Winobluszcz (Parthenocissus) dyskusje różne
Re: Co szybciej rosnie winogrono czy winobluszcz
W jakim odstępie mam posadzić winogrona, by uzyskać z niego ścianę dającą cień?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winobluszcz
cześć, czy spotkaliście się może z odmianą zimozieloną winobluszcza pięcioklapowego? Zakupiłam (przez znajomych) kilka sadzonek na wiosnę - podobno ma taki być i nie gubić liści, ale jakoś mam wątpliwości. Po pierwsze większość liści to on pogubił już w lecie, ale może to kwestia pierwszego roku i aklimatyzacji do warunków, a po drugie te co zostały to są raczej czerwone niż zielone Ja szukqałam info i nie znalazłam, może nie umiem szukać, pewnie okaże się zimą za rok, ale cierpliwość chyba nie jest moją mocną stroną
Kama
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie spotkałem się z zimozieloną odmianą winobluszczu. Może chodzi o bluszcz?
U mnie winobluszcz wszedł w okres, w którym prezentuje się najładniej, choć niestety przez kilka dni.
U mnie winobluszcz wszedł w okres, w którym prezentuje się najładniej, choć niestety przez kilka dni.
tak też myślałam, albo znajomi źle zrozumieli albo ich w szkółce zrobili w balona, bo zarzekali się że ma być zimozielony. Mnie tam nie przeszkadza potrzebowałam "zasłonki" na sezon grillowy więc poczekam aż urośnie, a zimą mogą sobie sąsiedzi na śnieg patrzeć
Piękny ten Twój winobluszcz, będzie jeszcze bardziej czerwony? Nasz był taki malinowoczerwony, niestety do wczoraj , dziś pozbierałam listki po dwóch nocach na -7st.
Piękny ten Twój winobluszcz, będzie jeszcze bardziej czerwony? Nasz był taki malinowoczerwony, niestety do wczoraj , dziś pozbierałam listki po dwóch nocach na -7st.
Kama
-
- 100p
- Od: 18 wrz 2011, o 17:26
Kilka miesięcy temu rozpocząłem ukorzenianie winobluszcza i taki coś się utworzyło na łodyżkach. Co to jest?
Pozdrawiam, Mateusz
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To chyba kalus, zaczątek systemu korzeniowego?
- www.ziarenko.net
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 sie 2008, o 13:18
- Kontakt:
Winobluszcz pięciolistkowy (Parthenocissus quinquefolia)Nilay pisze: Jakiego winobluszcza wysiewałeś?
bo ZIARENKO było pierwsze ! a dopiero później jajko i kura
- konwalia12
- 1000p
- Od: 24 lut 2012, o 19:59
Kupiłam winobluszcz trójklapowy latem i wsadziłam do gruntu od razu. Inna sprawa to to, że nie podlewałam go zbyt często , a były to upalne dni- o dziwo.. Kiedy przyszły pierwsze przymrozki obwinęłam go włókniną, ale to chyba nic nie pomogło. Wszystko się właściwie powinno teraz okazać. Daję mu marne szanse na przeżycie, bo widać było po nim, że jest uschnięty. Ale może się mylę? Przecież nie jestem jakąś super ogrodniczką, a na tym winobluszczu mi bardzo zależy
Ogród w lasku
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
Krótki filmik o moim ogrodzie
Jeśli umiecie patrzeć, zobaczycie, że cały świat jest ogrodem. Anusia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 mar 2011, o 16:03
Mam pytanie:czy teraz ucięte sztobry trójklapowego można ukorzeniać?