Zabezpieczanie drzewek owocowych na zimę

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
edvina
50p
50p
Od: 14 wrz 2011, o 09:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zima a młode drzewka owocowe

Post »

Kurcze ale ta tektura albo gazeta bądź opakowanie po jajkach za szybko nie zamokną ? Wiecie o co mi chodzi, dziś się namęczę aby wszystko pookrywać a mamy koniec października, w listopadzie będzie padał deszcz i wszystko zamoknie a do grudnia i typowiej zimy daleko. Co o tym sądzicie?
Rośliny są jak dzieci - szybko rosną i dostarczają wiele radosci.
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

romix pisze:
Pitoleusz pisze:A co myślicie o wydmuszkach na jajka (te na 30 sztuk)? Nie jest problemem ich trwałośc, jeśli rozpadną się po miesiącu to dobrze, mam tego tyle, że mi nie szkoda, grunt, żeby spełniały dobrze zadanie.
Według mnie od gazet powinny być trwalsze, dosyć grube (tzn. ciepłe). Zagiąć wokół pnia, zszyć zszywaczem. Trochę krótkie, dobrze było by jakoś połączyć żeby na długości szczelin nie było. Tak sobie wyobrażam, ale trzeba by w praktyce spróbować. Może nawet sam zakombinuję.

Pozdrawiam
Właśnie tak chciałem te zrobić. Tylko mnie interesuje czy jakoś nie ugotuję roślin lub mi nie zaczną gnić.
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

edvina pisze:Kurcze ale ta tektura albo gazeta bądź opakowanie po jajkach za szybko nie zamokną ? Wiecie o co mi chodzi, dziś się namęczę aby wszystko pookrywać a mamy koniec października, w listopadzie będzie padał deszcz i wszystko zamoknie a do grudnia i typowiej zimy daleko. Co o tym sądzicie?
Nie wiem gdzie mieszkasz, ale za wcześnie na okrywanie roślin. Ja robię to dopiero jak przychodza stałe przymrozki, teraz można rośliny ugotować, tudzież będzie im za ciepło i nie przygotują się do zimowego snu.
Awatar użytkownika
edvina
50p
50p
Od: 14 wrz 2011, o 09:05

Post »

Mieszkam w kujawsko-pomorskim na razie nic nie okrywałam ale codziennie sie zastanawiam czy to juz czas na okrycie. Może faktycznie poczekam jeszcze bo jak to mówią nadgorliwość jest gorsza ... chcąc zadbać o moje roślinkowe dzieci mogę im tylko zaszkodzić. Tak sobie pomyslałam, że skoro mi jest zimno i niechce mi się wychodzić z domu to może moim zielonym przyjaciołom też jest zimno i chciałyby się schować w taką otulinkę :) ;:14
Rośliny są jak dzieci - szybko rosną i dostarczają wiele radosci.
Winogrodek
200p
200p
Od: 14 gru 2010, o 20:34

Post »

Na razie jest za wcześnie na okrywanie. Ja to robię jak temperatura i w dzień i w nocy będzie poniżej 0 i to przez dłuższy okres ( w praktyce od połowy listopada, a nawet później ). Teraz rośliny muszą dostawać impulsy, że to już idzie zima i trzeba się do niej przygotowywać. Przeciez nie rosną u nas w sadach czy w ogrodach bananowce, a drzewa dostosowane do naszego klimatu mniej lub bardziej. Młodym drzwom trzeba pomóc przeżyć silne mrozy, a nie -5 st. C. Najpierw kopczykuje pień możliwie wysoko, a potem dopiero przed silnymi mrozami ogacam resztę pnia ewentualnie też korony.
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, na okrywanie zdecydowanie za wcześnie. Drzewka powinny poczuć trochę mrozów. Te pierwsze im nie zaszkodzą, a pomogą się zahartować.
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Stallone
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 paź 2011, o 19:53

Re: Jak przygotować Czereśnie do zimy?

Post »

tak myślę sobie gdzie by tu dostać ,kupić słomę??? Macie jakieś pomysły gdzie ją można dostać? Bo jednak to chyba słoma jest najlepszym zabezpieczeniem na zime
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W mieście raczej nie kupisz, jedź na wieś albo na jarmark gdzie handlują rolnicy zbożem, nawet zagadaj babcię handlującą serkiem i jajkami na bazarze. Jak ma twaróg to ma i krowy, a krowy ściółki potrzebują.
Prostej słomy już nie uświadczysz, teraz wszystko kombajnowane i słoma prasowana w kostkę. Nikt już wialnią zboża nie młóci a cepy to są tylko w skansenie. :D
aha, uzupełnij w swoim profilu skąd jesteś.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Nie trzeba,gdzieś koło października były u mnie noce po 2-4 stopnie mrozu i czereśnie bez żadnego ocieplenia rosły bez problemu.Dopiero jakoś niedawno pozrzucały liście jak wszystkie drzewa.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piotrek !
Napisz gdzie masz swój ogród, gdzie mieszkasz. To ważne. Jeszcze tydzień temu koleżance poradziłem, żeby już jak okopczykowała, to zostawiła jak jest, ale obserwując pogodę, to teraz zdecydowanie radzę rozgarnąć kopczyki.
Dzisiaj w Łodzi około godziny 13.15 było 16 oC w cieniu !!! Sprawdzałem na trzech termometrach i w samochodzie.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kopczyki raczej nie (choć należało by jeszcze poczekać) - natomiast osłony mogą działać niekorzystnie. Jak zauważyłem, spora część z Was ujednolica zasadę działania obu tych elementów - a przecież mają one zupełnie inne zadania...
Pozdrawiam serdecznie :wink:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

piotrek1111 pisze:60 km od Łodzi w kierunku na Tomaszów.
Hmmm... z Piotrkowskiej do centrum Tom-Maz jest 53 km.... :?:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Nie, 51,4 km. :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”