Przycięte modrzewie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 mar 2008, o 13:00
Przycięte modrzewie
Witam Państwa,
Mam zmartwienie.... Błagam pocieszcie mnie. Mam trzy modrzewie europejskie rosnące tuż przy płocie. Mają ok/ 15 lat i wysokość ok. 10 m. Niestety sąsiadce bardzo przeszkadzały i zostały ścięte na wysok. ok. 4 - 5 m. Czy one odbiją i puszczą boczne gałązki? Czy jest nadzieja ? Błagam pocieszcie mnie, bo chyba osiwieję ze zmartwienia! Nie chcę ich wyciąć całkowicie. Jak myślicie, co się stanie?
Zrozpaczona forumowiczka.
Mam zmartwienie.... Błagam pocieszcie mnie. Mam trzy modrzewie europejskie rosnące tuż przy płocie. Mają ok/ 15 lat i wysokość ok. 10 m. Niestety sąsiadce bardzo przeszkadzały i zostały ścięte na wysok. ok. 4 - 5 m. Czy one odbiją i puszczą boczne gałązki? Czy jest nadzieja ? Błagam pocieszcie mnie, bo chyba osiwieję ze zmartwienia! Nie chcę ich wyciąć całkowicie. Jak myślicie, co się stanie?
Zrozpaczona forumowiczka.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Odbiją Modrzewie dobrze znoszą przycinanie
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Osobistego doświadczenia w kwestii przycinania tak dużych drzew nie mam - przycinam tylko bonsai z modrzewi - co roku i znoszą to bardzo dobrze - teraz jest akurat pora przycinania (puszczają już liście-igły). Jednak widziałem (i wiem z informacji innych), wiele tak przyciętych modrzewi do wielkości ok. 1,5 do 2 m, a nawet do 1 metra (na kształt walca, ostrosłupa nawet). Rosną dalej, są bardziej zagęszczone. Wydaje mi się, że najważniejsza jest pora cięcia (przynajmniej tak jest w technice bonsai).
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Re: Przycięte modrzewie
Oczywiście odbiją. Musisz je skracać co roku (nowe przyrosty) i nie dopuszczać by rosły w górę.juliamaria pisze:...Czy one odbiją i puszczą boczne gałązki? Czy jest nadzieja ?...
Pozdrawiam Andrzej.
- mag
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
No właśnie, ja też próbuję już od trzech lat przyciąć mój przypłotowy modrzew, a on z uporem maniaka natychmiast wypuszcza w górę nowego mocnego przewodnika, może trzeba go niżej obciąć - przy starym drewnie. Widziałam kiedyś taki w pewnym ogrodzie i nawet zaczepiłam właścicielkę, ale wiedziała tylko tyle, że mąż tnie bo był za duży. Na grubym pniu była piękna parasolowata korona. Na pewno nie był to okaz szczepiony.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Żywe, potwornie okaleczone cięciem drzewo, stara się ze wszystkich sił przetrwać i odbudować naturalny pokrój.
Dlatego też wypuszcza silne gałęzie boczne, które mają zastąpić przewodnik.
I jeśli chce się mieć atrakcyjny wizualnie żywopłot z modrzewia- trzeba regularnie, minimum 2 x do roku ciąć młode przyrosty, by nie dopuścić do drewnienia nowych/ zastępczych przewodników.
A formy nadawane strzyżeniem? są dowolne i ograniczone tylko pniem i fantazją
Dlatego też wypuszcza silne gałęzie boczne, które mają zastąpić przewodnik.
I jeśli chce się mieć atrakcyjny wizualnie żywopłot z modrzewia- trzeba regularnie, minimum 2 x do roku ciąć młode przyrosty, by nie dopuścić do drewnienia nowych/ zastępczych przewodników.
A formy nadawane strzyżeniem? są dowolne i ograniczone tylko pniem i fantazją
- kwiatek1950
- 10p - Początkujący
- Od: 27 paź 2007, o 18:24
Cięcie modrzewi
Szanowna Pani ,nic modrzewiom nie będzie ,zmienią tylko kształt i będą sobie radziły.Zrobią się z nich takie jakby bonzai' Kika.
No, no, niezłe! Kraj kwitnącej wiśni, normalnie. ;)dani75 pisze:... ja ze swojego w ubiegłym roku zrobiłem coś takiego ...
Gdy się na dobre zazieleni mogę zamieścić zdjęcia aktualne, jak wygląda w drugim roku
po przycięciu.
No i koniecznie zamieść kolejne zdjęcia.
Dotychczas za najbardziej odbijające uznawałem cisy i wierzby, sam widziałem ścięte do samej ziemi egzemplarze, które przepięknie odbiły ponownie a teraz już nawet trudno poznać, że wyrosły ze ściętych staruszków.