Sępolia,Fiolek afrykanski-liście żółkną ,kwiaty zasychajś,więdną i inne problemy w uprawie
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ratujcie moje fiołki afrykańskie
Też zauważyłem że fiołki im maja mniejsza doniczkę rosną lepiej dlatego teraz wszystkie rosną w małych doniczkach.
I też podlewam je raz na tydzień w podstawkę a listki ukorzeniane delikatnie z góry.
I też podlewam je raz na tydzień w podstawkę a listki ukorzeniane delikatnie z góry.
Nie socurku . stopniowo jak będę pojawiać się nowe listki, wycinaj te chore i potem na wiosnę fiołek szybko odbije .
Zobaczcie mojego fiołka dwa dni po oprysku i podlaniu chemią wstał
Zobaczcie mojego fiołka dwa dni po oprysku i podlaniu chemią wstał
Ale koniecznie zrób za jakiś czas oprysk przypominający. Jajeczek 1 opryskiem nie wytrujesz/
Ja się szykuję psychicznie na minimum 2 miesięczna kwarantannę. Tych wyglądających zdrowo nie będę na razie drugi raz pryskać, tylko baczna obserwacja.
Ale i tak mnie rozwalił ten kwiatek, pierwszy raz jak go widzę nie ma miękkich listków.
Ale i tak mnie rozwalił ten kwiatek, pierwszy raz jak go widzę nie ma miękkich listków.
- Ania.S
- 200p
- Od: 18 sie 2009, o 13:17
- Kontakt:
Ewelinko super
No to widzę, że mamy fachowca na forum
No to widzę, że mamy fachowca na forum
Fiołeczki, hoje i reszta, Moja kolekcja fiołków afrykańskich i hoi
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
Kupię, sprzedam, wymienię.
Pamiętaj..... Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą.
- socurek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 kwie 2009, o 02:10
No właśnie wycinam i wycinam te klapnięte listeczki, ale co jednego wytnę to zaraz drugi klapnie... i tak stoją łyse fiołki, bez liści prawieEwelina B pisze:Nie socurku . stopniowo jak będę pojawiać się nowe listki, wycinaj te chore i potem na wiosnę fiołek szybko odbije .
- nowatka
- 100p
- Od: 13 mar 2010, o 16:26
Ewelinko, a jakim środkiem konkretnie pryskałaś, bo gdzieś mi umknęło. Mój poszedł na kwarantannę na dół do łazienki, ale jak na razie nie widzę oszałamiającyh efektów. Tyle że moje liście nie są miękkie i klapnięte 9choć tak wyglądają), ale tak jak napisała ulakonie
ulakonie pisze:Jednym z podstawowych objawów porażenia tm paskudztwem są właśnie skarłowaciałe liście. Twarde, kruche.
Czas zmarnowny nie istnieje we wspomnieniach....
Nowatki kwiatki i inne... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2523121
Nowatki kwiatki i inne... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2523121
Jak wrócę z pracy do domu, to Ci napiszę jak to się nazywa. Parę kropli rozcieńcza się z woda i podlewa lub robi się oprysk. Nie pamiętam nazwy, bo składa się z liter i liczb . Strasznie śmierdzi, ale jest skuteczne.
Tego pryskałam już dwa razy i nie widzę, aby gnił, ani nic w tym stylu, więc będę oprysk powtarzać.
Tego pryskałam już dwa razy i nie widzę, aby gnił, ani nic w tym stylu, więc będę oprysk powtarzać.
TALSTAR 100 EC
ja mam mały 5 ml
ja mam mały 5 ml
- nowatka
- 100p
- Od: 13 mar 2010, o 16:26
Dzięki. Będę w mieście to postaram się znaleźć taki, bo jak widać skuteczniejszy niż ten mój
Czas zmarnowny nie istnieje we wspomnieniach....
Ja się nie pieściłam w czosnek i kompost z papierosa. Wełnowce ten środek też wybija ;).
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też u swoich zauważyłam takie same objawy... Myślałam na początku, że listeczki się wykształcą, ale stały w miejscu. Kupiłam dzisiaj Magus 200 SC i spryskałam je dobrze. Zawinęłam w woreczki i postawiłam na parapecie. Te, które były też na tym parapecie potraktowałam tak samo. Myślicie, że sam Magus pomoże? Niestety, ale dowiedziałam się, że Nissorun został wycofany a Talstar 100 EC nie był dostępny. Na wszelki wypadek kupiłam jeszcze jeden środek, ale sama nie wiem czy go użyć: to jest Vertimec 018 EC. Myślicie, że za kilka dni tym również opryskać?
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
pomocy liscie zwijaja sie u fiołków
hejka
pomózcie mi ostatnio zauważyłam ze moje fiołki zaczynaja zwijac sie liście,tylko na jednym zauwazyłam ze cos tam z robaczków jest-nie wiem czy czasem nie wełnowce
jak z tym teraz walczyc by nie stracic wszystkich fiołków?
pomózcie mi ostatnio zauważyłam ze moje fiołki zaczynaja zwijac sie liście,tylko na jednym zauwazyłam ze cos tam z robaczków jest-nie wiem czy czasem nie wełnowce
jak z tym teraz walczyc by nie stracic wszystkich fiołków?