Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

korzo_m pisze:Byłam wieczorkiem na spotkaniu, słuchajcie chyba będę miała co tydzień przyjemną rozrywkę :heja Czeka mnie w związku z tym trochę pracy, pilnej przyjemnej nauki, ale co tam nie poddam się. Wyrwanie z domu i spędzenie dwóch godzin w miłym towarzystwie to to na co czekałam.
No i świetnie! Samotność przestanie Ci doskwierać , i złe myśli odejdą w dal...Jak jednak niewiele do szczęścia potrzeba. :D ;:138
A uchylisz rąbka tajemnicy , co to za spotkania? Nie nalegam , oczywiście. :D
Chryzantemka nowo kupiona - przeurocza.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu masz rację nie potrzeba wiele do szczęścia. Zobaczymy czy grupa mnie zaakceptuje, wczoraj nie było żle nikt nachalnie się mną nie interesował, nie wypytywał, co dla mnie jest bardzo ważne. A co to za grupa będę ćwiczyła mój głos ;:224 :lol:

Dzisiaj oglądałam od Jagódki ciemiernika, czy ma pączki, sama nie wiem może Jagódka pomoże
aha jaką mam odmianę korsykańskiego czy cuchnącego ;:7
Obrazek

Obrazek
a tak wyglądaja moje szczepki pelargonii z sadzonek od Jagódki, na tym parapecie mam już ciasno, a co będzie wiosną :?:
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko powiedz mi, jak ty chcesz obrastać tłuszczykiem, jak ty ciągle jesteś w ruchu :;230
Ledwie ogródek wysprzątałaś, pelargonie zaszczepiłaś (ładnie Ci rosną), a już szukasz kolejnego zajęcia.
Chryzantemka faktycznie bardzo ładna, więc mam nadzieję, że uda Ci się ją przechować ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko , to ciemiernik cuchnący i ma pąk kwiatowy , tylko nie wiem , czemu taki zaróżowiony :? :shock: .

Popatrz u mnie , są podobne , w środku , na wierzchołku , ale zielone . Nie chcę Ci tutaj wstawiać , by niepotrzebnie zaśmiecać Twego wątku ;:196 .
Pelargonie masz piękne ;:138 , a nie uwierzysz , ja w tym roku , po raz pierwszy , od lat nie mam sadzonek .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko chryzantema obok pierwiosnka to Chryzantema " ISABELLA ROSE " .
Gdyby Ci się nie przetrzymała to wołaj wiosną bo mam ją w 3 miejscach. Ładne kępy bo dobrze się rozrasta - wysokość tak na 50 do 70 cm w zależności od uszczykiwania i stanowiska.
Teraz chłodno więc na działce ma minimalny zapach ale w domu tak jak pisałam ... czuć miodem ... :;230
Kilka pierwiosnków chętnie wezmę bo u mnie najwiecej tych późniejszych czyli Pierwiosnek Siebolda w różowym kolorze.Biały tez już mam - latem kupiła mi koleżanka z Forum.
Na parapecie faktycznie już ciasno a do wiosny daleko. Chyba każdy z nas tak ma.
Wybacz,ze pytam ale co za spotkania i nauka bo odbieram z twych słów jako coś przyjemnego ?
Cieszę się razem z Tobą,że będziesz miło spędzać czas - zawsze to jakaś odmiana .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko przez jesień, zimę zawsze trochę kilogramków dołożę. Teraz mam czas to spełniam się w kuchni, dogadzam moim chłopakom (i sobie przy okazji :;230 ) Ruchu już mam dużo mniej, ale jak zacznie śnieg sypać to czeka mnie szuflowanie :lol: , zawsze coś się dzieje.
Chryzantemka jeszcze stoi w ogrodzie, pomimo rannych przymrozków radzi sobie, już widać że kwiatki powoli zaczynają przekwitać. W przyszłym tygodniu zapowiadają większe ochłodzenie to ją wniosę do piwnicy.

Jagódko ależ ja się cieszę :heja :heja mam cuchnącego, mam nadzieję że zapach nie będzie się ciągnął po całym ogrodzie (myślę ,że nie jest tak z nim żle :;230 ), a jak z jego samo-rozsiewaniem się. Pójdę zaraz sprawdzić do Twojego wątku na wygląd ich kwiatów.
Mówiłaś, że porobisz sadzonki pelargonii ja byłam zachwycona jej gęstością, długością i ilością kwiatów. Jak nie będziesz miała to pamiętaj ja mam sadzonki. A jak się udadzą to jesienią przyszłego roku porobię więcej.

Krysiu ja za rok uszczyknę wierzchołki wszystkim moim chryzantemom, muszę je przesadzić w inne miejsca i będą dzielone.
Pierwiosnki masz zaklepane na wiosnę jak ruszą wegetację to podeślę z miłą chęcią, powyrywam z różnych miejsc, to na pewno dostaniesz mix 3-4 kolorków.
Tak Krysiu to bardzo przyjemne spotkania. Jak dowiedziałam się wczoraj, że mogę kontynuować moją pasję ( przed przeprowadzką na wieś 7 lat spełniałam się muzycznie ;:224 była to dla mnie odskocznia od trudnej pracy zawodowej) Jak wczoraj mnie zaproszono to naprawdę dostałam skrzydeł, radość ogromna :tan jeszcze tylko muszę pokazać, że potrafię. W sobotę jadę na indywidualne spotkanie- takie małe korepetycje, abym swoim głosem nie odbiegała od całości. Muszę się szybko nauczyć tego co umie większość na szczęście to przyswajam bardzo szybko :;230
Po przeprowadzce tego najbardziej mi brakowało :cry: Moja dawna grupa ostatnio wynajęła mały autokar i przyjechali mnie odwiedzić . Było ognisko ;:136 śpiewy, no i wtedy przyszła jeszcze większa tęsknota u mnie za tym czego już nie mogłam robić. Jednak marzenia się spełniają :uszy
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
gardener1987
500p
500p
Od: 10 lip 2010, o 21:47

Post »

no to już wszystko wiem o tych pierwiosnkach więc mam nadzieję, ze doczekam się siewek :) dziękuje za pomoc ;:180
"Młodość uśmiecha się bez powodu"
Pozdrawiam Ania
Ogród Ani :)
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciemiernik cuchnący nie wiem , czy ma jakąkolwiek woń , bo ja tego nie zauważyłam . Dawniej używano sproszkowanego korzenia do wyrobu tabaki , stąd jego nazwa .
Co do pelargonii , to jakoś tak byłam bez energii , nic mi się nie chciało . potem choroba i ...musztarda po obiedzie . Nie wiem , może na wiosnę zrobię mieszane kompozycje .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To wspaniałe, że marzenia Ci się spełniły i niech się spełnią do końca.
Zima przed nami więc masz czas na ich realizację.
Póki co zapraszam Cie na przyjemny spacer po ogrodach Szmitów.
http://www.tvnmeteo.pl/magazyny/maja-w- ... 881,0.html
Miłego oglądania. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Dorotko wspaniałe wieści - czyli cuda się zdarzają i ... marzenia też się spełniają .
Każdy powinien mieć jakieś zainteresowania, hobby itp - życie jest bogatsze, pełniejsze a my spełniamy sie w wielu rożnych dziedzinach.
Może dlatego z wielka radością czekam na zimowe miesiące bo wtedy zamieniam sie w "artystkę" ( pisane koniecznie przez małe " a ") - otaczają mnie wzory, kolory, piękne przedmioty. A potem nagle przychodzi taki dzień gdy jestem bardzo zdziwiona tym że to już wiosna ... :;230

W uprawie chryzantem uszczykiwanie bardzo potrzebne - zresztą ja stosuje to też u wielu bylin. Każdego roku wiosną wykopuje całą kępę - wytrząsam i oddzielam stare korzenie i pędy od młodych sadzonek. Niektóre odmiany już teraz mają ich sporo - pewnie u Ciebie też.
Chryzantemy wdzięczne sa za to bo ponoć nie lubią ciasnoty.
Są okazalsze, obficiej kwitną i mniej chorują.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gardener jak nie znajdziesz u siebie, to możesz mi się na wiosnę przypomnieć ;:108

Jagódko ja myślałam, ;:7 że jak ma w nazwie cuchnący to i zapach musi być nieciekawy, ale kwiaty na pewno ma ładne.
Szkoda, że nie pobrałaś sadzonek z pelargonii ( a może Twoja siostra zrobiła, miała takie same). Ja na razie oprócz pelargonii od Ciebie ukorzenione mam kilka gałązek koleusów od Józefa (zastanawiam się jak przechować i zrobić sadzonki z wilca ziemnaczanego też mam od Józia).
Próbuję ukorzenić pelargonie o dużych kwiatach (piękne miała moja mama), ale już widzę, że będą marne efekty. Mam kilka sadzonek zielistki, one fajnie wypełniają donice. Już powoli brakuje miejsca na pearapecie ;:108
Co się utrzyma do wiosny to dopiero zobaczę, wtedy będę myślała. Na pewno kwiaty w donicach będą zdobiły jak co roku mój taras, balkon i schody przy wejściu :;230 A póżniej sama na siebie będę zła, że podlwanie wszystkiego zajmuje mi tyle czasu ;:223

Grażynko nie wszystkie się spełniają , ale jak coś jest osiągalne to ja jestem otwarta i korzystam :uszy
Dziękuję za linka ten piękny ogród widziałam tylko w relacji telewizyjnej. Zazdroszczę tym, którzy mieszkają blisko.
Mnie tego roku udało się zwiedzić ogród w Pisarzowicach u P.Pudełko. Warto było jechać. Chciałam jeszcze zobaczyć ogród P. Kapias, bo to też mam niedaleko, ale tu na forum przeczytałam (nie pamiętam kto napisał), że ceny w szkólce bardzo drogie, więc tego roku sobie odpuściłam. Za rok może namówię męża na wycieczkę.

Krysiu widziałam Twoje piękne prace malowane na szkle, zazdroszczę umiejętności plastycznych, ja takich nie posiadam, owszem manualnie jestem sprawna potrafię wiele, kiedyś ciekawe rzeczy tworzyłam ( miało to tez związek z moją praca zawodową- prowadziłam min. zajęcia z terapii).
Krysiu w zeszłym roku chryzantem nie dzieliłam, miałam to zrobić, ale ciągle było sucho, na moich piaskach musiałabym cały czas do nich biegać z konewką, ponieważ sadziłam je dwa lata temu dałam im szansę. Kwitły ładnie, żałuję jedynie, że nie uszczyknęłam wierzchołków, według mnie były za wysokie.
W przyszłym sezonie wszystkie poprzesadzam ( bez względu na pogodę) zasilę i będę w razie potrzeby podlewała.
W ogóle myślimy intensywnie z mężem jak usprawnić mi podlewanie, tak abym sama jak Jego nie ma radziła sobie. Do tej pory jedynie miałam konewki i wiadra, czerpałam wodę ze studni ( dwa razy wypompowałam całą, na szczęście napływa), korzystam też z pojemnika 1000 litrowego, który jest podłączony do rynny. Ale to wszystko mało. Mam jeszcze drugi pojemnik 1000 l. wkopany w ziemię do tego mąż wkłada pąpkę elektryczną i można podlewać, ale ja sama tego nie robię przeraża mnie prąd w połączeniu z wodą, boję się i bez męża nigdy nie korzystam z tego.
Musimy porządnie nad tym pogłówkować, bo tego roku wiosną i w sierpniu żal było patrzeć jak roślinki więdły.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko , siostra ma porobione sadzonki , już rosną w osobnych doniczkach , ale jej potrzeba aż 80 sadzonek . Może coś mi skapnie .
Natomiast ja z wilca poucinałam sadzonki , wsadziłam do wody , szybko się ukorzeniły , a teraz ( chyba jutro ) pójdą do ziemi . Potem trzeba je uszczykiwać , znów do wody , te większe , a następnie do ziemi . Można porobić fajne kompozycje z wilcem . Józiu - z tego , co wiem , też tak robił .
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko a ja chodzę koło nich i się zastanawiam ;:7 pytałam Józia, ale on jak zawsze zajęty, nie ma czasu odpisać. Teraz pójdę i go uszczyknę, ten o zielonych liściach ma długi odrost, chyba go potnę na dwa kawałki, natomiast drugi o liściach bordowych klonowatych mam bardzo marny.
Józia- Jadzi kompozycje były cudowne, tak pięknie kolorystycznie dobrane i w dodatku pięknie wyeksponowane.
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”