No właśnie u mnie jest tak samo. Sztuczny nawóz i do tego lany bezpośrednio na korzenie to prawie pewny uwiąd. Lepszy jest jednak naturalny bo to są żarłoki i trzeba nawozić by kwitły.Firletka pisze: Podobno powojniki nie lubią sztucznych nawozów,bo zwiększają skłonność do zapadania właśnie na uwiąd. O wiele lepiej reagują na natutralne - np. koński obornik.
Jakie są Wasze doświadczenia ?
Sezon 2011
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sezon 2011
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- Edyta1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
Nelu, bardzo dziękuję za odpowiedź.Alionuszka pisze:Edytko Princess Diana lubi jak najbardziej dużo słońca ,podobnie jak prawie wszystkie z grupy Viticella .Polecam Venossa Violacea,Luxurians,Purpurea Plena Elegans...
Z wielkokwiatowych późno kwitnących ,które u mnie nie chorowały na uwiąd do Comtesse de Bouchaud,The President,Jackmanii,Blue Angel,Kardynał Wyszyński...oprócz tego jeszcze bylinowe...ale nie wiem ,jakie kolory dla Ciebie najlepsze...
Poszukuję powojników w intensywnych barwach, żeby dobrze wyglądały za jaskrawymi liliowcami. Muszę przyznać, że masz 3 szt. na swojej działce, ale zupełnie się na nich nie znam, kupowałam co mi w oko wpadło. Nawet nie mam pojęcia na jakie grupy się je dzieli . No cóż, ale zima przed nami więc będzie czas, na nadrobienie lektury .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Pszczółko, jak już Hagleya Ci uwiąd trafił, to naprawdę ...abeille pisze:No właśnie u mnie jest tak samo. Sztuczny nawóz i do tego lany bezpośrednio na korzenie to prawie pewny uwiąd. Lepszy jest jednak naturalny bo to są żarłoki i trzeba nawozić by kwitły.Firletka pisze: Podobno powojniki nie lubią sztucznych nawozów,bo zwiększają skłonność do zapadania właśnie na uwiąd. O wiele lepiej reagują na natutralne - np. koński obornik.
Jakie są Wasze doświadczenia ?
Pamiętasz ,że dałaś mi prawa autorskie do połączenia go z durandii ?
Durandii na razie stoi grzecznie w doniczce i czeka na zmiłowanie. Nie dam rady wysadzić go w tym roku , bo najpierw muszę zrobić wokół Hagleya trochę porządku : pozmieniać, powyrywać, poprzesadzać - no ogólnie wiecie - ogrodowa rewolucja 2m2 x 2m2 .Ale czas ! Ciągle go brakuje. Durandii pójdzie więc spać na zimę do dołka w opakowaniu. Ważne ,że go mam, bo rarytasik .....
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hania daje po oczach, Julka, jak również SolidarnośćEdyta1 pisze: Poszukuję powojników w intensywnych barwach, żeby dobrze wyglądały za jaskrawymi liliowcami. .
Pozdrawiam - BabajAGA
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Basiu gratuluję
Świetne zestawienie.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Padły na uwiąd cztery powojniki tegoroczne, na pewno nie przez nawożenie, bo nic im nie dawałam. Taki rok Być może jeszcze takie odmiany
- Edyta1
A masz może doświadczenie w uprawie tych powojników? Jak z ich zdrowotnością?tralaluszy pisze:Hania daje po oczach, Julka, jak również SolidarnośćEdyta1 pisze: Poszukuję powojników w intensywnych barwach, żeby dobrze wyglądały za jaskrawymi liliowcami. .
Pozdrawiam - Edyta
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Bill McKenzie sprzed tygodnia
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- basjak
- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko, jaka szkoda, że nie mam kawałka (chyba jednak całego kawała) płotu na tę piękność powtórzył kwitnienie, czy ciągle kwitnie? Jak długo go masz?
Edytko, moja trzyletnia Solidarność corocznie pokazuje kolor na trzech kwiatkach, po czym pada na uwiąd
Edytko, moja trzyletnia Solidarność corocznie pokazuje kolor na trzech kwiatkach, po czym pada na uwiąd
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Mam je na sklepie od dawna, w warunkach nieciekawych - Hania i Julka kwitną do tej pory w tych ciasnych donisiach stłoczone.Edyta1 pisze:A masz może doświadczenie w uprawie tych powojników? Jak z ich zdrowotnością?tralaluszy pisze:Hania daje po oczach, Julka, jak również SolidarnośćEdyta1 pisze: Poszukuję powojników w intensywnych barwach, żeby dobrze wyglądały za jaskrawymi liliowcami. .
Pozdrawiam - BabajAGA
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Julka u mnie pierwszy rok, ale jestem zachwycona
- Edyta1
Dorotko, jakie masz nasłonecznienie w miejscu, gdzie rośnie Julka? Czy faktycznie kwitnie cały sezon, tak jak to podają w opisach?dodad pisze:Julka u mnie pierwszy rok, ale jestem zachwycona
Pozdrawiam - Edyta
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Julka rośnie przy zachodniej stronie płotu. Słoneczko od 12-13 w lecie, nogi osłonięte dłużej. Kwitła bardzo długo. Na razie mała, bo sadzone dopiero w lipcu, ale choroby żadne się jej nie chwyciły