Czy oberwać pączki liści u juki?
Czy oberwać pączki liści u juki?
Witam potrzebuje pomocy tzn. nie wiem co zrobic gdyz moja juka z pnia wypuszcza nowe pączki liści jest ich ok 5 Mam poczekac i poźniej je oderwac i ukorzenic czy zostawic by sie bardziej rozkrzewiła albo juz ppien jakos pociąć by go ukorzenić . Z pnia wyrastają takze korzenie pod pączkami jak i pod pióropuszem. Prosze o jakies rady
pozdrawiam zlotek03
pozdrawiam zlotek03
Re: juka co robic pączki liści
Cały urok yuccy polega na grubym pniu z którego wyrastają pióropusze liści, im więcej tym lepiej 
Młode nie mają takiego uroku
A więc ja bym zostawił i niech sobie rosną pióropusze

Młode nie mają takiego uroku

A więc ja bym zostawił i niech sobie rosną pióropusze

-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Czy oberwać pączki liści u juki?
Od Ciebie zależy co zrobisz i jaką decyzję podejmiesz. Bo w sumie nieważne co postanowisz, czy ukorzenienie teraz nowych pączków czy pocięcie pnia w przyszłości. Tak i tak juka może być skutecznie rozmnażana. No i jest jeszcze trzecia opcja, taka jaką proponuje _fox_ - pozostawienie juki tak jak jest ;)
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam,
Wojtek - LM
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
dziekuje bardzo za informacje
:D a mam pytanie jezeli ukorzenie przez odrosty powietrzne juke to nie bd miała ona problemów z normalnym rozwojem i czy te pączki ktore zostana na pniu rosliny matecznej zaczna rosnąć:)

Juka nie ukorzenisz przed odkład powietrzny, bynajmniej trudno się ukorzenia. lepiej ściąć i ukorzenić w wodzie, zresztą najpierw pokaż roślinę to zobaczymy w ogóle co ty chcesz zrobić.