Sukulenty - chromat
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sukulenty
Doceniam, że konsekwentnie kontynuujesz dopracowane opisy gatunków; rzadko - ale warto czekać...i super, że podajesz tyle odnośników we wpisach na blogu - dzięki Tobie zdobywam na skróty trochę bardziej 'zgłębione' informacje, bo wciąż nie znajduję czasu, żeby sięgnąć do klasycznej literatury....
Zaskoczyło mnie podkreślenie, że H. truncata ma płytki system korzeniowy - jakoś szczególnie płytki w stosunku do innych haworcji, czy płytki - typowy dla haworcji?
U H. truncata zadziwa mnie właśnie jej masywny system korzeniowy- większość moich podopiecznych ma klasyczny dla jednoliściennych wiązkowy system, złożony z nitkowatych korzonków. Tylko kilka, w tym H. truncata (i var. maughanii zanim u mnie zaniemogła...) ma - obok cienkich - po kilka grubych jak mały palec korzeni - wyglądają jak k. spichrzowe lub jak kłącza, ale to przecież także system wiązkowy - więc pewnie taka ich 'paluchowata' uroda...
Zaskoczyło mnie podkreślenie, że H. truncata ma płytki system korzeniowy - jakoś szczególnie płytki w stosunku do innych haworcji, czy płytki - typowy dla haworcji?
U H. truncata zadziwa mnie właśnie jej masywny system korzeniowy- większość moich podopiecznych ma klasyczny dla jednoliściennych wiązkowy system, złożony z nitkowatych korzonków. Tylko kilka, w tym H. truncata (i var. maughanii zanim u mnie zaniemogła...) ma - obok cienkich - po kilka grubych jak mały palec korzeni - wyglądają jak k. spichrzowe lub jak kłącza, ale to przecież także system wiązkowy - więc pewnie taka ich 'paluchowata' uroda...
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To zdaje się jedyne na rynku wółkno mielone i odsolone! Firma Ceres International tu masz linka do strony http://www.ceres.pl/
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Kontakt:
Rzadko, ponieważ dysponuje tylko ograniczonym czasem - życie ale też rzadko, ponieważ mam ograniczony dostęp do literatury to tylko staram się umieszczać "pewne" informacje.bebos pisze:Doceniam, że konsekwentnie kontynuujesz dopracowane opisy gatunków; rzadko - ale warto czekać...i super, że podajesz tyle odnośników we wpisach na blogu - dzięki Tobie zdobywam na skróty trochę bardziej 'zgłębione' informacje, bo wciąż nie znajduję czasu, żeby sięgnąć do klasycznej literatury....
To jest informacja z PlantZAfrica. Płytki system korzeniowy ponieważ jest mało rozwinięty, występuje w wierzchnich warstwach gleby. Może się nie precyzyjnie wyraziłem - wszystkie haworsje mają płytki system korzeniowy. Różnica jest taka, że system wiązkowy jest u nich przystosowany do gromadzenia wody. Niestety w uprawie doniczkowej wszystkiego dostrzec się nie da.bebos pisze:Zaskoczyło mnie podkreślenie, że H. truncata ma płytki system korzeniowy - jakoś szczególnie płytki w stosunku do innych haworcji, czy płytki - typowy dla haworcji?
Ale np. Gasteria ellaphieae ma dość głęboki system korzeniowy. W naturalnym środowisku dolina Kauga Dam rośnie w szczelinach skalnych. Podobną zależność można znaleźć u Gasteria glauca i glomerata.
Te rośliny, Haworthia truncata i 3 gasterie mają dość wrażliwy system korzeniowy, na stojącą zimną wodę. Dlatego przynajmniej teoretycznie powinny mieć lekko większy drenaż niż inne. Stosunkowo długo się ukorzeniają, a korzenie są wrażliwe również na uszkodzenia.
To mogła być przyczyna, że twoja maughanii coś " niedomaga". Ja bym obejrzał jej korzenie
To wszystko owszem prawda.Bartosz pisze:To mnie zaskoczyłeś z tym włóknem kokosowym.Na tym który,zakupiłem pisze,że jest bardzo dobre jako podłoże dla roślin lub jego składnik więc chyba sprawdzają poziom zasolenia.Włókna kokosowe są na wielu stronach opisywane jako dobra alternatywa dla torfu bo w przeciwieństwie do niego nie kurczą się po przesuszeniu i nadal chłoną wodę oraz tak szybko nie ulegają rozkładowi - dopiero po 10 latach.
wg. mnie takie podłoże będzie za luźne te 1:1, a twój dodatek może być ok, ale to przekonasz się dopiero za rok. Mam nadzieje, że będzie okBartosz pisze: Niektórzy hodują haworthie w mieszance kokos + perlit 1:1 z dobrymi rezultatami tak wyczytałem na wielu zagranicznych stronach.Tego kokosu dałem niewiele i jednak mniej niż 10% może nawet tylko około 5% więc nawet jeśli nie pasuje to myślę ,że nie zaszkodzi tak ilość .
Tak ma duże zasolenie, w końcu "kokosy rosną nad oceanami " taki żarcik, a teraz poważnie - to prasowane w brykiety jest "gorsze", a to sprzedawane w workach lepsze, używałem tego do siewów kaktusów w tym roku i jestem w 100% zadowolony. Podczas prasowania woda jest odsączana ale solne pozostają, a w luźnym, przy wilgotnym torfie jest ich porostu mniej na jednostkę powierzchni. Jak już masz to z brykietu to warto je namoczyć i porządnie wypłukać.Bartosz pisze: Czy na pewno włókno kokosowe ma duże zasolenie ? Jest sprzedawane jako ulepszacz struktury gleby i miałem zamiar zakupić go dość sporo do ogródka warzywnego a teraz już sam nie wiem.
Pozdrawiam Krzysiek
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Nie bardzo jest co pokazać, rośliny schowane, stoi regał na parapecie okryty folią
Na ostatnim spotkaniu PTMK trochę próbowałem robić foty ale ciemnica straszna nie wszystko wyszło.
Jak na złość to pokażę kilka może dość ciekawych storczyków - jesienna aura kwiatów brak.
Takiego "cytrynowego śmierdziela" zauważyłem
Tu taka mała obserwacja
O ile gasterie w botaniku już wysypują nasiona to haworthia truncata dopiero zaczyna je zawiązywać.
Na ostatnim spotkaniu PTMK trochę próbowałem robić foty ale ciemnica straszna nie wszystko wyszło.
Jak na złość to pokażę kilka może dość ciekawych storczyków - jesienna aura kwiatów brak.
Takiego "cytrynowego śmierdziela" zauważyłem
Tu taka mała obserwacja
O ile gasterie w botaniku już wysypują nasiona to haworthia truncata dopiero zaczyna je zawiązywać.
Pozdrawiam Krzysiek
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Cytrynka wymiata
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
wygrzebałem wątek by złożyć wszystkim życzenia
Wesołych Świąt i dużo kwitnień w 2012 roku !
Wspomnienie lata
Wesołych Świąt i dużo kwitnień w 2012 roku !
Wspomnienie lata
Pozdrawiam Krzysiek
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Re: Sukulenty - chromat
Chciałabym móc się kiedyś pochwalić taką kolekcją
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Krzysztof, witam w Nowym Roku.
Bardzo rzadko widuję Ciebie na Forum. Chciałbym zapytać jak zimują Twoje haworsje. Pytam dlatego, że moje trzymam w podobnych warunkach, tz. na wewnętrznym południowym parapecie w pokoju w którym jeszcze w tym sezonie grzewczym nie odkręcałem kaloryfera. Moje w większości dość dobrze znoszą te niekorzystne warunki, jednak kilka mimo ograniczonego do minimum dostarczania im wilgoci, wykazują chęć do rozpoczęcia wegetacji.
Pozdrawiam.
Bardzo rzadko widuję Ciebie na Forum. Chciałbym zapytać jak zimują Twoje haworsje. Pytam dlatego, że moje trzymam w podobnych warunkach, tz. na wewnętrznym południowym parapecie w pokoju w którym jeszcze w tym sezonie grzewczym nie odkręcałem kaloryfera. Moje w większości dość dobrze znoszą te niekorzystne warunki, jednak kilka mimo ograniczonego do minimum dostarczania im wilgoci, wykazują chęć do rozpoczęcia wegetacji.
Pozdrawiam.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Dzięki wszystkim za odwiedziny
Akwelan - u mnie w większości zimują dobrze, o za niektórymi co próbują kwitnąć to nic się nie dzieje. Kilka lekko się podsuszyło ale to tak bywa. Lekko co miesiąc w tym roku podlewałem ale co ciekawe mi nie bujają. Temperaturę to mam z tego co wie niższą niż ty, teraz to jakieś 9-11C, a jak było cieplej na dworze to przy rozszczelnionym oknie max 15C. Na oknie stoi regał metalowy, uszczelniony grubą folią - dam zdjęcia za jakiś czas
Akwelan - u mnie w większości zimują dobrze, o za niektórymi co próbują kwitnąć to nic się nie dzieje. Kilka lekko się podsuszyło ale to tak bywa. Lekko co miesiąc w tym roku podlewałem ale co ciekawe mi nie bujają. Temperaturę to mam z tego co wie niższą niż ty, teraz to jakieś 9-11C, a jak było cieplej na dworze to przy rozszczelnionym oknie max 15C. Na oknie stoi regał metalowy, uszczelniony grubą folią - dam zdjęcia za jakiś czas
Pozdrawiam Krzysiek
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
W poprzednim poście było mniej wiecej o warunkach. Teraz obiecana ( ciemna ) fotka, jak widac n załączonym obrazku zwykły regal metalowy za 40zł. Obcięte trochę 'nogi' by się zmieścił na parapecie. Pułka wytrzymuje 40kg to przy porządnym podlaniu w sezonie nie robi wrażenia na tej "taniej" konstrukcji Całość zasłonięta folią "2-sezonową" - tunelową, gruba i tania z metra 9-11zł. Uszczelnione to wszystko zostało zwykłą taśmą papierową.
Temperatura teraz jest na poziomie 9C jak było cieplej to max 15C.
Polecam prosty sposób zimowania w bloku
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomysłowość kolekcjonerów jest zaiste niewyczerpana. I inspirująca.
- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Świetny pomysł.