Krety i walka z nimi !

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Robert ZMC
50p
50p
Od: 6 wrz 2011, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Krety i walka z nimi !

Post »

bez przesady majs - nie demonizuj tych "górników" ;)
Nadia777 no no kręcą Cię krecie tyłki ;)
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09

Post »

MirekL pisze:Niezły pomysł... później podpalamy i mamy niewielkim wysiłkiem przekopany ogródek...
No i najlepiej to zrobić hihi na ogródkach działkowych :;230 Od razu zdobiły by mistrzostwo w szybkości skopywania ogrodów :;230 nie ma to jakhurtowo. No bo przecież krety nie wiedzą, gdzie są granice działek :;230
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Jak się pokazały pierwsze kopce, zacząłem stosować rożne metody jakieś włosy świece dymne, karbid i inne śmierdzące mikstury, tez bylem pełen radości jak przez kilka tygodni nie znalazłem ani jednego świadectwa kreciej roboty. Była to tylko kilkutygodniowa radość.
nieproszeni goście wrócili. Krety potrafią się przyzwyczaić i do dźwięków i do zapachów
ulakonie
Na ogródkach działkowych to bym chyba nie próbował podpalać :)
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

One chyba mają internet , gdy wczoraj napisałam, że lubię kreciki, jeden z nich przy samym wejściu do domu postawił mi piękny kopiec. Nawet miałam zrobić zdjęcie, ale syn idąc do pracy rozgarnął go.
Awatar użytkownika
Nadia777
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 paź 2011, o 19:47

Post »

E tam podpalać, a konwencja genewska? :D Poza tym za chwilę miałabym na głowie drużynę OSP , i co ma im powiedzieć - ja panów nie zapraszałam!? :D Sąsiad z wrażenia wyciągnąłby hałubicę z komórki.... Nieee :roll: :D
Pożiwiom, uwidim :D
Umarł Maciek, umarł, już leży w kaplicy
Z trumny mu wystaje kawałek gromnicy
Które panny Maćka znały, to gromnice całowały, oj dana dana!!!!
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krycha
Pewnie na plotki chciał wejść pukał biedny i nikt mu nie otworzył :) kolegi nie wpuścić za próg, oj nieładnie :oops: :)
Nadia777
OSP to małe piwo gorzej z CBŚami i antyterrorystyczną oni nie pukają do drzwi :)
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Walka z kretami jest bardzo trudna lecz mnie się udało, i od póltora roku w ogrodzie i na trawnikach nie pojawiają się kopce z czego byłem bardzo dumny Bieżący rok w ogrodzie nie należał do udanych, był to rok w którym ponieśliśmy największe stratu w drzewostanie, krzewach a nie mówię już nić o kwiatach które gineły w oczach. Powodem tego była plaga kolejnych intruzów bardzo trudnych do zwalczenia to pędraki . Wykopując kolejne usychające krzewy z ziemi można było znależć po kilka a nawet kilkanaście dorodnych pędraków które ogołocił ich system korzeniowy ze wszystkich drobnych korzonków .Teraz czekam z niecierpliwością na pojawienie się pierwszych kopców, gdyż boję się co może czekać naszą roślinność w roku przyszłym.
Dlatego też przestrzegam wszystkich miłośników ogrodów przed nieprzemyślaną walką z pożytecznym zwierzęciem jakim jest kret,wiadomo że równowaga biologiczna w ziemi musi być zachowana aby posadzona roślinność mogła się prawidłowo rozwijać.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Kontakt:

Post »

Taki mały offtopic... W Irlandii, w której mieszkam, krety nie występują. Dlatego są tu tak piękne i gładkie trawniki...
Awatar użytkownika
Nadia777
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 2 paź 2011, o 19:47

Post »

A ja uprzejmie donoszę, że krety jednak się wynoszą. 8-) Nie mam złudzeń, że nadal, co jakiś czas trzeba smrodem podlać, ale cóż, mogę już myśleć o sadzeniu:) Gdzieś pisałam, że mam doskonały sposób na pędraki - własne kury :D Kopię ziemię, zapędzam tam towarzystwo i po sprawie:)
A tyłek to tyłek :wit 8-) Samiec w potrzasku zawsze robi wrażenie :D
Umarł Maciek, umarł, już leży w kaplicy
Z trumny mu wystaje kawałek gromnicy
Które panny Maćka znały, to gromnice całowały, oj dana dana!!!!
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZENOBIUSZ
Mnie osobiście zwierzątko to bardzo się podoba i darze go nawet pewna sympatia, może to jeszcze z czasów dziecinnych i dobranocki. Ale zbyt wiele pracy kosztuje utrzymanie trawnika w stanie zadowalającym, a tu jeszcze ten górnik, nie kretom na trawniku mówie stop.
Zamiast kreta do walki z opuchlakami i innymi "podgryzaczami" można użyć broni biologicznej czyli nicieni,lub tak niechcianej chemii.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Re: Krety i walka z nimi ! miało

Post »

nie wiem jakie ilości chemi należałoby wylać na powierzchnię powyżej 1500m2,aby pozbyć się tego niechcianego gościa i nie wiem na ile to byłoby skuteczne,gdyż preparat ten musi dostać się do głębszej warstwy ziemi.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ZENOBIUSZ
Preparat Dursban na 1500mkw to około750ml preparatu +woda.do oprysku
Krzewy i drzewka podlewamy roztworem tego preparatu.
Jak chcemy uniknąć chemii można zastosować nicienie i tu np.preparat Larvanem lub nemasys, biologiczna ale niezbyt tania metoda.
Na starych trawnikach, w starych ogrodach lub nowych założonych na lakach ugorach trzeba liczyć się z występowaniem rożnego rodzaju "podgryzaczy"
Nadia777
"Tyłek to tyłek" ja się z tym nie zgodzę :)
brak polskich znaków
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Zenobiuszu, w walce z pędrakami to ja za bardzo bym na krety nie liczyła 8-) 90 % ich pożywienia to dżdżownice - które jak wiemy są pożyteczne ponad wszelką wątpliwość. Na własne oczy widziałam jak wyskakują z ziemi gdy obok tworzył się kopiec. Znają swojego wroga.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”