Brzoza.Cięcie i formowanie
- kania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przyciąć brzozę?
To w takim razie ile lat zostało tym roślinom do końca ? Brzozy mają 10 lat, thuje obok nich są o dwa lata młodsze, róża ma gdzieś ze trzy lata a starsze wrzosy, te najbliżej brzóz, mają z 5-6 lat. Działka odwiedzana w weekendy. Widzę, że brzoza lubi wysuszyć okolicę ale nie myślałam, że to taki killer .
marzył mi się w rogu działki mini lasek brzozowy, ale po tym co tu wyczytałam to chyba się rozmyślę. Chciałam posadzić kilka sztuk od północy a że działka nie za duża to 1 do 3m od ogrodzenia nieregularnie, myślałam je podcinać, żeby sąsiadom za bardzo nie nadokuczać, ale to raczej zły pomysł jest? Tak mi się brzozy podobają ale na moich "ha" (1000m2 z domem po środku) to raczej nie ma sensu chyba Pozostanie mi zachwycanie się tymi z pobliskiego lasu sąsiadów
Nie wiem co zrobić z tą jedną co to sobie rośnie-ma ze 4 lata i już ok 3m, zostawić, czy ciąć póki mała? Jak myślicie?
Nie wiem co zrobić z tą jedną co to sobie rośnie-ma ze 4 lata i już ok 3m, zostawić, czy ciąć póki mała? Jak myślicie?
Kama
Dostałam w spadku 10 metrowe sosny i brzozy posadzone gęsto wzdłuż granicy działki. Mam zamiar przerzedzić brzozy a pozostałym poprzycinać czubki. Chcę to zrobic w tym miesiącu. Czy sosny też mogę przciąć teraz, czy lepiej zaczekac do wiosny (marzec?)? Od razu dodam, że uszczykiwanie czubków u sosen jest juz niemożliwe ze względu na wysokość drzew, a przciąć muszę jedne i drugie ze względu na sąsiada. Może ktoś posiada zdjęcia wymienionych drzew po takim zabiegu. Trochę sie boję tej ingerencji
Ech, nie wiem jak dodać zdjęcie, by było widoczne na stronie...
Może ktoś mi podpowie?
Przepraszam za kłopot..
Uploaded with ImageShack.us
Może ktoś mi podpowie?
Przepraszam za kłopot..
Co do dębów czy kasztanów to się zgodzę. Ale lipy, klony,świerki? Żart. To sa fantastyczne drzewa do formowania, cięcia. Jeżdże sporo po Francji, kraj przekichany, ale jedno mają fajne, właśnie całej aleje, żywopłoty tych drzew różnie formowane, o różnych wielkościach.śnieżka pisze:No właśnie dzięki temu wejściu uświadomiłaś sobie co zrobiłaś.kongoset pisze: ...Przeczytawszy wszystkie Wasze wpisy ,mam chęc je wyniesc przed plot /za ogrodzenie od strony ulicy,tak, by pozbyc się ich z własnej działki.
Przeraziłam się tym wszystkim na ich temat
Hmm...
Po co ja tu weszłam
Polecam przeczytanie tego tematu każdemu, kto ma zamiar posadzić sobie w ogrodzie jakieś duże drzewo, a najlepiej od razu kilka- czy to świerków, klonów, lip, dębów lub innych wysokich. Niech najpierw się zastanowi, a potem sadzi. Posadzenie drzewka to nie jest problem, ale pozbycie się jego z działki lub okiełznanie jego naturalnej woli życia, to już jest problem.
Przy okazji- sadzenie dużych drzew poza własnym ogrodzeniem, nawet od strony ulicy, jest też sprawą problematyczną- jeśli teren nie jest nasz, to wypadałoby uzyskać na to zgodę właściciela terenu i zastanowić się, czy czasem posadzona roślina nie będzie przyczyną problemów dla innych osób.
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mam w ogródku dwie brzozy ( nie wiem ile lat mają , już tutaj były jak kupiliśmy dom ). Zawsze podobały mi się brzozy ( kocham te drzewa, lubię się do nich przytulać ) Są wyższe niż dom, wyglądają pięknie i dostojnie. To fakt że, zbierają całą wodę z pobliskiej ziemi ale po prostu tą część ogródka częściej i obficiej podlewamy
Oto zdjęcia jednej z nich.
Pierwsze zdjęcie zostało wykonane latem ( pierwszego roku)drugie wiosną.
Z tyłu za płotem widoczny 300 letni ( tak stwierdzili sprowadzeni dendrolodzy, w celu ocenienia wieku i stanu ) dąb na działce sąsiadów.
A to letnie zdjęcie po kilku latach jak zaczęliśmy dbać o ziemię pod brzozami.
Trawa jest w o niebo lepszej kondycji niż na zdjęciu pierwszym.
Oto zdjęcia jednej z nich.
Pierwsze zdjęcie zostało wykonane latem ( pierwszego roku)drugie wiosną.
Z tyłu za płotem widoczny 300 letni ( tak stwierdzili sprowadzeni dendrolodzy, w celu ocenienia wieku i stanu ) dąb na działce sąsiadów.
A to letnie zdjęcie po kilku latach jak zaczęliśmy dbać o ziemię pod brzozami.
Trawa jest w o niebo lepszej kondycji niż na zdjęciu pierwszym.
Pozdrawiam! Róża
Piękny zakątek
- riane
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kolejny dowód na to, że się da . Różo, grabicie liście tej brzozy z trawnika, czy pozwalacie im się rozłożyć na miejscu? Z moich doświadczeń wynika, że brzozowe liście bardzo szybko znikają. Chyba w ogóle najszybciej ze wszystkich liści jakie mam w ogrodzie.
Agata
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
Bardzo błędne rozumowanie, wynikające prawdopodobnie z nieuważnego przeczytania wcześniejszych postów tego wątku. Widoczek ze zdjęcia, choć ładny, nie jest żadnym dowodem, "że się da". Jest tylko dowodem na to, że tu i "teraz" tak to wygląda. I już na pewno nie przesądza, że tak samo będzie to wyglądać w przyszłości. Niestety wiele osób, nie tylko nowicjuszy, nie potrafi na to zagadnienie spojrzeć z odpowiedniej perspektywy. Z przykrością zauważam, że coraz więcej osób nawet nie starając się zapoznać z elementarzem ogrodniczym, tworzy założenia ogrodowe, które nie mają prawa wytrzymać próby czasu. Niestety wiele z tych osób, jak się o tym przekonują po czasie, jest na tyle zniechęconych, że porzucają dotychczasową wydawałoby się pasję.riane pisze:Kolejny dowód na to, że się da
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Riane, liście grabimy i kompostujemy je . Trawnik na zimę zawsze jest czysto wygrabiony i przycięcy.
Jarko, ja nie sadziłam tych brzóz, obie mają ponad 12 metrów wysokości każda, staram się aby, im dostarczyć niezbędną dla nich ilość wody i składników odżywczych. Dbam też o rosnące w ich otoczeniu srebrnego świerka i śliwkę węgierkę i mam nadzieję że, jeszcze długo będą żyć w zgodzie, ciesząc mnie swoim widokiem i owocami.
Jarko, ja nie sadziłam tych brzóz, obie mają ponad 12 metrów wysokości każda, staram się aby, im dostarczyć niezbędną dla nich ilość wody i składników odżywczych. Dbam też o rosnące w ich otoczeniu srebrnego świerka i śliwkę węgierkę i mam nadzieję że, jeszcze długo będą żyć w zgodzie, ciesząc mnie swoim widokiem i owocami.
Pozdrawiam! Róża
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Maksymalnie ilu letnie brzozy można przesadzać bez narażenia ich na zniszczenie?
- jarko
- Od: 1 cze 2010, o 17:26
Pamiętać jednak musisz, że im więcej będziesz dawała wody i składników odżywczych w tym kącie, tym bardziej będziesz przyspieszała to co nieuchronne (system korzeniowy brzóz będzie się rozrastał szybciej niż innych drzew i zabierał im wszystko co cenne). A jak dasz za dużo nawozów, to zasolisz glebę i wtedy będzie dopiero problem. Niestety prawda jest taka, że natura z reguły nie uznaje kompromisów, zwycięża silniejszy. W tym wszystkim najważniejsze jest to, aby to co robimy, było robione świadomie .... i w zgodzie z prawami natury. Życzę powodzenia.image pisze: Jarko, ja nie sadziłam tych brzóz, obie mają ponad 12 metrów wysokości każda, staram się aby, im dostarczyć niezbędną dla nich ilość wody i składników odżywczych. Dbam też o rosnące w ich otoczeniu srebrnego świerka i śliwkę węgierkę i mam nadzieję że, jeszcze długo będą żyć w zgodzie, ciesząc mnie swoim widokiem i owocami.