Identyfikacja nasion
Pierwsza "kulka" od prawej w górnym rzędzie i pierwsza od lewej w dolnym wygląda mi na platan.
A drugi z prawej w pierwszym rzędzie i pierwszy z prawej w ostatnim jakoś podobny dla mnie do
Cupressus sempervirens.
Poproszę o resztę zdjęć w lepszej jakości
kruk
A drugi z prawej w pierwszym rzędzie i pierwszy z prawej w ostatnim jakoś podobny dla mnie do
Cupressus sempervirens.
Poproszę o resztę zdjęć w lepszej jakości
kruk
zrodziliśmy się we krwi, we krwi żyjemy, we krwi umrzemy, przez krew powrócimy
Drugie zdjęcie przedstawia szyszkę jakiegoś cyprysa, być może 'cupressus sempervirens' var horizontalis' ale trudno powiedzieć [też mam taką szyszkę i z kilkoma ludźmi identyfikujemy ją od jakiegoś czasu, ale pewności czy to ten cyprys nie mamy]. Nasiona wybrać z szyszki i wysiać, lub najpierw w wilgotny piasek do lodówki na 1, 2 miesiące i dopiero wysiać. Uprawa raczej domowa.
Trzecie zdjęcie to prawdopodobnie owoc platana, spróbuj go obrać to będzie wiadomo na pewno.
W przypadku kasztanów. Jeśli są już zaschnięte, to z kiełkowaniem może być problem. Proponuję je jak najszybciej wysiać do gruntu, jeśli nie w tym roku, to może w następnym skiełkują.
Trzecie zdjęcie to prawdopodobnie owoc platana, spróbuj go obrać to będzie wiadomo na pewno.
W przypadku kasztanów. Jeśli są już zaschnięte, to z kiełkowaniem może być problem. Proponuję je jak najszybciej wysiać do gruntu, jeśli nie w tym roku, to może w następnym skiełkują.
Roman
Identyfikacja - NASIONA
Witam Wszystkich
W kwietniu br kupiłem na Allegro następujące nasiona ;
Paulownia puszysta (Paulownia tomentosa)
Surmia bignoniowa (Catalpa bignonioides)
Drzewo Truskawkowe (Arbutus unedo)
wysiałem w domowej szklarence i coś wzeszło. W czerwcu musiałem przesadzić bo niektóre "duże" urosło ok 5-7 cm .
O ile Paulownia i Surmia liście ma podobne do tych oglądanych w necie to mam problem z Drzewem Truskawkowym - liście są całkiem inne.
Obecnie po II przesadzeniu sadzonki mają około 20-35 cm.
Proszę o pomoc w identyfikacji .
załadowały sie tylko 2 fotki wg mnie i zgodnie z opisem na nasionach to jest Surmia.
A problem jest z drzewem truskawkowym
a to właśnie wyrosło z nasion .
A to wyrosło z nasion Paulowni :
przed II przesadzeniem :
kaktusy to osobna historia ....
Pozdrawiam
Połączyłam Twoje 3 posty w jeden, bo trudno było zrozumieć o co chodzi, gdy funkcjonowały one oddzielnie - aniawoj
W kwietniu br kupiłem na Allegro następujące nasiona ;
Paulownia puszysta (Paulownia tomentosa)
Surmia bignoniowa (Catalpa bignonioides)
Drzewo Truskawkowe (Arbutus unedo)
wysiałem w domowej szklarence i coś wzeszło. W czerwcu musiałem przesadzić bo niektóre "duże" urosło ok 5-7 cm .
O ile Paulownia i Surmia liście ma podobne do tych oglądanych w necie to mam problem z Drzewem Truskawkowym - liście są całkiem inne.
Obecnie po II przesadzeniu sadzonki mają około 20-35 cm.
Proszę o pomoc w identyfikacji .
załadowały sie tylko 2 fotki wg mnie i zgodnie z opisem na nasionach to jest Surmia.
A problem jest z drzewem truskawkowym
a to właśnie wyrosło z nasion .
A to wyrosło z nasion Paulowni :
przed II przesadzeniem :
kaktusy to osobna historia ....
Pozdrawiam
Połączyłam Twoje 3 posty w jeden, bo trudno było zrozumieć o co chodzi, gdy funkcjonowały one oddzielnie - aniawoj
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te większe są podobne do nasion orzeszników Carya
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A z jakiego materiału wykonano koraliki ?O sznurek nie pytamkocurek pisze:A te mniejsze to koraliki, a nasiona są nawleczone na sznurek :oadamza07 pisze:Te większe są podobne do nasion orzeszników Carya
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin