U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie
- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie
Świetnie, że Ci się udało ukorzenianie, ja także próbuje z hebe ale na razie nie widzę efektów. Widoczki jesienne bardzo nastrojowe, chryzantemy będą super pasować.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 9 paź 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gratuluję pomysłu, żeby po prostu wsadzić badylki chryzantem do gleby, co okazało się sukcesem. A jaka oszczędność z jednej rośliny będziesz miała kilka. A jakie krzewy ukorzeniasz Ja wczoraj zadołowałam już na zimę doniczki z ukorzenionymi sadzonkami. Jak się zrobi mroźno przykryję je stroiszem i niech czekają wiosny. Te, które przeżyją, będą gotowe do wysadzenia na stałe miejsce.
- megi1402
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2010, o 00:28
Jagódko, Agatko jak młode chryzantemki przezimują, to tak właśnie zrobię, wiosną porozsadzam na rabaty.
Aga, moje hortensje ogrodowe też się ukorzeniły
to maleństwa, trochę się obawiam czy przezimują, obłożę je korą
Aniu, czytałam że ukorzenianie hebe trwa około 6 tygodni, trzymam kciuki, żeby ci się udało.
Jak nie, to zawsze możesz spróbować jeszcze raz, wiosną są większe szanse.
Jolu, pomysł z wsadzeniem badylków chryzantem nie jest mój, wyczytałam w wątku chryzantemowym.
Nie znam wszystkich nazw krzewów, które ukorzeniam. Patyczki tkwią w ziemi od dwóch miesięcy, niektóre wyglądają całkiem dobrze, więc może coś z nich będzie.
Zrobiłam im fotki.
dereń
berberys
czarna porzeczka
azalia
wierzba, prawdopodobnie hakuro
od dwóch tygodni w wodzie, ma już centymetrowe korzonki
nazwy tych nie znam
1.
2.
3.
4.
5.
Aga, moje hortensje ogrodowe też się ukorzeniły
to maleństwa, trochę się obawiam czy przezimują, obłożę je korą
Aniu, czytałam że ukorzenianie hebe trwa około 6 tygodni, trzymam kciuki, żeby ci się udało.
Jak nie, to zawsze możesz spróbować jeszcze raz, wiosną są większe szanse.
Jolu, pomysł z wsadzeniem badylków chryzantem nie jest mój, wyczytałam w wątku chryzantemowym.
Nie znam wszystkich nazw krzewów, które ukorzeniam. Patyczki tkwią w ziemi od dwóch miesięcy, niektóre wyglądają całkiem dobrze, więc może coś z nich będzie.
Zrobiłam im fotki.
dereń
berberys
czarna porzeczka
azalia
wierzba, prawdopodobnie hakuro
od dwóch tygodni w wodzie, ma już centymetrowe korzonki
nazwy tych nie znam
1.
2.
3.
4.
5.
-
Wśród NN rozpoznałam kilka sadzonek trzmieliny (biało-zielone i żółto-zielone listki) jest chyba jakaś kalina , iinnych nie rozpoznałam. Ale ciekawa jestem czy się w ten sposób ukorzenią, bo ja sadzonkę-gałązke zanurzam w ukorzeniaczu, wsadzam do doniczki z mieszanką torfu z piaskiem i przykrywam plastikową butelką. Zwykle jest 50% ukorzenionych, najłatwiej ukorzenia się forsycja. Ciekawa jestem jak Ci się powiedzie ukorzenianie. Zawsze to jakaś oszczędność no i radocha z samodzielnego wyhodowania rośliny z patyczka.
- megi1402
Jolu, masz rację, radocha wielka, jeśli coś się wyhoduje z patyczka.
Sama jestem bardzo ciekawa efektów. Wiosną zdam relację z akcji ukorzeniania.
Kilka dni temu były już pierwsze przymrozki -2 stopnie, jednak żadne rośliny nie ucierpiały, nawet spóźnialskie dalie. Nadal w donicy i rozwijają pąki. Teraz mamy znowu ocieplenie, dziś piękne słońce i 15 stopni. W ogrodzie coraz więcej odcieni żółtego i brązu, ale oprócz wrzosów, marcinków i chryzantem coś tam jeszcze cieszy oczy...
dwie ostatnie jeżówki
zawilec
hortensja
przywrotnik
powojnik Jackmani ma jeszcze kilka pąków
dwa pozostałe powojniki (The President i Piilu) skończyły tegoroczną działalność, wczoraj je obcięłam
New Dawn
Oklahoma
miniaturowa nn
Sama jestem bardzo ciekawa efektów. Wiosną zdam relację z akcji ukorzeniania.
Kilka dni temu były już pierwsze przymrozki -2 stopnie, jednak żadne rośliny nie ucierpiały, nawet spóźnialskie dalie. Nadal w donicy i rozwijają pąki. Teraz mamy znowu ocieplenie, dziś piękne słońce i 15 stopni. W ogrodzie coraz więcej odcieni żółtego i brązu, ale oprócz wrzosów, marcinków i chryzantem coś tam jeszcze cieszy oczy...
dwie ostatnie jeżówki
zawilec
hortensja
przywrotnik
powojnik Jackmani ma jeszcze kilka pąków
dwa pozostałe powojniki (The President i Piilu) skończyły tegoroczną działalność, wczoraj je obcięłam
New Dawn
Oklahoma
miniaturowa nn
-
Prześliczna ta miniaturka NN. Piękny ma kolor. Czy ona zostaje na zimę w ogrodzie Dostałam w prezencie miniaturkę, wsadziłam z doniczką do ziemi i nie wiem czy ją wyjąć i przechować w domu, czy dobrze okryć i zostawić - jak myślisz
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Gosiu - gratuluję w takim razie sukcesu z hortensją Mi z trzech patyczków do ukorzeniania dwa pały i udało mi się tylko z jedną a i tak cieszyłam sie bardzo
Widzę że mocno się wzięłaś za ukorzenianie - masa powtykanych patyczków u Ciebie ! Trzymam kcoiukasy za sadzonki ! To duża satysfakcja doczekać się roślin z własnych sadzonek
Różyczki masz śliczne
Widzę że mocno się wzięłaś za ukorzenianie - masa powtykanych patyczków u Ciebie ! Trzymam kcoiukasy za sadzonki ! To duża satysfakcja doczekać się roślin z własnych sadzonek
Różyczki masz śliczne
- megi1402
Jolu, myślę, żeby zostawić. Moja miniaturowa róża spędziła całe lato w gruncie i zostawię ją na zimę. Nie zamierzam się z nią cackać, niech się hartuje. Okrywać nie będę, usypię tylko mały kopczyk z ziemi, ale dopiero jak zaczną się minusowe temperatury. Mam nadzieję, że wytrzyma takie traktowanie
Aga, dzięki. Ukorzeniły mi się cztery hortensje ogrodowe, dwie białe i dwie różowe, zobaczymy ile przetrwa zimę.
Dzisiaj kilka roślin w jesiennych szatach
borówka wysoka 'Duke'
migdałek na pniu
paproć
azalia
Aga, dzięki. Ukorzeniły mi się cztery hortensje ogrodowe, dwie białe i dwie różowe, zobaczymy ile przetrwa zimę.
Dzisiaj kilka roślin w jesiennych szatach
borówka wysoka 'Duke'
migdałek na pniu
paproć
azalia
- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Śliczne jesienne szaty przybrały Twoje roślinki
- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Borówka ,azalia, lubię ten kolor jesieni.
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
Małgoniu wszystkie roślinki jeszcze Ci się dość dobrze trzymają.Te kolorowe liście na migdałku to wszystko się tak ładnie wkomponowało w otoczenie.Pozdrawiam Gosia
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Małgosiu, bardzo dziękuję za słowa otuchy- nawet nie wiesz, ile dla mnie znaczą
New Dawn jest cudna!! U mnie rozwijają kolejne pąki clematisy z grupy viticella, chociaż to juz listopad
Jestem ciekawa, jaka to odmiana borówki? Większość moich jest jeszcze zielona, zaczną się przebarwiać w połowie miesiąca.
Pozdrawiam Cię serdecznie
New Dawn jest cudna!! U mnie rozwijają kolejne pąki clematisy z grupy viticella, chociaż to juz listopad
Jestem ciekawa, jaka to odmiana borówki? Większość moich jest jeszcze zielona, zaczną się przebarwiać w połowie miesiąca.
Pozdrawiam Cię serdecznie
Ależ cudna ta twoja hortensja