Krety i walka z nimi !
- Robert ZMC
- 50p
- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Krety i walka z nimi !
bez przesady majs - nie demonizuj tych "górników" ;)
Nadia777 no no kręcą Cię krecie tyłki ;)
Nadia777 no no kręcą Cię krecie tyłki ;)
No i najlepiej to zrobić hihi na ogródkach działkowych Od razu zdobiły by mistrzostwo w szybkości skopywania ogrodów nie ma to jakhurtowo. No bo przecież krety nie wiedzą, gdzie są granice działekMirekL pisze:Niezły pomysł... później podpalamy i mamy niewielkim wysiłkiem przekopany ogródek...
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Jak się pokazały pierwsze kopce, zacząłem stosować rożne metody jakieś włosy świece dymne, karbid i inne śmierdzące mikstury, tez bylem pełen radości jak przez kilka tygodni nie znalazłem ani jednego świadectwa kreciej roboty. Była to tylko kilkutygodniowa radość.
nieproszeni goście wrócili. Krety potrafią się przyzwyczaić i do dźwięków i do zapachów
ulakonie
Na ogródkach działkowych to bym chyba nie próbował podpalać
nieproszeni goście wrócili. Krety potrafią się przyzwyczaić i do dźwięków i do zapachów
ulakonie
Na ogródkach działkowych to bym chyba nie próbował podpalać
brak polskich znaków
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
One chyba mają internet , gdy wczoraj napisałam, że lubię kreciki, jeden z nich przy samym wejściu do domu postawił mi piękny kopiec. Nawet miałam zrobić zdjęcie, ale syn idąc do pracy rozgarnął go.
- Nadia777
- 10p - Początkujący
- Od: 2 paź 2011, o 19:47
E tam podpalać, a konwencja genewska? Poza tym za chwilę miałabym na głowie drużynę OSP , i co ma im powiedzieć - ja panów nie zapraszałam!? Sąsiad z wrażenia wyciągnąłby hałubicę z komórki.... Nieee
Pożiwiom, uwidim
Pożiwiom, uwidim
Umarł Maciek, umarł, już leży w kaplicy
Z trumny mu wystaje kawałek gromnicy
Które panny Maćka znały, to gromnice całowały, oj dana dana!!!!
- majs
Krycha
Pewnie na plotki chciał wejść pukał biedny i nikt mu nie otworzył kolegi nie wpuścić za próg, oj nieładnie
Nadia777
OSP to małe piwo gorzej z CBŚami i antyterrorystyczną oni nie pukają do drzwi
Pewnie na plotki chciał wejść pukał biedny i nikt mu nie otworzył kolegi nie wpuścić za próg, oj nieładnie
Nadia777
OSP to małe piwo gorzej z CBŚami i antyterrorystyczną oni nie pukają do drzwi
brak polskich znaków
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Walka z kretami jest bardzo trudna lecz mnie się udało, i od póltora roku w ogrodzie i na trawnikach nie pojawiają się kopce z czego byłem bardzo dumny Bieżący rok w ogrodzie nie należał do udanych, był to rok w którym ponieśliśmy największe stratu w drzewostanie, krzewach a nie mówię już nić o kwiatach które gineły w oczach. Powodem tego była plaga kolejnych intruzów bardzo trudnych do zwalczenia to pędraki . Wykopując kolejne usychające krzewy z ziemi można było znależć po kilka a nawet kilkanaście dorodnych pędraków które ogołocił ich system korzeniowy ze wszystkich drobnych korzonków .Teraz czekam z niecierpliwością na pojawienie się pierwszych kopców, gdyż boję się co może czekać naszą roślinność w roku przyszłym.
Dlatego też przestrzegam wszystkich miłośników ogrodów przed nieprzemyślaną walką z pożytecznym zwierzęciem jakim jest kret,wiadomo że równowaga biologiczna w ziemi musi być zachowana aby posadzona roślinność mogła się prawidłowo rozwijać.
Dlatego też przestrzegam wszystkich miłośników ogrodów przed nieprzemyślaną walką z pożytecznym zwierzęciem jakim jest kret,wiadomo że równowaga biologiczna w ziemi musi być zachowana aby posadzona roślinność mogła się prawidłowo rozwijać.
Pozdrawiam Zenek
- vito157
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Kontakt:
Taki mały offtopic... W Irlandii, w której mieszkam, krety nie występują. Dlatego są tu tak piękne i gładkie trawniki...
- Nadia777
- 10p - Początkujący
- Od: 2 paź 2011, o 19:47
A ja uprzejmie donoszę, że krety jednak się wynoszą. Nie mam złudzeń, że nadal, co jakiś czas trzeba smrodem podlać, ale cóż, mogę już myśleć o sadzeniu:) Gdzieś pisałam, że mam doskonały sposób na pędraki - własne kury Kopię ziemię, zapędzam tam towarzystwo i po sprawie:)
A tyłek to tyłek Samiec w potrzasku zawsze robi wrażenie
A tyłek to tyłek Samiec w potrzasku zawsze robi wrażenie
Umarł Maciek, umarł, już leży w kaplicy
- majs
ZENOBIUSZ
Mnie osobiście zwierzątko to bardzo się podoba i darze go nawet pewna sympatia, może to jeszcze z czasów dziecinnych i dobranocki. Ale zbyt wiele pracy kosztuje utrzymanie trawnika w stanie zadowalającym, a tu jeszcze ten górnik, nie kretom na trawniku mówie stop.
Zamiast kreta do walki z opuchlakami i innymi "podgryzaczami" można użyć broni biologicznej czyli nicieni,lub tak niechcianej chemii.
Mnie osobiście zwierzątko to bardzo się podoba i darze go nawet pewna sympatia, może to jeszcze z czasów dziecinnych i dobranocki. Ale zbyt wiele pracy kosztuje utrzymanie trawnika w stanie zadowalającym, a tu jeszcze ten górnik, nie kretom na trawniku mówie stop.
Zamiast kreta do walki z opuchlakami i innymi "podgryzaczami" można użyć broni biologicznej czyli nicieni,lub tak niechcianej chemii.
brak polskich znaków
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Re: Krety i walka z nimi ! miało
nie wiem jakie ilości chemi należałoby wylać na powierzchnię powyżej 1500m2,aby pozbyć się tego niechcianego gościa i nie wiem na ile to byłoby skuteczne,gdyż preparat ten musi dostać się do głębszej warstwy ziemi.
Pozdrawiam Zenek
- majs
ZENOBIUSZ
Preparat Dursban na 1500mkw to około750ml preparatu +woda.do oprysku
Krzewy i drzewka podlewamy roztworem tego preparatu.
Jak chcemy uniknąć chemii można zastosować nicienie i tu np.preparat Larvanem lub nemasys, biologiczna ale niezbyt tania metoda.
Na starych trawnikach, w starych ogrodach lub nowych założonych na lakach ugorach trzeba liczyć się z występowaniem rożnego rodzaju "podgryzaczy"
Nadia777
"Tyłek to tyłek" ja się z tym nie zgodzę
Preparat Dursban na 1500mkw to około750ml preparatu +woda.do oprysku
Krzewy i drzewka podlewamy roztworem tego preparatu.
Jak chcemy uniknąć chemii można zastosować nicienie i tu np.preparat Larvanem lub nemasys, biologiczna ale niezbyt tania metoda.
Na starych trawnikach, w starych ogrodach lub nowych założonych na lakach ugorach trzeba liczyć się z występowaniem rożnego rodzaju "podgryzaczy"
Nadia777
"Tyłek to tyłek" ja się z tym nie zgodzę
brak polskich znaków
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Zenobiuszu, w walce z pędrakami to ja za bardzo bym na krety nie liczyła 90 % ich pożywienia to dżdżownice - które jak wiemy są pożyteczne ponad wszelką wątpliwość. Na własne oczy widziałam jak wyskakują z ziemi gdy obok tworzył się kopiec. Znają swojego wroga.