Moja domowa zielenina
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja domowa zielenina
O maleństwo fiołkowe - brawo
- zielono_mi
- 50p
- Od: 4 paź 2011, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ostatnio czyściłam swoje kwiatki, te większe miały prysznic. Przy okazji sfotografowałam mojego nieszczęsnego beniamina. Jest spory- ma ok 160 cm, ale wygląda bardzo nieciekawie, żeby nie powiedzieć, że straszy Chyba nigdy nie był przycinany i rósł jak chciał. Do tego stoi na podłodze przy szafie, więc ciągle jest przesuwany, ale nigdzie indziej nie mam miejsca. Macie jakieś propozycje, w jaki sposób go obciąć, żeby lepiej wyglądał? W ogóle da się z nim coś jeszcze zrobić?
Pokażę wam jeszcze mojego grubosza. Coraz ładniej wygląda, ale gałęzie rosną daleko od siebie i przestrzeń między nimi jest taka pusta Chyba będę musiała pomyśleć o drutowaniu, choć nie za bardzo wiem, jak się do tego zabrać.
Wybaczcie jakość zdjęć, gorszych to chyba jeszcze nie wstawiałam...
Pokażę wam jeszcze mojego grubosza. Coraz ładniej wygląda, ale gałęzie rosną daleko od siebie i przestrzeń między nimi jest taka pusta Chyba będę musiała pomyśleć o drutowaniu, choć nie za bardzo wiem, jak się do tego zabrać.
Wybaczcie jakość zdjęć, gorszych to chyba jeszcze nie wstawiałam...
- APe
- Od: 21 wrz 2009, o 23:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beniaminek prosi się o mocne cięcie(może jednak lepiej poczekać do wiosny )
Witaj!:)
Też radziłbym poczekać do wiosny z cięciem, bo mimo wszystko to wrażliwe kwiaty. Tnij go mocno. Tak jak ktoś radził, i tak żeby mógł sobie gdzieś stanąć niedotykany. Wtedy szybko podskoczy i się rozgałęzi. Ja mojego z szafki dwa lata nie ruszam i idzie w górę, tylko patrzeć jak dziura w suficie będzie. Wspaniałe masz harwothie, a grubosza może spróbuj powsadzać w koło małe nowe szczepki?
Też radziłbym poczekać do wiosny z cięciem, bo mimo wszystko to wrażliwe kwiaty. Tnij go mocno. Tak jak ktoś radził, i tak żeby mógł sobie gdzieś stanąć niedotykany. Wtedy szybko podskoczy i się rozgałęzi. Ja mojego z szafki dwa lata nie ruszam i idzie w górę, tylko patrzeć jak dziura w suficie będzie. Wspaniałe masz harwothie, a grubosza może spróbuj powsadzać w koło małe nowe szczepki?
- mmaryla
- Od: 23 lut 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Dominika, wpadłam odwiedzić Cie w niedzielny słoneczny poranek.
Wszystkie kwiaty piękne, a szczepki ładnie Ci rosną, Masz dobrą rękę do kwiatów.
Mnie zachwyciła Twoja Rosiczka, nigdy nie miałam tej roślinki, ciekawie się prezentuje.
Wszystkie kwiaty piękne, a szczepki ładnie Ci rosną, Masz dobrą rękę do kwiatów.
Mnie zachwyciła Twoja Rosiczka, nigdy nie miałam tej roślinki, ciekawie się prezentuje.
- zielono_mi
- 50p
- Od: 4 paź 2011, o 21:16
Hej wszystkim! Mam pytanie odnośnie szczawika. Do tej pory bardzo ładnie rósł i zadowalał mnie swoim kwitnieniem. Jednak od wczoraj listki są ciągle jakby "zamknięte", tak ja do tej pory, gdy było ciemno. Teraz jest tak przez cały czas. Czy to oznacza, że powinnam wyciągnąć "szyszki" z ziemi i przezimować? Z drugiej strony widzę, że z ziemi zaczynają wychodzić 3 kolejne pędy kwiatowe i słyszałam, że jeśli roślina rośnie w domu, to zimowanie nie jest potrzebne No i teraz nie wiem, moglibyście mi coś poradzić?
- Michaeli
- 500p
- Od: 19 sie 2010, o 10:28
Szczawiku uprawianego w domu nie trzeba zimować, może po prostu dziś jest ciemniejszy dzień.
A te rośliny są naprawdę cudowne! Musze sobie sprawić takie.
(Wstawiam zdjęcie z neta, do zaostrzenia apetytów na Szczawik)
Oxalis bowiei
Oxalis ambigua
A te rośliny są naprawdę cudowne! Musze sobie sprawić takie.
(Wstawiam zdjęcie z neta, do zaostrzenia apetytów na Szczawik)
Oxalis bowiei
Oxalis ambigua
Mój jest bardzo niewielkich rozmiarów, już raz się nim dzieliłam, ale jeśli chcesz, to na wiosnę i dla ciebie się coś znajdzie Z tym że mój jest z tych bordowych
- mika181
- 500p
- Od: 7 wrz 2011, o 19:49
Nie wiedziałam że szczawik może mieć takie kwiaty
- APe
- Od: 21 wrz 2009, o 23:17
śliczne ,delikatne kwiatuszki
-
- 1000p
- Od: 23 sie 2011, o 13:47
Zaostrzyłaś apetyt oj pięknie Ci tam kwitnie pięknie . A beniaminka jak przestaniesz przesuwać to zobaczysz jak się rozrośnie ! One lubią stać w jednym miejscu !!
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;