Cyklamen perski - pielęgnacja,wymagania
Re: Cyklamen- nie wiem, kiedy go "uspać" i się "rozłazi"...
Może potrzebuje większej doniczki, bo ta w której jest wydaje mi się za mała
hmm... może za mała... A jakoś zimujecie swoje cyklameny, czy cały rok rosną?
Właściwie to nie stoją sobie w pokoju tylko że ja nie trzymam ich bezpośrednio na oknie a np. na stole, ale tak że maja sporo światła i kwitną bardzo ładnie
A mam jeszcze pytanko jak kwiatek jest podlewany?
Dostaje wtedy, kiedy chce ;) czyli jak czuję, że ziemia jest już suchawa, to leję mu tyle wody ile wypije na podstawek.
Ahaś czyli w porządku:) Tylko żeby nie miał za sucho Właściwie mój cyklamen po przekwitnięciu tez tak się zaczął rozłazić i był brzydki tylko że u mnie było tak że listki zaczęły żółknąć i robiło ich się mniej po posadzeniu do ogródka zakwitł !!! No i niedawno go wyjęłam posadziłam do większej doniczki korzonki można troszkę pourywać i jest mały ale ładny i widzę dużo listków nowych więc nie przejmuj się przesadź go brzydkie listki możesz pourywać na pewno wkrótce wróci do lepszej kondycji powodzenia
Dzięki ;) Właśnie wczoraj sobie patrzę, a mój kwiatkuś zakwitł i ma co prawda dwa kwiatki, ale zawsze ;)
No widzisz bardzo się cieszę niech rośnie jak najlepiej
- zielono_mi
- 50p
- Od: 4 paź 2011, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj!
Ja bym mu dała czas na przemyślenie swojego zachowania i sobie z nim porozmawiała ;) A na poważnie - poczekaj, co będzie dalej, podlewaj, jak liście nie zaczną żółknąć, to na wiosnę przesadź go do nowej ziemi. Jak liście hurtem zaczną żółknąć, to daj mu trochę odsapnąć i nie rzadziej podlewaj.
Pozdrawiam
Ja bym mu dała czas na przemyślenie swojego zachowania i sobie z nim porozmawiała ;) A na poważnie - poczekaj, co będzie dalej, podlewaj, jak liście nie zaczną żółknąć, to na wiosnę przesadź go do nowej ziemi. Jak liście hurtem zaczną żółknąć, to daj mu trochę odsapnąć i nie rzadziej podlewaj.
Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 paź 2010, o 13:04
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cyklamen- co mu jest?
Podstawowy błąd to podlewanie tej roślinki od góry. Od tego gniją i więdną łodyżki. Cyklamen podlewa się do podstawka, a nadmiar wody wylewa.
Kwitł już? Po kwitnieniu roślinka przechodzi w stan spoczynku (choć to chyba dopiero w okolicach grudnia) i należy ją powoli zasuszać. Aż do kwietnia, maja powinna stać w jasnym, chłodnym miejscu. Podlewać skąpo góra raz na tydzień. Bulwa sama się odrodzi na wiosnę. Wtedy należy ją przesadzić do świeżej ziemi.
Kwitł już? Po kwitnieniu roślinka przechodzi w stan spoczynku (choć to chyba dopiero w okolicach grudnia) i należy ją powoli zasuszać. Aż do kwietnia, maja powinna stać w jasnym, chłodnym miejscu. Podlewać skąpo góra raz na tydzień. Bulwa sama się odrodzi na wiosnę. Wtedy należy ją przesadzić do świeżej ziemi.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 paź 2010, o 13:04
W tym roku jeszcze nie kwitnął. To chyba przez to podlewanie od góry co mam zrobic, zeby powstal? oprocz podlewania do podstawki
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli to przelanie, to sprawdź czy bulwa jest w dobrym stanie. Powinna być twarda. Listków może nie uratujesz, ale na wiosnę wypuści nowe. Jeśli jest miękka, zalana (efekt podlewania od góry) to już chyba nic nie zrobisz. Postaw w najchłodniejszym miejscu w domu, ale jasnym. Cyklamen lubi chłodek. Może więdnie, bo mu za gorąco. Rośliny nie wolno spryskiwać, ale wymaga wilgotności powietrza.