Moje różne storczyki.
Moje różne storczyki.
Witam serdecznie. Jestem dziś pierwszy raz na forum i dopiero pomału się uczę. Nie będę ukrywać, z wiekiem nauka przychodzi trudniej. Dzięki Małgorzacie nina 1611 dowiedziałam się o tym, że mogę napisać nowy wątek.
W 2007 roku zlitowałam się nad storczykiem i kupiłam go we Wrocławiu w OBI za całe 4,99 (z przeceny).
Tak się zaczęło w pewnym momencie zostałam posiadaczką 70 sztuk (wszystkie po 4,99 ).
Ponieważ są to różne storczyki postaram je przedstawić wraz z nazwami, nie ukrywam nie wszystkie nadal kwitną ale przez ten czas wiele sie nauczyłam. Są storczyki które powtarzają kwitnienie i są coraz większe i mają więcej łodyg z kwiatami, do nich należą Phalaenopsis. Dlatego jest tak popularny.
Dendobrium, Cambria, Zygopetalum, Oncidium(te za to pachną) nigdy nie kwitą na tej samej łodydze.
Tak samo zachowuje się Sabotek który teraz kwitnie. Mają swoje choroby i upodobania. Przedsawiam kilku przedsawicieli.
Sabotek [IMG]
http://images38.fotosik.pl/1194/9ef1c086a5d75f48med.jpg [/IMG]
http://images50.fotosik.pl/1214/1e0fadbe1d2d0798med.jpg [/img]
W 2007 roku zlitowałam się nad storczykiem i kupiłam go we Wrocławiu w OBI za całe 4,99 (z przeceny).
Tak się zaczęło w pewnym momencie zostałam posiadaczką 70 sztuk (wszystkie po 4,99 ).
Ponieważ są to różne storczyki postaram je przedstawić wraz z nazwami, nie ukrywam nie wszystkie nadal kwitną ale przez ten czas wiele sie nauczyłam. Są storczyki które powtarzają kwitnienie i są coraz większe i mają więcej łodyg z kwiatami, do nich należą Phalaenopsis. Dlatego jest tak popularny.
Dendobrium, Cambria, Zygopetalum, Oncidium(te za to pachną) nigdy nie kwitą na tej samej łodydze.
Tak samo zachowuje się Sabotek który teraz kwitnie. Mają swoje choroby i upodobania. Przedsawiam kilku przedsawicieli.
Sabotek [IMG]
http://images38.fotosik.pl/1194/9ef1c086a5d75f48med.jpg [/IMG]
http://images50.fotosik.pl/1214/1e0fadbe1d2d0798med.jpg [/img]
-
- ZBANOWANY
- Od: 29 paź 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje różne storczyki.
Witaj na forum
Zdjęcia u mnie w wątku śliczne
Piękne okazy nam pokazujesz szkoda tylko że zdjęcia sie nie otwierają
Zdjęcia u mnie w wątku śliczne
Piękne okazy nam pokazujesz szkoda tylko że zdjęcia sie nie otwierają
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj wśród pozytywnie chorych Super rozpoczęłaś wątek, kwiaty Sabotków - cudowne Kolejne Twoje relacje z pewnością będą "pikantniejsze". Czekam z niecierpliwościom na dalszy ciąg i gratuluję tak wielkiej kolekcji
Pozdrawiam Tomek
Witaj wśród "storczykowo zakręconych" ;) Całkiem pokaźną masz kolekcję. Piękne sabotki Cekamy na więcej zdjęć.
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
Witaj
piękne zdjęcia na otwarcie wątku
Sabotki śliczne! też po 4,99?
piękne zdjęcia na otwarcie wątku
Sabotki śliczne! też po 4,99?
Pozdrawiam Małgorzatka
Niektóre z moich storczyków ...
- vito157
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2009, o 19:20
- Kontakt:
Odnoszę wrażenie, że to, co nazwałaś 'cambria' to jest Beallara Tahoma Glacier
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
Dendrobium ma piękny kolorek!!!
uwielbiam wszystkie żółtaski
uwielbiam wszystkie żółtaski
Pozdrawiam Małgorzatka
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Jestem pod wrażeniem
Pięknie Ci kwitną storczyki, a Dendrobium Nobile masz zachwycające . Jak to robisz, że tak pięknie kwitną ? Wstaw proszę te zdjęcia, które są u Beatki
Ja też nie jestem ''komputerowa'' i ciężko mi szło, niektórych rzeczy dalej nie umiem, ale dorobiłam się trzeciej części wątku Ty ze swoimi cudeńkami będziesz ich miała kilkanaście
Pięknie Ci kwitną storczyki, a Dendrobium Nobile masz zachwycające . Jak to robisz, że tak pięknie kwitną ? Wstaw proszę te zdjęcia, które są u Beatki
Ja też nie jestem ''komputerowa'' i ciężko mi szło, niektórych rzeczy dalej nie umiem, ale dorobiłam się trzeciej części wątku Ty ze swoimi cudeńkami będziesz ich miała kilkanaście
I ja jestem pod wrażeniem twojej kolekcji a co za tym idzie twojego dendrobium tak pięknie ci kwitnie
Serdecznie witam i pozdrawiam - będę tu częstym gościem PIOTR
Serdecznie witam i pozdrawiam - będę tu częstym gościem PIOTR
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Witaj. Piękne storczyki. I jaki mają cudne intensywne kolory;) Czekamy na więcej zdjęć;)
Zamurowało mnie masz żółte Dendrobium Nobile; to ci dopiero gratka
Moje Wątki
zapraszam
zapraszam