Problem z Bukszpanem - proszę o pomoc
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 paź 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Problem z Bukszpanem - proszę o pomoc
Problem z Bukszpanem - posadzony w lipcu tego roku. przez pierwsze 2 tygodnie po posadzeniu codziennie podlewany. Wyściółkowany odkwaszonym torfem. Chwasty w pobliżu dokładnie usunięte.
Od jakiegoś czasu żółknie i nie mam pojęcia dlaczego ,czy to jest jakaś choroba ,czy może ma złe warunki ?? Jak wyleczyć ten bukszpan?
Będę bardzo wdzięczny za waszą pomoc
Od jakiegoś czasu żółknie i nie mam pojęcia dlaczego ,czy to jest jakaś choroba ,czy może ma złe warunki ?? Jak wyleczyć ten bukszpan?
Będę bardzo wdzięczny za waszą pomoc
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, o 15:53 przez bishop, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięcie wyboldowania
Powód: Usunięcie wyboldowania
Re: Problem z Bukszpanem - proszę o pomoc
na moje oko to efekt niedoboru składników odżywczych, zazwyczaj tak się zdarza w donicach..ale w gruncie?? Jeśli to możliwe to wiosną trzeba by jakimś zbilansowanym nawozem go potraktować
-
- 10p - Początkujący
Dzwoniłem dziś do producenta i powiedział ,żeby ponakuwać ziemie widłami ,aby napowietrzyć i posypać wapnem (dolomit 50 ). Jutro wykonam ten zabieg i zobaczymy czy pomoże.
A waszym zdaniem ,czy diagnoza postawiona przez producenta jest trafna? Będę wdzięczny za każdą wypowiedź.
Pozdrawiam
A waszym zdaniem ,czy diagnoza postawiona przez producenta jest trafna? Będę wdzięczny za każdą wypowiedź.
Pozdrawiam
Ty to będziesz wiedział najlepiej jak sprawdzisz teraz pH ziemi. Jeśli pH jest powyżej 6-6,5 to zabieg jest zbędny.
Tu przyczyna jest moim zdaniem złożona.Takie objawy może dawać zbyt lekka i przesychająca ziemia w połączeniu ze zbyt słonecznym stanowiskiem. Wystąpił deficyt wody w jakimś okresie, może jeszcze w doniczkach, przed posadzeniem? Bukszpan lubi nieco gliniastą, cięższą, wapienną i stanowisko częściowo chociaż zacienione.A co to za biały nalot na liściach?
-
- 10p - Początkujący
Przesuszenie to na pewno nie ponieważ dbałem o podlewanie i nawet myślałem ,że za bardzo go podlewam.
Co do stanowiska to racja, jest nasłonecznione ,ale żeby z tego powodu były aż takie nieprzyjemności to raczej nie możliwe. Na plantacjach bukszpan rośnie na równo nasłonecznionych stanowiskach jak u mnie i takie problemy mu nie dolegają.
Ten biały nalot ,który zaważyłeś to kurz ,który opadł po wysypywaniu szarego żwirku (widać go na zdjęciach).
Rozumiem więc ,że objawy nie wskazują na jakąś chorobę? Dziś ponakuwałem ziemie widłami i posypałem wapnem ,czy da się jeszcze uratować tą sytuacje? Jak myślicie?
Co do stanowiska to racja, jest nasłonecznione ,ale żeby z tego powodu były aż takie nieprzyjemności to raczej nie możliwe. Na plantacjach bukszpan rośnie na równo nasłonecznionych stanowiskach jak u mnie i takie problemy mu nie dolegają.
Ten biały nalot ,który zaważyłeś to kurz ,który opadł po wysypywaniu szarego żwirku (widać go na zdjęciach).
Rozumiem więc ,że objawy nie wskazują na jakąś chorobę? Dziś ponakuwałem ziemie widłami i posypałem wapnem ,czy da się jeszcze uratować tą sytuacje? Jak myślicie?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Znam przyczynę,i ten wapń?!
-
- 10p - Początkujący
Jak znasz przyczynę to mógłbym prosić o rady?
Szkoda by było gdyby wszystko uschło...
Szkoda by było gdyby wszystko uschło...
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
od tego nie uschnie ,jedynie wzrost będzie przyhamowany
Ale skoro już wykonałeś zalecenia szkółkarza
Ale skoro już wykonałeś zalecenia szkółkarza
-
- 10p - Początkujący
Staram się szybko działać i opanować sytuacje ,żeby nie było za późno
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
teraz tylko wiosenna analiza +Fe i ewentualna naprawa rozregulowanej gospodarki nawozowej
Jako, że Janusz jest specjalistą od spraw trudnych to ja z innej beczki -
radziłabym ci położyć teraz grubą warstwę ściółki.
Taka najprostszą i moim zdaniem świetną ściółkę uzyskasz nagarniając na trawnik liści (albo kosząc trawnik tam gdzie leży dużo liści) i przejeżdżając przez wszystko kosiarką z koszem. Najlepsza ściółka jest z liści ?miękkich? (np. brzoza), ale to w sumie nie ma znaczenia, byleby to wszystko zostało dobrze posiekane.
Coś takiego jak na zdjęciu http://www.agardenforthehouse.com/2010/ ... -beds.html
Jeśli nie grozi uszkodzenie korzeni bukszpanu to ściółkę lekko wymieszaj z torfem, którym podsypałeś krzewy. Przy okazji torf nie nadaje się na ściółkę
radziłabym ci położyć teraz grubą warstwę ściółki.
Taka najprostszą i moim zdaniem świetną ściółkę uzyskasz nagarniając na trawnik liści (albo kosząc trawnik tam gdzie leży dużo liści) i przejeżdżając przez wszystko kosiarką z koszem. Najlepsza ściółka jest z liści ?miękkich? (np. brzoza), ale to w sumie nie ma znaczenia, byleby to wszystko zostało dobrze posiekane.
Coś takiego jak na zdjęciu http://www.agardenforthehouse.com/2010/ ... -beds.html
Jeśli nie grozi uszkodzenie korzeni bukszpanu to ściółkę lekko wymieszaj z torfem, którym podsypałeś krzewy. Przy okazji torf nie nadaje się na ściółkę
-
- 10p - Początkujący
Chciałbym wszystkim serdecznie podziękować za rady Lecz dokładnej diagnozy jeszcze nikt nie przedstawił.