Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2

Post »

Potwierdzam, zakupiłam trzy ciekawe odmiany.
Kasia
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja zakupiłem dwie odmiany, wśród nich jest jedna z najmniejszych dyń świata :)
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

patasko pisze:Ja zakupiłem dwie odmiany, wśród nich jest jedna z najmniejszych dyń świata :)
Nie wiem, jak będzie z dyniami w następnym roku, a moje gruszkowate wydłubane w 2009. r. na pewno wystarczą i powinne jeszcze być dobre. Do tego mam nasiona Atlantic Giant z Ameryki i Bambino i może jeszcze coś z Polski.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z ogólnych wniosków, do których doszedłem czytając masę prac i esejów pogodowych, doszedłem (i to nie ja jeden) do odkrycia,że w 2012 roku zima, wiosna i lato będą zaskakująco suche. Od połowy sierpnia w moim mieście spadło 30 litrów deszczu na metr kwadratowy, a norma to 190 litrów, więc jest coś na rzeczy.Być może La Ni?a została spotęgowana przez aktywność słoneczną, której kres nadejdzie w 2013 roku. A później znowu może być jak dawniej, czyli ciepła zima. Kolejny opad powinien nastąpić niedługo, ale powinno tylko "posiąpić". Po 13 listopada mogą nadejść większe opady... ale śniegu. Lecz to tylko prognozy rzecz jasna. Zima może być mroźna, ale sucha.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

patasko, jesteśmy na początku kolejnej epoki lodowcowej. Także na ocieplenie zim bym nie liczyła.. Z tą suszą jednakże, to porażka:/
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Susza mnie najbardziej irytuje, bo wszystko wskazuje na to, że się to sprawdzi ;/
Nie nazwałbym tego epoką lodowcową. Niekiedy wyże i niże się wzajemnie blokują. Widzisz jak było w lipcu, na zachodzie europy pogodne wyże, na wschodzie i u nas mokre niże, dlatego padały rekordy ilości deszczu. teraz mamy odwrotną sytuację :arrow: http://www.twojapogoda.pl/ckeditor_asse ... 1320234031
Tak samo będzie teraz, wyż na wschodzie europy będzie do nas ściągał mroźne kontynentalne powietrze, stąd sucho i zimno będzie. Inaczej by było, gdyby wyż stacjonował sobie na zachodzie i południu europy, dzięki temu byłoby u nas sucho i ciepło :)
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolejną dynią, którą próbowaliśmy, była Galeux D'Eysines. Miałam mieszane uczucia sadząc tę dynię. Wydawało mi się, że to typowa dynia ozdobna, niezbyt przydatna w kuchni, a ja takich nie sieję, bo szkoda mi miejsca. Lubię je, ale nie wszystko można mieć. Tymczasem dynia bardzo mnie zaskoczyła. Nie dość, że wygląda bardzo oryginalnie - skórka taka, jakby była posypana orzeszkami, o przyjemnym odcieniu, takim delikatnie łososiowym, dynia ładna, foremna, przyjemnie na nią patrzeć i miąższ ma zaskakujący. Po ostatnich naszych dyniach, twardzielach, do których można podejść z piłą :D , ta dynia ma delikatną skórkę. Nóż wchodzi łatwo, fajnie się wślizguje do środka. Miąższ ma przyjemny zapach, lekko melonowy. Po ugotowaniu jest zwarta, dobrze komponuje się z przyprawami. Nie jest intensywna w smaku, nadaje się do wielu dań. Podoba mi się, że po ugotowaniu miąższ jest tak gładki i delikatny, jak nie spotkałam u żadnej dotąd odmiany. Ciekawa dynia i dobra do różnych zastosowań w kuchni (na pewno do zup, gulaszu, potrawek z innymi warzywami i strączkami czy mięsem, do wszelkich potraw na słodko).
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Dynia, której smak mnie zachwycił, to Golden Delicious Hubbard. W ogóle lubię i cenię Hubbardy, ale ta dynia stoi w rankingu u mnie bardzo wysoko. Do tej pory na pierwszym miejscu była Hokkaido i Solor, nie wiem, czy Goldem Delicious Hubbard ich nie zdetronizuje :D . Dynia pyszna, mniej przydatna na surowo, bo lekko mączysta, ale również słodka, smaczna, ale do innych zastosowań wspaniała. Ma bogaty, orzechowy smak. Takie dynie, o bogatym smaku, lubię najbardziej. Jedyną rzeczą, która spowalnia dobranie się do jej miąższu jest twarda skóra, taka drewienkowata. Ale dzięki tej skórze dynia może długo leżeć czekając na konsumpcję, no i ten wspaniały smak :heja . Dla mnie to jedno z naszych odkryć dyniowych. Dynia wchodzi na stałe do sadzenia.
Lubię sadzić, obok innych odmian, jakieś dynie o pomarańczowej skórce. W zimie, gdy ciągle jest ciemno, patrzenie na intensywnie pomarańczowy kolor daje zastrzyk witalności. Od razu robi się jaśniej, cieplej i zima nie wydaje się taka okropna :heja
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Ania D tak fajnie opisujesz te dynie ,że nie mogę się doczekać ,kiedy nasiona od Ciebie zakiełkują u mnie w moim małym ogródku (ale znajdę miejsca na nie wszystkie ;:224 ) i spróbuję ich smaków .
Jeszcze raz dzięki za nasiona i super gratisy :D
yerena
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 sie 2011, o 10:38

Post »

c.d. o Table King Acorn Squash: kilka dni temu zauważyłam, ze acorny zaczęły żółknąc- przekroiłam jeden i? przepadłam:
Obrazek
Skórka po upływie dobrych dwóch miesięcy od zerwania stała się bardzo twarda (kroił mąż), z czarno-zielonej błyszczącej zrobiła się matową (jakby pokrytą woskiem) z żółto-pomarańczowymi plamkami, których tylko przybywało. Pestek dość dużo, jak na taki rozmiar. A smak dyni na surowo- latem po zerwaniu była tylko ?orzechową?, a teraz- słodką (w dosłownym tego słowa znaczeniu, mama porównała słodycz do dojrzałych jabłek papierówek) z bardzo wyraźną nutą orzechów laskowych. Miąższ jest nadal chrupiącym, aromatycznym, suchym, po upieczeniu trzyma formę. Najlepsza dynia na surowo, jaką dotychczas jadłam.
yerena
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 sie 2011, o 10:38

Post »

Pelasia pisze::wit No to będę Was prosila o kilka linków zagranicznych dla tych dyń. Oczywiście ,jeżeli to nie kłopot.
Asia
Jeżeli pytanie, Pelasiu, jest nadal aktualne, przysłałam na spółkę ze znajomymi nasiona dyń (i nie tylko) z Baker Creek Heirloom Seeds
Bardzo mi się spodobały czarne opakowania
Obrazek
i fakt, że w niektórych opakowaniach z ilością min. 20 seeds, naliczyłam 46-48 sztuk.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Dziękuję za pamięć....nasiona dyń już mam ,ale są tam inne warzywa i owoce ,które mnie zainteresowały :wink:
Asia
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

yerena, jak wyszedł ten thai king cob?:)

Caterino, pragnę ci powiedzieć, że Jumbo Pink Kulka jest małym hitem dnia xD To pierwsze dynia która naprawdę smakuje mi w pełni na surowo. Smakuje podobnie jak młoda marchewka, jest słodkawa, chrupiąca, soczysta, i nie jedzie dynią :D na 2 cm od skórki smak miąższu zmienia sie na trochę skrobiowy, ale tych 2 cm nie licząc - hit do chrupania, objadłam się niemożebnie. A miąższ jest naprawdę gruby, ma ze 6 cm. Pół miało iśc w sąsiadów ale się nie załapali i chyba się już nie załapią;) Do pieczenia raczej nie będzie dobra ale udusiliśmy kawałek i w tej postaci super, jeszcze muszę przetestować sok. Do lekkiego dżemiku/sosu tez powinna być super. Teraz trzeba ustalić tatusia tego stwora;)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”