Andzina kuchnia :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Posty: 821
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

bardzo ciekawy przepis :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Kiełbasa została popełniona!! ;:138 i to z sukcesem :heja jeszcze mi się czosnkiem odbija ;:224
A oto opis krok po kroku, wraz z dokumentacją zdjęciową.
Materiał:
łopatka oczyszczona z największego tłuszczu - 2,25 kg
udziec z indyka bez kości i skóry - 2,79 kg
skóry z indyka i tłuszcz z łopatki - 0,90 kg
Mięso pokrojone w kostkę grubości ok. 2cmx2cm i wymieszane dokładnie z peklosolą. Na każdy kilogram mięsa 20 gr peklosoli, a więc :
do łopatki 45,0 gram
do indyka 50,0 gram
do "tłustego" 14,0 gram
Tak przygotowane mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin. Raz przemieszać.
Następnie mięso mielimy. Indyk na największym sitku jak to tylko możliwe, łopatka na mniejszym, a tłuste na najdrobniejszym.
Foto po kolei, z sitkami na jakich mieliliśmy mięso.
Udziec z indyka: Obrazek
Łopatka:Obrazek
"Tłuste": Obrazek
Do zmielonego mięsa dodaliśmy taki zestaw przypraw:
6 gram świeżo i grubo zmielonego pieprzy,
3 gramy zmielonej kolendry,
4 zmielone ziarna jałowca,
2-3 główki czosnku, bardzo drobno posiekanego, nie rozgniecionego.
1 i 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody.
Całą masę należy super dokładnie wymieszać, wyrobić i odstawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
Obrazek
W tak zwanym międzyczasie należy namoczyć jelita w zimnej wodzie (2-3 godzin).

A teraz następuje najtrudniejsza część zabawy. Naciąganie jelita i napełnianie go. Uffff.....
Zanim zaczniemy napełniać jelita, należy uruchomić maszynkę, żeby cały lejek był dokładnie napełniony mięsem. Nie da się napełniać w pojedynkę, musi być asystent ze sprawnymi rękami ;:108
Ja miałam dwóch asystentów, jednego u stóp...
Obrazek

Jelito trzeba na prawdę solidnie napełnić, pierwsza kiełbaska wyszła taka sobie, ale potem już załapaliśmy o co chodzi. Najlepiej napełniać odcinki jelita takie max 35-40 cm.
Obrazek

Jak na pierwszy raz wyszły nam troszkę nierówne kawałki, ale i tak jestem pełna podziwu dla nas ;:136

Obrazek

Taka kiełbaska powędrowała do tzw. osadzania, wisząc na kijku, na całą noc w chłodne miejsce.

A teraz wędzenie, w bardzo prowizorycznej, aczkolwiek skutecznej wędzarni:

Obrazek

Obrazek

Kiełbasa była wędzona 4 godziny, głównie w gorącym dymie, co powoduje, że kiełbasa wychodzi pieczona i w zasadzie nie trzeba jej zaparzać. Należy pamiętać, żeby kawałki kiełbasy absolutnie nie dotykały się w wędzarni. Po wędzeniu trzeba jej pozwolić, aby dokładnie ostygła i stężała. Jeść najlepiej następnego dnia, chociaż wiem, że to bardzo trudne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać w tle, przy okazji robienia kiełbasy, zrobiły się też szyneczki z udźca indyczego i wędzone kurczaki, ale o tym w następnym poście, bo ten się zrobił przydługi.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Szamanka
1000p
1000p
Posty: 1048
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Mam mega ślinotok :wink:
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p
Posty: 396
Od: 26 lip 2010, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podlaskie, Zambrów

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Wpisuję się, żeby wątek mi się nie zagubił, bo po Twoim opisie i fotorelacji Aniu coś czuję, że i ja na taki domowy wyrób kiełbaski się skuszę :D
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
obserwator
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 959
Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Wpisuję sobie ten wątek,żebym miała go na oku często ,bo jak widzę to bardzo tutaj smacznie :wink:
rośliny domowe///
rośliny ogrodowe///wymiana
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
nina1611
500p
500p
Posty: 821
Od: 27 mar 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

kiełbaska wygląda bardzo smacznie :)
Pozdrawiam Małgorzatka :)
Niektóre z moich storczyków ...
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3917
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kraków

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Co tu dużo pisać, na pewno niebo w gębie :lol: Bardzo zgrabne kiełbaski. A jaki musiał być zapach przy wędzeniu ;:224
Zupkę z soczewicy sobie z chęcią zrobię, mniam :)
x-U-ie
---
Posty: 2773
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Andziu masz mnie na sumieniu. Uschnę przez ślinotok.
Alutka1963
100p
100p
Posty: 155
Od: 15 lis 2009, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Bartoszyce

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Wyroby wyglądają smakowicie, zachęcają do prób w tej dziedzinie.
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Bardzo, bardzo mi miło, że chcecie korzystać z tych przepisów.
Jakis czas temu wpisałam tutaj przepis na wędzonego kurczaka - instrukcja jest tu: Przepis na wędzonego kurczaka, w takiej samej zalewie robimy także szynki z udźca indyka, nie ma lepszej i chudszej szyneczki :!:
Wracając do kurczaka, przed zaparzaniem trzeba go nadziać bardzo mocno zieleninką, w podstawowym przepisie jest pietruszka i seler, ale można dać np. sam seler i rozmaryn, lub dowolne inne zielsko jakie lubicie, jeśli nie macie świeżego należy dać suszone i np. seler pokrojony na kawałki, do wody dodać też ziele angielskie i liść laurowy:
Obrazek
Oczywiście przed wędzeniem zielnine należy wyjąć ze środka, można wkładać do wędzarni od razu po zaparzeniu, nie musi to stygnąć.
Obrazek

Jeśli kurczak był bardzo duży można go jeszcze raz po uwędzeniu zaparzyć jakieś 30-45 minut :
Obrazek

A teraz szynka z indyka, to chyba nasz całkiem autorski patent :heja
Po zaplekowaniu mięso wygląda tak:
Obrazek

Najlepiej jest włożyć te kawałki mięsa w siatkę wędliniarską (można kupić w sklepach internetowych). Na początku wydawała nam się to niewykonalne, ale mój małż, inżynier w końcu ;:224 , wymyślił tak prosty i fajny sposób, że wkładam teraz każde mięso jakie chce upiec czy uwędzić w taką siatkę.. nawet ogromne, ponad 2 kg kawałki karczku....
Potrzebna jest butelka po wodzie mineralnej, najlepiej gazowany "Żywiec". Obcinamy w niej dno i wkładamy tam mięso:
Obrazek

Naciągamy na to siatkę, z zapasem, bo trzeba związać na końcu:
Obrazek

Odwracamy butelką i wyciągamy mięso już w siatce:
Obrazek

Związujemy drugi koniec i "voila" , szyneczka gotowa:
Obrazek

Jak widać amatorzy mięska już czekają :;230
Obrazek

Szynki z indyka zaparzamy przed i po wędzeniu, po ok. 45 minut, zależy jakie duże:
Obrazek

Smacznego .... ;:137
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4296
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Mniam... pyszności. ;:138
My pierwsze wędzenie robimy po 10/11. Kurczaka zgapię, zachęcający jest środeczek.
Na większe szyneczki mamy taki patent (jakby co zabiorę fotki)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1594
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska/Klucze

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Empuza, nie zabieraj fotek! bo muszę pokazać mojemu M :lol:
Patent super ;:138 A kurczaka na prawdę polecam, jak również szynkę z indyka. :heja
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Piękne wyroby ;:138 Też takie popełniam od czasu do czasu.Do ,,wędzonych,, dochodzą jeszcze boczki i słoninka.Nie używam peklosoli.Marynuje ,a raczej nacieram dokładnie tylko w soli kuchennej i roztartym na papkę czosnku.W kamiennym garze siedzą sobie cudności ok 2 tygodni.Wędzone kurczaki znikają jak są jeszcze ciepłe :D
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2021
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Dziewczyny !
Ja już PRZEZ WAS poważnie rozważałem, czy nie wypisać się z tego wątku.
Jak obejrzałem zdjęcia, to pomaszerowałem do kuchni i ...
Litości !!!
Tak "smakowitych" zdjęć, to powinien być zakaz publikowania .
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
x-U-ie
---
Posty: 2773
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Andzina kuchnia :)

Post »

Krzysztof hihi ja też zgłodniałam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”