełnie przypadkiem kupiłam chasmanthe, pojawiły się w zeszłym roku piękne "kłosy" obsypane żółtymi kwiatkami. Koleżance, która pytała o nazwę swojego kwiatka podpowiadałam, że to chasmanthe (bo porównywałam do swojego "żółtka")... ona miała krokosmie. I tak zakochałam się w kolejnym kwiatku, wkrótce będę posiadaczką żółtych, pomarańczowych i czerwonych "iskierek", dzięki p. Krysi.
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Jestem bardzo ciekawa, jak po tych mrozach spiszą się niektóre roślinki. Mam nadzieję, że z krokosmią nie będzie problemu ;)
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Mam już bulwki krokosmii, szkoda, że nie mogę z nimi pędzić do ogrodu. Nie potrafię usiedzieć w domu, oglądam ziemię, planuję nowe rabatki, czekam, nie mam innego wyjścia. Dziękuję za ten wątek i informacje o nich, będzie łatwiej odpowiednio zadbać o roślinki. Przy okazji dostałam też mieczyki - wielkie dzięki Krysiu!!!
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”