piwoy - mój ogródek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: piwoy - mój ogródek
Piotrze, ja hościane liście dziś musiałam sprzątnąć, zaczynały się mnożyć grzyby, nawet na kompost nie poszły, za ciepło i o chorobę nietrudno. 

- gardener1987
- 500p
- Od: 10 lip 2010, o 21:47
Jaka piękna jesień u Ciebie:) zazdroszczę bo u mnie już nic nie kwitnie:(( a liści do grabienia mnóstwo, a jeśli chodzi o irysy to poczekam do wiosny na zdjęcia mam nadzieję, że szybko minie ten chłodny czas. U mnie tojady rosną na piaskach i ładnią kwitną i nie narzekam ale kwitną tylko raz:) ja tez lubię rudbekię i na szczęście za trzecim razem wreszcie mi się przyjęły bo już powoli traciłam nadzieję, ze z tych moich nasionek coś kiedyś wyrośnie:))
Zbyszku to z pewnością jest Honorine Joubert - pasuje kwiat i pora kwitnienia - ostatnie kwiaty ma często nawet przysypane śniegiem. Moja tego roku wyjatkowo wcześnie skończyła - ostatnie kwiatki własnie oblatują niestety
gardener moje tojady tez kwitną tylko jeden raz - właśnie teraz! Wiem że są odmiany letnie ale moja jest jesienna - zaczyna kwitnąć około połowy października. A rudbekie jak ci się zadomowią to już będą same się mnożyć tylko trzeba uważać na włochate siewki bo początkowo dość wolno rosną. A co do liści to ja na razie nie grabię - czekam az polecą wszystkie. Wiem, że to nieporządne ale ja nie mam porządku w ogrodzie jak widac na fotkach
gardener moje tojady tez kwitną tylko jeden raz - właśnie teraz! Wiem że są odmiany letnie ale moja jest jesienna - zaczyna kwitnąć około połowy października. A rudbekie jak ci się zadomowią to już będą same się mnożyć tylko trzeba uważać na włochate siewki bo początkowo dość wolno rosną. A co do liści to ja na razie nie grabię - czekam az polecą wszystkie. Wiem, że to nieporządne ale ja nie mam porządku w ogrodzie jak widac na fotkach

pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- gardener1987
- 500p
- Od: 10 lip 2010, o 21:47
no to ja mam tą wczesną odmianę:) ale taki bałagan też ma swój urok:)) mówię o tym w ogrodzie 

z kielichowca wonnego zaczęły spadać liście ( a ma je wielkie) i okazało się, że na krzaku wisi mnóstwo owoców ze ślicznymi nasionami. Widziałem wcześniej, że coś tam jest ale wydawało mi się, że są 2 czy 3 "gruszeczki" a ich jest ze 20. Nasiona nie są mi potrzebne. Może ktoś chce?
Podobno sieje się wiosną, według znajomego wschodzą bardzo dobrze ale bywa kłopot z pierwszą zimą - część może nie przeżyć. Kwitną po kilku latach - min 5 ale raczej 7.
Jeśli ktoś ma ochotę - oddam za frico - proszę o sygnał na pw.
Podobno sieje się wiosną, według znajomego wschodzą bardzo dobrze ale bywa kłopot z pierwszą zimą - część może nie przeżyć. Kwitną po kilku latach - min 5 ale raczej 7.
Jeśli ktoś ma ochotę - oddam za frico - proszę o sygnał na pw.
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piotrze a ja u Ciebie wracam do Twoich irysów , ciągle je oglądam nie mogę doczekać się przyszłego roku żeby zobaczyć je na własne oczy , dobrze że teraz jest sucho wiec irysy nie gniją,powinno w przyszłym roku sporo kwitnąć .
2 od Ciebie chyba zginęły , choć nie znam nazw bo oczywiście , nazw z liści nie umiałam odczytać i nie zrobiłam tabliczek .
Masz jeszcze jakieś wcześniej nie wklejane zdjęcia irysów ?, chętnie bym pooglądała.
Genia
2 od Ciebie chyba zginęły , choć nie znam nazw bo oczywiście , nazw z liści nie umiałam odczytać i nie zrobiłam tabliczek .
Masz jeszcze jakieś wcześniej nie wklejane zdjęcia irysów ?, chętnie bym pooglądała.
Genia

geniu - postarm się przejrzeć archiwum i coś się pewnie jeszcze znajdzie ale to juz na przyszły weekend
co do irysów w ogrodzie - po przesadzaniu sierpniowym część odmian wyglada tak sobie ale chyba żadnej nie straciłem
Co do kwitnienia - zobaczymy, ale obawiam się, ze ta główna rabata po przesadzaniu będzie kwitła słabiej niż zwykle - oczywiście coś tam do obejrzenia na pewno będzie
zakup od Schreinerw wzglada bardzo przyzwoicie i wszystkie ladnie puscily. Dolozyli 4 gratisy interesujace moze cosz tego zakwitnie...
przykro ze te ode mnie zdechly ale jak zakwitna pozostale to powtorzymy te co ich brakuje
co do irysów w ogrodzie - po przesadzaniu sierpniowym część odmian wyglada tak sobie ale chyba żadnej nie straciłem

zakup od Schreinerw wzglada bardzo przyzwoicie i wszystkie ladnie puscily. Dolozyli 4 gratisy interesujace moze cosz tego zakwitnie...
przykro ze te ode mnie zdechly ale jak zakwitna pozostale to powtorzymy te co ich brakuje
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- e-genia
Piotrze ja ciągle mam nadzieję że irysy nie całkiem zginęły że tylko liście zginęły a kłącza są w ziemi , zobaczymy w przyszłym roku , czy wyjdą z ziemi .
Bo zakwitną nie wcześniej niż w 2013
Bo zakwitną nie wcześniej niż w 2013
Witajcie w Nowym Roku
rzadko teraz zaglądam bo zarobiony jestem..., al wpadam do waszych ogródków co jakiś czas
Zanno, Igo, Geniu, Zbyszku, Jagusiu, Jadziu... i wszyscy inni sympatyczni forumowicze - najlepsze żyzcenia dla was i waszych ogródków! Oby do wiosny:)
a za chwilę kilka dzisiejszych fotek. Czy to zima czy jesień czy wiosna? trudno się połapać...
rzadko teraz zaglądam bo zarobiony jestem..., al wpadam do waszych ogródków co jakiś czas

Zanno, Igo, Geniu, Zbyszku, Jagusiu, Jadziu... i wszyscy inni sympatyczni forumowicze - najlepsze żyzcenia dla was i waszych ogródków! Oby do wiosny:)
a za chwilę kilka dzisiejszych fotek. Czy to zima czy jesień czy wiosna? trudno się połapać...
pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- E@K66
- Od: 7 gru 2008, o 11:54
Witaj Piotrze ja też jestem i czekam z niecierpliwością na fotki 

Zapomniana chryzantmka własnie zakwitła:)

Oczar poczuł zimę i kwitnie nieźle

Obrazki zawsze o tej porze roku są dekoracyjne

Igusine żurawki wciąż urodziwe - nie sądziłem że będzie można ich urodę podziwiać też w styczniu hehe

brokuły nadal w dobrej formie, ostatni zbiór był w połowie grudnia i po mału zanosi się na następny. Te małe "różyczki" sa bardzo smaczne na zupę - krem z lanymi kluseczkami - polecam

Rzeka przebiśniegów zaczyna kiełkować

a nawet widać tu i ówdzie pączki

Nieśmiało zakwita wrzosiec

i to tyle
a do wiosny daleko...

Oczar poczuł zimę i kwitnie nieźle

Obrazki zawsze o tej porze roku są dekoracyjne

Igusine żurawki wciąż urodziwe - nie sądziłem że będzie można ich urodę podziwiać też w styczniu hehe

brokuły nadal w dobrej formie, ostatni zbiór był w połowie grudnia i po mału zanosi się na następny. Te małe "różyczki" sa bardzo smaczne na zupę - krem z lanymi kluseczkami - polecam

Rzeka przebiśniegów zaczyna kiełkować

a nawet widać tu i ówdzie pączki

Nieśmiało zakwita wrzosiec

i to tyle
a do wiosny daleko...

pozdrawiam Piotr
piwoy - mój ogródek
piwoy - mój ogródek
- e-genia
Witaj Piotrze w nowym roku widzę ze u Ciebie wiosna już przyszłam .
Chyba będę musiała też z aparatem iść do ogrodu .
Genia
Chyba będę musiała też z aparatem iść do ogrodu .
Genia
- amatorka015
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Początki wiosny już masz za sobą oby tak dalej
..Ja czekam z niecierpliwością na nią w swoim ogrodzie
, pomału już się wychylają tulipany, oby ich nie zmroziło i zakwitły
Pozdrawiam i zapraszam do mnie

Pozdrawiam i zapraszam do mnie

- ZbigniewG