Czy oberwać pączki liści u juki?

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
zlotek03
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 paź 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Czy oberwać pączki liści u juki?

Post »

Witam potrzebuje pomocy tzn. nie wiem co zrobic gdyz moja juka z pnia wypuszcza nowe pączki liści jest ich ok 5 Mam poczekac i poźniej je oderwac i ukorzenic czy zostawic by sie bardziej rozkrzewiła albo juz ppien jakos pociąć by go ukorzenić . Z pnia wyrastają takze korzenie pod pączkami jak i pod pióropuszem. Prosze o jakies rady
pozdrawiam zlotek03
MATEUSZ1
100p
100p
Od: 18 wrz 2011, o 17:26

Re: juka co robic pączki liści

Post »

Przydałoby się zdjęcie.
Pozdrawiam, Mateusz
_fox_

Re: juka co robic pączki liści

Post »

Cały urok yuccy polega na grubym pniu z którego wyrastają pióropusze liści, im więcej tym lepiej :)

Młode nie mają takiego uroku :(
A więc ja bym zostawił i niech sobie rosną pióropusze :)
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Re: Czy oberwać pączki liści u juki?

Post »

Od Ciebie zależy co zrobisz i jaką decyzję podejmiesz. Bo w sumie nieważne co postanowisz, czy ukorzenienie teraz nowych pączków czy pocięcie pnia w przyszłości. Tak i tak juka może być skutecznie rozmnażana. No i jest jeszcze trzecia opcja, taka jaką proponuje _fox_ - pozostawienie juki tak jak jest ;)

Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
zlotek03
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 paź 2011, o 21:29

Post »

dziekuje bardzo za informacje :D:D a mam pytanie jezeli ukorzenie przez odrosty powietrzne juke to nie bd miała ona problemów z normalnym rozwojem i czy te pączki ktore zostana na pniu rosliny matecznej zaczna rosnąć:)
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Juka nie ukorzenisz przed odkład powietrzny, bynajmniej trudno się ukorzenia. lepiej ściąć i ukorzenić w wodzie, zresztą najpierw pokaż roślinę to zobaczymy w ogóle co ty chcesz zrobić. :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”