Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
- Agatra
- 500p
- Posty: 678
- Od: 23 lis 2009, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie/Płock
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Potwierdzam, zakupiłam trzy ciekawe odmiany.
Kasia
Kasia
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2344
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Bytków k. Katowic
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Ja zakupiłem dwie odmiany, wśród nich jest jedna z najmniejszych dyń świata
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1766
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Warszawa (Chomiczówka)
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Nie wiem, jak będzie z dyniami w następnym roku, a moje gruszkowate wydłubane w 2009. r. na pewno wystarczą i powinne jeszcze być dobre. Do tego mam nasiona Atlantic Giant z Ameryki i Bambino i może jeszcze coś z Polski.patasko pisze:Ja zakupiłem dwie odmiany, wśród nich jest jedna z najmniejszych dyń świata
pozdrawiam, Gunnar
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2344
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Bytków k. Katowic
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Z ogólnych wniosków, do których doszedłem czytając masę prac i esejów pogodowych, doszedłem (i to nie ja jeden) do odkrycia,że w 2012 roku zima, wiosna i lato będą zaskakująco suche. Od połowy sierpnia w moim mieście spadło 30 litrów deszczu na metr kwadratowy, a norma to 190 litrów, więc jest coś na rzeczy.Być może La Ni?a została spotęgowana przez aktywność słoneczną, której kres nadejdzie w 2013 roku. A później znowu może być jak dawniej, czyli ciepła zima. Kolejny opad powinien nastąpić niedługo, ale powinno tylko "posiąpić". Po 13 listopada mogą nadejść większe opady... ale śniegu. Lecz to tylko prognozy rzecz jasna. Zima może być mroźna, ale sucha.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2121
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
patasko, jesteśmy na początku kolejnej epoki lodowcowej. Także na ocieplenie zim bym nie liczyła.. Z tą suszą jednakże, to porażka:/
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2344
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Bytków k. Katowic
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Susza mnie najbardziej irytuje, bo wszystko wskazuje na to, że się to sprawdzi ;/
Nie nazwałbym tego epoką lodowcową. Niekiedy wyże i niże się wzajemnie blokują. Widzisz jak było w lipcu, na zachodzie europy pogodne wyże, na wschodzie i u nas mokre niże, dlatego padały rekordy ilości deszczu. teraz mamy odwrotną sytuację http://www.twojapogoda.pl/ckeditor_asse ... 1320234031
Tak samo będzie teraz, wyż na wschodzie europy będzie do nas ściągał mroźne kontynentalne powietrze, stąd sucho i zimno będzie. Inaczej by było, gdyby wyż stacjonował sobie na zachodzie i południu europy, dzięki temu byłoby u nas sucho i ciepło
Nie nazwałbym tego epoką lodowcową. Niekiedy wyże i niże się wzajemnie blokują. Widzisz jak było w lipcu, na zachodzie europy pogodne wyże, na wschodzie i u nas mokre niże, dlatego padały rekordy ilości deszczu. teraz mamy odwrotną sytuację http://www.twojapogoda.pl/ckeditor_asse ... 1320234031
Tak samo będzie teraz, wyż na wschodzie europy będzie do nas ściągał mroźne kontynentalne powietrze, stąd sucho i zimno będzie. Inaczej by było, gdyby wyż stacjonował sobie na zachodzie i południu europy, dzięki temu byłoby u nas sucho i ciepło
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Kolejną dynią, którą próbowaliśmy, była Galeux D'Eysines. Miałam mieszane uczucia sadząc tę dynię. Wydawało mi się, że to typowa dynia ozdobna, niezbyt przydatna w kuchni, a ja takich nie sieję, bo szkoda mi miejsca. Lubię je, ale nie wszystko można mieć. Tymczasem dynia bardzo mnie zaskoczyła. Nie dość, że wygląda bardzo oryginalnie - skórka taka, jakby była posypana orzeszkami, o przyjemnym odcieniu, takim delikatnie łososiowym, dynia ładna, foremna, przyjemnie na nią patrzeć i miąższ ma zaskakujący. Po ostatnich naszych dyniach, twardzielach, do których można podejść z piłą , ta dynia ma delikatną skórkę. Nóż wchodzi łatwo, fajnie się wślizguje do środka. Miąższ ma przyjemny zapach, lekko melonowy. Po ugotowaniu jest zwarta, dobrze komponuje się z przyprawami. Nie jest intensywna w smaku, nadaje się do wielu dań. Podoba mi się, że po ugotowaniu miąższ jest tak gładki i delikatny, jak nie spotkałam u żadnej dotąd odmiany. Ciekawa dynia i dobra do różnych zastosowań w kuchni (na pewno do zup, gulaszu, potrawek z innymi warzywami i strączkami czy mięsem, do wszelkich potraw na słodko).
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Dynia, której smak mnie zachwycił, to Golden Delicious Hubbard. W ogóle lubię i cenię Hubbardy, ale ta dynia stoi w rankingu u mnie bardzo wysoko. Do tej pory na pierwszym miejscu była Hokkaido i Solor, nie wiem, czy Goldem Delicious Hubbard ich nie zdetronizuje . Dynia pyszna, mniej przydatna na surowo, bo lekko mączysta, ale również słodka, smaczna, ale do innych zastosowań wspaniała. Ma bogaty, orzechowy smak. Takie dynie, o bogatym smaku, lubię najbardziej. Jedyną rzeczą, która spowalnia dobranie się do jej miąższu jest twarda skóra, taka drewienkowata. Ale dzięki tej skórze dynia może długo leżeć czekając na konsumpcję, no i ten wspaniały smak . Dla mnie to jedno z naszych odkryć dyniowych. Dynia wchodzi na stałe do sadzenia.
Lubię sadzić, obok innych odmian, jakieś dynie o pomarańczowej skórce. W zimie, gdy ciągle jest ciemno, patrzenie na intensywnie pomarańczowy kolor daje zastrzyk witalności. Od razu robi się jaśniej, cieplej i zima nie wydaje się taka okropna
Lubię sadzić, obok innych odmian, jakieś dynie o pomarańczowej skórce. W zimie, gdy ciągle jest ciemno, patrzenie na intensywnie pomarańczowy kolor daje zastrzyk witalności. Od razu robi się jaśniej, cieplej i zima nie wydaje się taka okropna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6525
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Ania D tak fajnie opisujesz te dynie ,że nie mogę się doczekać ,kiedy nasiona od Ciebie zakiełkują u mnie w moim małym ogródku (ale znajdę miejsca na nie wszystkie ) i spróbuję ich smaków .
Jeszcze raz dzięki za nasiona i super gratisy
Jeszcze raz dzięki za nasiona i super gratisy
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 32
- Od: 12 sie 2011, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: kresy wschodnie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
c.d. o Table King Acorn Squash: kilka dni temu zauważyłam, ze acorny zaczęły żółknąc- przekroiłam jeden i? przepadłam:
Skórka po upływie dobrych dwóch miesięcy od zerwania stała się bardzo twarda (kroił mąż), z czarno-zielonej błyszczącej zrobiła się matową (jakby pokrytą woskiem) z żółto-pomarańczowymi plamkami, których tylko przybywało. Pestek dość dużo, jak na taki rozmiar. A smak dyni na surowo- latem po zerwaniu była tylko ?orzechową?, a teraz- słodką (w dosłownym tego słowa znaczeniu, mama porównała słodycz do dojrzałych jabłek papierówek) z bardzo wyraźną nutą orzechów laskowych. Miąższ jest nadal chrupiącym, aromatycznym, suchym, po upieczeniu trzyma formę. Najlepsza dynia na surowo, jaką dotychczas jadłam.
Skórka po upływie dobrych dwóch miesięcy od zerwania stała się bardzo twarda (kroił mąż), z czarno-zielonej błyszczącej zrobiła się matową (jakby pokrytą woskiem) z żółto-pomarańczowymi plamkami, których tylko przybywało. Pestek dość dużo, jak na taki rozmiar. A smak dyni na surowo- latem po zerwaniu była tylko ?orzechową?, a teraz- słodką (w dosłownym tego słowa znaczeniu, mama porównała słodycz do dojrzałych jabłek papierówek) z bardzo wyraźną nutą orzechów laskowych. Miąższ jest nadal chrupiącym, aromatycznym, suchym, po upieczeniu trzyma formę. Najlepsza dynia na surowo, jaką dotychczas jadłam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 32
- Od: 12 sie 2011, o 10:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: kresy wschodnie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Jeżeli pytanie, Pelasiu, jest nadal aktualne, przysłałam na spółkę ze znajomymi nasiona dyń (i nie tylko) z Baker Creek Heirloom SeedsPelasia pisze: No to będę Was prosila o kilka linków zagranicznych dla tych dyń. Oczywiście ,jeżeli to nie kłopot.
Asia
Bardzo mi się spodobały czarne opakowania
i fakt, że w niektórych opakowaniach z ilością min. 20 seeds, naliczyłam 46-48 sztuk.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6525
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Dziękuję za pamięć....nasiona dyń już mam ,ale są tam inne warzywa i owoce ,które mnie zainteresowały
Asia
Asia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2121
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
yerena, jak wyszedł ten thai king cob?:)
Caterino, pragnę ci powiedzieć, że Jumbo Pink Kulka jest małym hitem dnia xD To pierwsze dynia która naprawdę smakuje mi w pełni na surowo. Smakuje podobnie jak młoda marchewka, jest słodkawa, chrupiąca, soczysta, i nie jedzie dynią na 2 cm od skórki smak miąższu zmienia sie na trochę skrobiowy, ale tych 2 cm nie licząc - hit do chrupania, objadłam się niemożebnie. A miąższ jest naprawdę gruby, ma ze 6 cm. Pół miało iśc w sąsiadów ale się nie załapali i chyba się już nie załapią;) Do pieczenia raczej nie będzie dobra ale udusiliśmy kawałek i w tej postaci super, jeszcze muszę przetestować sok. Do lekkiego dżemiku/sosu tez powinna być super. Teraz trzeba ustalić tatusia tego stwora;)
Caterino, pragnę ci powiedzieć, że Jumbo Pink Kulka jest małym hitem dnia xD To pierwsze dynia która naprawdę smakuje mi w pełni na surowo. Smakuje podobnie jak młoda marchewka, jest słodkawa, chrupiąca, soczysta, i nie jedzie dynią na 2 cm od skórki smak miąższu zmienia sie na trochę skrobiowy, ale tych 2 cm nie licząc - hit do chrupania, objadłam się niemożebnie. A miąższ jest naprawdę gruby, ma ze 6 cm. Pół miało iśc w sąsiadów ale się nie załapali i chyba się już nie załapią;) Do pieczenia raczej nie będzie dobra ale udusiliśmy kawałek i w tej postaci super, jeszcze muszę przetestować sok. Do lekkiego dżemiku/sosu tez powinna być super. Teraz trzeba ustalić tatusia tego stwora;)