Osłona sadu

Drzewa owocowe
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Osłona sadu

Post »

Ja tak kupuję od lat i też polecam, ta szkółka np http://www.hikora.com.pl/oferta.php sprzedaje wysyłkowo.
Tylko co kupić na osłonowe?? W moim 'ogrodzie tuje będą pasowały jak pięść do nosa, dam chyba świerki i brzozy..
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krzysztof podpowiedział Wam bardzo korzystne rozwiązanie (przede wszystkim pod względem cenowym). Pamiętajmy jednak o tym, że to rośliny (z reguły) silnie rosnące. A więc ich sadzenie musi być przemyślane i zaplanowane.
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Rossynant
Od: 5 maja 2011, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

monika pisze:W moim 'ogrodzie tuje będą pasowały jak pięść do nosa, dam chyba świerki i brzozy..
Ja też tuje posadziłem pod płot z konieczności, nie mówię że to ozdobne...
Mieszkam w dyszy między wysokimi blokowiskami, odkąd postawiono nowe osiedle i to pod skos do ulicy zrobiła się zwężka i duje... jak w Kieleckiem. Tuje od nawietrznej załatwiły sprawę. Jako tło dla róż i wysokich bylin kwitnących - ujdą (a bez tych tui nic by tam nie ustało). Średnio mi się to podoba, ale są tacy którzy się zachwycają :lol:
Od północy (tu mniej wieje) natomiast dałem nieformowany szpaler krzewów kwitnących - tych najzwyklejszych a bezproblemowych: biały dereń, forsycja, krzewuszka, lilak, buldeneż, jaśminowiec i co tam jeszcze, dodając drzewka jako wyższe piętro - sumaki (koronę przewiewną mają), czeremcha, ałycza etc. Sadziłem na szybkiego co w rękę wpadło, bez specjalnego 'komponowania" - pozbierałem na obejściu odmnóżki jakie były i wetknąłem. Też się sprawdza, żadnej z tym roboty, a i zawsze coś kwitnie. W innym kawałku od północy zaś - szpalerek leszczyny. Ten nadmiernie rośnie i rozkłada się wszerz, właśnie będę go ciął.

Wedle życzenia Rolnikta - zaraz zrobię temu zdjęcia :D O tej porze nie wygląda to zbyt pięknie, ale chce kto - proszę bardzo ;:224
Tylko jeszcze muszę dojść jak je tu umieścić...

Przy okazji - w krzewach był też ligustr (nie formowany, nie cięty) - wyrósł na prawie drzewo, metr wszerz, a ze 6 co najmniej wzwyż, to w ciągu ok. 7 lat. Nawet ładnie kwitł, ale nie pasował, wyciąłem. Tym niemniej może to też być pomysł na osłonę, bo łatwo zrobić - wetknąć w ziemię sztobry i tyle
:wit
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Już od jakiegoś czasu zastanawiam się dlaczego tak wiele osób ma awersje do tuj. Przecież te zwykłe są idealnymi roślinami odgradzającymi.
Tujami jestem osłonięty od uliczki, osłonięty mam śmietnik i kompostownik. Cały rok te mniej urodziwe miejsca są zielone i nic przy nich nie robię. Jedynie raz na rok, wiosną podcinam. Od wewnętrznej strony rosną rośliny " kolorowe " i jest fajnie.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
x-xm-a

Post »

krzysztof ja nie mam awersji, po prostu u mnie nie bardzo pasują. Jak się przyjrzałam pod kątem chorób ozdobne/owocowe to stwierdzam (ze zdziwieniem), że są bardzo wartościowe
x_o-a
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

Wiele lat temu posadziliśmy gruszę pomiędzy jałowcem i jarzębiną. Jak się później dowiedziałam, było to nader niekorzystne. Fakt, grusza ma plamy na liściach i owocach. Ale prawie co roku owocuje i jak dla nas ma owoców nie do przejedzenia. Poza tym w gęstej zabudowie różnych ogródków nie przewidzisz, czy sąsiad za płotem nie posadzi sobie w pobliżu twojej gruszy, jałowca czy jarzębiny.
Rossynant

Post »

Jak obiecałem - moje osłony od wiatru:

Wersja najprostsza "wsadź i zapomnij". Tu najbardziej wieje. Różne odmiany dla rozbicia monotonii. Za tujami szpaler modrzewi.

Wersja ciut ambitniejsza - kolumnowe tuje podszyte krzewami liściastymi (już po liściach)

Tuje nie muszą być nudne - jeśli kto lubi nożyce ;)

Z innej beczki - liściaste.
Dołem krzewy ozdobne - akurat teraz silnie przyciąłem dla odmłodzenia, normalnie zakrywają płot całkowicie (wcześniej nie dotykane, przez 7 lat). Wyższe piętro z sumaków, ponad nimi drzewa, też kwitnące, co +/- 10 m - może się kto dopatrzy, już bezlistne.

Szpaler leszczyny - nie polecam, zbyt szeroko się rozkłada, właśnie będę ciął... Nie ruszany ok. 10 lat.

A oto powód całej zabawy - nic nie otrzęsło, a owoce ponad pół kila.
Jeszcze tydzień mają wisieć, im dojrzalsze tym lepsze :D

Zdjęcia niedostępne/K
Grzybowy
50p
50p
Od: 30 paź 2011, o 14:35

Post »

Wspaniałe zdjęcie i widać,że owoce bardzo soczyste i dojrzało. Zazdroszcze takich zbiorów :)
x-xm-a

Post »

Rossynant to i osłona i zasieki :D i jeszcze ten u góry Cię strzeże :D
Bardzo pięknie też, pozdrawiam
Rossynant

Post »

A kapliczka to też ochrona - od drogowców. Zabytku nie ruszą :lol:
:wit
tabweg
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lis 2015, o 11:58

Osłona przed wiatrem sadu i krzewów

Post »

Witam.

Mam działkę w orientacji północ południe.

Ogród mam szeroko na 26 metrów i długi naokoło 30m.
Działka z domem to około 100m x 26m.

W połowie rosną drzewa 3 rzędy po 7 drzew oraz 5 rzędów krzewów.
I to wszystko rośnie w rzędach północ południe.

Od wschodu i zachodu mam wygwizdów :)
Wokół tylko łąki i nieźle wieje.

Chcę zrobić ogrodzenie i dać siatkę zacieniającą.

Słupki mam grube bo fi 66mm i grubość ścianki około 3-4mm.

No i zastanawiam się nad wysokością czy dać 3m czy może 4m?

Słupki mam 2,5m więc 2 zespawam i będzie 5m i 1m do wkopania.
Lub bym je inaczej spawał tak, że nad ziemią byłoby 3m.

Myślę, że 3m będzie ok ale nie wiem czy 4m nie będzie lepiej ale może to już za dużo?

Od strony północnej (koniec ogrodu) i tak chcę dać 4m bo tam będzie piłkochwyt bo za sadem będzie boisko.

Więc po całości mógłbym dać 4m, ale może to za bardzo będzie.
Z tyle może być 4m a po bokach ogrodu 3m?

Czy coś zyskam dodatkowy metrem amoże stracę bo za duża zapora będzie ?

Siatkę zacieniającą mogę kupić o różnej przepuszczalności.
Oprócz tej siatki będzie też zwykła siatka ogrodzeniowa a ta zacieniająca będzie na niej.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Osłona przed wiatrem sadu i krzewów

Post »

Przyjmuje się ,że każda przeszkoda pionowa chroni teren ok 7-8 wysokości przeszkody.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &view=next
tabweg
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 lis 2015, o 11:58

Re: Osłona przed wiatrem sadu i krzewów

Post »

Hmm...

Z tego artykułu generalnie wyczytałem, że:
osłona od wiatru daje efekt na odległość ok. 10 razy większą niż jej wysokość
.

Czyli wystarczyłoby mi 3m wysokości.

No i zrobić taką siatkę aby wiatr przez nią się przedarł i po prostu spowolnił.

Na jakimś video na Youtube widziałem film jak chronili namioty przed wiatrem to po prostu od słupka do słupka były porozciągane elastyczne pasy szerokie chyba na 5cm i w odległości oko 10cm w pionie od siebie i to już niwelowało wiatr o 50%.

Ja bym zrobił płot na 3m wysokości ale czy z jednej strony od zachodu czy z również od wschodu?

No i kwestia dobrania siatki cieniującej - czyli wybór jaki stopień zacienienia (wielkość oczek itp.).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”