Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

Prezent bumerang - dobre...... :;230
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Piękne te bukiety z MIECHUNKĄ w roli głównej. :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Grażynko mąż tak jakby domyślał się co go czeka, przyjął prezent dzień wcześniej odważnie, sam posadził. a ja mu powiedziałam, że to piękna rajska jabłoń odmiana "Ola" no i jak zawiążą się owocki to ja będę nimi kusić :;230

Ewelinko wiesz ja mam kotki i jednej tak bardzo podobają się miechunki, cały czas nimi się bawi, już kilka złamała.

Taką cudną chryzantemkę kupiła siostra pod cmentarzem, spróbuję ją przechować. Ogromny krzak za 14 zł, a w Krakowie dużo mniejsze kosztowały 30 zł.
Obrazek

Obrazek

moje chryzantemki
Tę sadziłam w lipcu, dostałam sadzonkę od Agnieszki- agaxkub
Obrazek
a to moja niezawodna, która ciągle ma inny kolor kwiatów
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko pomysł na prezent świetny i wszystkim będzie służył.
Zakupiona chryzantema faktycznie ładna - taki delikatny kolorek - może się uda.
Czytałam u kogoś ,że trzeba je odpowiednio przechować do wiosny bo teraz raczej nie powinno się ich zostawić w gruncie.
Na Twoich zdjęciach różowa chryzantema jest identyczna jak moja różowa z kilkoma okółkami płatków - odmiana "Czechowski"
Przy czerwonej piszesz ,że ma ciągle inny kolor kwiatów - to dobra cecha i podobnie ma taka wczesna -ceglasto czerwona- w trakcie kwitnienia kwiaty zmienią się w złocisto rude.
A u tej jak to wygląda i czy kwiaty ma drobne czy raczej większe ?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu ta moja chryzantema to prawdziwy kameleon, z ceglastej, przechodzi w rudą, no a teraz kwiaty takie jak na ostatnim zdjęciu. Tę chryzantemkę Ci wysyłałam.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko lampioniki rzeczywiście śliczne ( i serwetka również) też je mam, ale moje to takie małe "wypierdki" nie wiem czy dlatego, że dopiero wsadzone na wiosnę czy też miejsce im nie służy, albo też są różne odmiany? Tak, na chryzantemy to chyba większość z nas zachorowała w tym roku, strasznie się te "chciejstwa" rozprzestrzeniają :;230 . A tej ciszy troszkę Ci jednak zazdroszczę u mnie wciąż gwarno, tak jak Małgosia uwielbiam ciszę i spokój, kotki słodziaki "wymizgaj je ode mnie".
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ilonko ja od razu zadałam koleżance pytanie co robi, aby tak pięknie miechunka wyglądała, odpowiedziała, że zasila nawozem i podlewa, może to jest cała prawda sukcesu. Ja mam obiecane na wiosnę sadzonki miechunki to zobaczę jak u mnie jej się spodoba.
Mnie chryzantemy zawsze się podobały, ale ze względu na to że starą działkę miałam przy rzece, szybko przychodziły przymrozki, wyrzuciłam je no bo nawet nie zdążyły mi zakwitnąć. Na nowym miejscu jakoś im podpasowało, pierwszą rudą przyniosłam z działki siostry, teraz mam trzy kolorki, liczę że za rok będą następne :D
Tej ciszy nieraz mam dość. Ja zawsze przebywałam w gwarze.

Dzisiaj dostałam ciekawą propozycję, wychodzę wieczorkiem z domku, a jak mi się spodoba to co tydzień będzie jakaś rozrywka. Kiedyś takie zajęcia to była moja pasja, a czy tu na nowym miejscu się odnajdę i w nowej grupie ludzi zostanę zaakceptowana to się okaże.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Dorotko , moje ciemierniki cuchnące mają olbrzymie pąki , a te odemnie przyjęły się ?

U mnie w domu też cisza , aż dzwoni w uszach . A tak bym chętnie przebywala w gwarze , między ;:4 , bo bardzo lubię ludzi .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko wszystkie roślinki od Ciebie pięknie rosną, zaraz idę sprawdzić ciemiernika czy nie ma pąków. A dziś podlewając szczęśliwca doznałam zaskoczenia, czyżbym miała pąki kwiatowe, muszę poczekać kilka dni, bo mogą to być kolejne listeczki. Pelargonie przyjęły się już kilka uszczyknęłam, powoli się rozkrzewiają, dzięki Tobie zaoszczędzę kasy no bo balkon będzie nimi obsadzony.
Przyjeżdżaj do mnie to poplotkujemy.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sprawdziłam ciemiernik od Jagódki nie wiem czy to może być pączek kwiatowy, może są to nowe zawiązki listeczków ;:7 poczekam cierpliwie.

Pochodziłam wśród rabatek i znalazałam jesienne kolorki
Moje krzaczki
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
chryzantemka i pierwiosnek
Obrazek Obrazek
wrzośćce już przygotowane do wiosennego kwitnienia
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko jak dobrze,że poszłaś na spacer szukać jesiennych kolorów.
Kto szuka ten znajdzie prawda ?
I do tego miła niespodzianka - pierwiosnek jakiś inny - nie znam go a może tylko tak nieznajomo wygląda bo w zbliżeniu ?
Widzę,że tez masz te rózowe chryzantemy - jak pękają paczki kwiatowe to sa dużo ciemniejsze a potem niespodzianka kolorystyczna. Pachną tak miodowo - inaczej niż typowy korzenny zapach chryzantem. Są późniejsze i nie boją się przymrozków - u mnie nadal całe kępy pięknie wyglądają.
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

Witam:) pod nieobecność właścicielki pospacerowałam po ogrodzie ;:108 pięknie u Ciebie o każdej porze roku ;:63 masz tyle ciekawych roślinek, które mają tyle ciekawych barw od razu widać, że masz rękę do kwiatów:) a z taką asystą zwierzaków to wszystko w ogrodzie się uda :;230 zdradzisz mi przepis na tak piękne pierwiosnki?? siałam w tamtym roku i nic mi nie wzeszło:( a u Ciebie tak pięknie się prezentują:)
Pozdrawiam serdecznie Ania
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Byłam wieczorkiem na spotkaniu, słuchajcie chyba będę miała co tydzień przyjemną rozrywkę :heja Czeka mnie w związku z tym trochę pracy, pilnej przyjemnej nauki, ale co tam nie poddam się. Wyrwanie z domu i spędzenie dwóch godzin w miłym towarzystwie to to na co czekałam.

Krysiu już mam czas chodzę oglądam. Liście wszystkie już wygrabione, jutro czeka mnie okrycie wrzosów i mogę spokojnie leżeć i obrastać w tłuszczyk :;230 (oj nie tego nie chcę)
Te pierwiosnki teraz powtarzają kwitnienie, sama je wysiewałam dwa lata temu. Jak Ci się podobają to wiosną dostaniesz małe sieweczki bo tak się rozsiały, że je będę wyrzucała. Szkoda tylko, że wszystkie kwitną na żółto.
Te chryzantemki sadziłam w lipcu, na razie mam bardzo niskie. Masz rację co do ich wytrzymałości na przymrozki u mnie dzielnie je znoszą, pomimo że było już -4 st. Jeszcze ich nie wąchałam, jutro sprawdzę.

gardener- Aniu witam Cię bardzo serdecznie :wit
Nie ukrywam praca w ogródku sprawia mi szaloną :tan przyjemność. Rabatki, warzywnik to moje "oczko w głowie" :;230
Z pierwiosnkami miałam różne doświadczenia, przede wszystkim nasionka wymagają przemrożenia, można je włożyć do zamrażarki na kilka dni, lub wysiać do doniczki i w lutym- marcu na tydzień wystawić na zewnątrz, aby mróz je przechłodził. Po tygodniu przenieść do pomieszczenia i podlewać. Zdażyło mi się, że pomimo tych zabiegów żadne nasionko nie wykiełkowało. U mnie teraz one same się porozsiewały wokół roślin matecznych dużo małych siewek. Mam jeszcze inne odmiany, wydaje mi się, że ładniejsze o większych kwiatach i większej gamie kolorystycznej.
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”