Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
myszkaee
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 cze 2008, o 16:04

Re: Rajski ptak (strelicja)

Post »

Witam poniżej przedstawiam aktualne zdjęcia moich rajskich ptaków wyhodowanych z nasionek :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
myszkae
barbareczka0
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 wrz 2011, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

rico62. Może to jest inna odmiana strelicji, są dostępne nasiona białej i żółto-niebieskiej, bądż jest to może bananowiec. Na pewno to nie jest chwast. Moja strelicja ma pięć lat i nie kwitnie.Pewnie to jakiś uparty egzemplarz.
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23

Post »

Jak trzeba postępować z nasionkami strelicji żeby wykiełkowały? już jakiś miesiąc moje nasionka leżą w ziemi i nic;/ czy jest możliwe jeszcze ich wykiełkowanie?
pozdrawiam
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Niektórzy czeka i pół roku,a niektórzyu nawet po rok czekają na wykiełkowanie.
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mi wykiełkowało dość szybko ale przed włożeniem w ziemie moczyłam i starłam papierem ściernym nasionko.
Awatar użytkownika
ryska
100p
100p
Od: 1 lis 2011, o 11:23

Post »

Ja niestety nie przecierałam papierem;/ to w takim razie niech sobie jeszcze leżą w ziemi:) może jeszcze coś z nich będzie. Dziękuję za informacje
myszkaee
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 cze 2008, o 16:04

Post »

Mam pytanie do jackB6 zasilasz swoja strelicje jakimś nawozem?bo ponoć nawoź do ananasowców pobudza kwitnienie tylko jest bardzo ciężko dostępny:(
A jak długo czekałeś żeby zakwitła? bo rozumiem że sadziłeś je z nasion? moja wysadzona z nasion idzie w górę i ma olbrzymie liście, ale ani jednego kwiatka:(
Hmmm moja w tym roku całe lato spędziła a właściwie spędziły bo mam 7 tych roślin właśnie z nasion wyhodowanych w szklarni gdzie były duże temperatury ale były mocno podlewane może to nic nie dało :( myślałam że wysoka temperatura i obfite podlewanie ja jakoś pobudza do kwitnienia ale tak samo jak po powrocie nic w sumie się nie działo tylko liścia wypuściła i już mam problem z jej utrzymaniem w domu bo do sufitu mi sięga:(a powiedz mi jeszcze liście świadczą o jakiejś innej odmianie czy nie bo albo mam wrażenie albo twojej rośliny liście się różnią od moich, hmmm już myślałam nawet że to n ie rajski ptak, bo kupiłam nasionka na allegro.
No już niedługo jak się ciepło zrobi to moją wyrzucę na worek, tylko z tego co się orientuje musi być osłonięta od wiatru ale na bardziej słonecznym stanowisku czy na takim pół cieniu? w tamtym roku wstawiłam ja do szklarni bardzo jej się tam podobało
myszkae
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Strelicja - tajniki uprawy

Post »

Zakupiłam nasionka
może i mnie się uda wyhodować taką piękną roślinke
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p
Od: 19 kwie 2010, o 17:50

Post »

Musisz się liczyć z porażką bo nasiona muszą być świeże a to co sprzedają zazwyczaj już jest zbyt stare. Lepiej zapoluj na sadzonkę, sprawdziłam i jedna osoba na allegro sprzedaje i to nawet spore, bo ja moje sadzonki kupowałam w podobnej cenie i zupełnie malutkie- miały po 2 małe listki, jedyny plus że w każdej doniczce miałam po dwie rośliny no i ostatecznie z 4 sztuk 3 przeżyły (ta jedna która padła to od początku była najmniejsza i marniała).
Asia
Smellycat
100p
100p
Od: 16 mar 2009, o 13:12
Kontakt:

Post »

Tak, u mnie była porażka z nasionami. Marzy mi się strelicja, ale obawiam się, że byłby spory problem z przechowywaniem na zimę. Pewnie jak wiele roślin trzeba ją trzymać w chłodnym pomieszczeniu, a takiego nie posiadam. Piwnica jest bez okna, a w mieszkaniu mam 22 stopnie.
Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p

Post »

Ja ją zimuję w mieszkaniu a mam 24 stopnie więc raczej nie powinnaś mieć kłopotów.
Asia
Awatar użytkownika
koniczynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2008, o 19:06

Post »

właśnie przyszły nasionka
włożyłam do wody żeby napęczniały
trzymajcie kciuki ;:65
Awatar użytkownika
asiaa
100p
100p

Post »

Trzymam, mam nadzieję że się uda.
Asia
pEtr
500p
500p
Od: 18 cze 2008, o 01:31

Post »

właśnie przyszły nasionka
włożyłam do wody żeby napęczniały
trzymajcie kciuki
Uzbrój się w cierpliwość. Strelicje ładnie kiełkują, ale trzeba poczekać.
Daj im trzy miesiące względnego spokoju ;-).
Awatar użytkownika
viedzma
200p
200p
Od: 11 sty 2012, o 19:28

Post »

pomocy !!
moja strelicja zwija liście, więc ją podlałam i nic się nie poprawiło, dzisiaj patrzę od spodu na doniczkę a tam wystają niby korzenie, ale nie jestem pewna, bo to jest brązowego koloru ( może to drenaż ale trochę za miękkie na drenaż) ;:144 mam ją od stycznia, pewnie była przelana bo nie wierzę że jak ją podlałam to jej nagle korzenie pociemniały, nie chce jej wyciągać, bo nie będę miała do czego włożyć (dzisiaj)
jest na wschodnim oknie temp 10-13* teraz widziałam że jest 9* to ją przeniosłam w głąb pokoju
zdjęcie mam tylko liści nie robiłam od spodu
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”