Mój pierwszy storczyk
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój pierwszy storczyk
Super nowość. Na pewno CI niedługo zakwitnie, teraz jest wysyp pąków Sabotkowych tutaj na forum, więc Twój nie ma innego wyboru. Musi pokazać kwiaty
Pozdrawiam Tomek
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gratuluję nowości, niech Ci pięknie rośnie nowa rozetka
- Mireczek1965
- 200p
- Od: 3 sie 2011, o 12:06
kambodza5,justus27,tom_mix dziękuję. Mam taką cichutką nadzieję, że zakwitnie. Jak obserwuję inne wątki to faktycznie gdzie nie spojrzeć to widać kwitnące sabotki. Co mnie zafascynowało w sabotkach to kwiaty, są takie inne. Wyrasta jeden ale za to jaki piękny. Storczyki tej odmiany są jak czytałem bardzo wymagające, myślę jednak, że jeżeli podołałem hodowli Miltoni, Vandy to i uda mi się z sabotkami.
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dopóki Sabotki mają korzenie w dobrym stanie ich trudność nie jest większa niż zwykłej hybrydy Phal. Jeśli coś w korzonkach zacznie się psuć, wtedy zaczynają się schody
Pozdrawiam Tomek
- Zuza_i_Tygrysek
- 200p
- Od: 21 paź 2011, o 09:35
gratuluję nowego towarzysza
Pozdrawiam Edyta
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty
Mirku, twoja kolekcja rozwija się w naprawdę szybkim tempie
O proszę jaki piękny sabotek - pod twoją opieka na pewno szybko zakwitnie
O proszę jaki piękny sabotek - pod twoją opieka na pewno szybko zakwitnie
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Witaj Mirku w kręgu pozytywnie zakręconych !!!
Jestem tu pierwszy raz - przeczytałam Twój wątek od deski do deski i jestem pod ogromnym wrażeniem .Pięknie piszesz o swoich kwiatach,cieszysz się z każdego liścia i pędu i roślinom na pewno jest super, bo są bardzo zadbane. Mam jednak wątpliwości co Paphiopedilum - są to storczyki gruntowe i z tego co wiem to powinny być sadzone w ciemnych doniczkach /chyba nie lubią jak w części intymne "korzenie" dochodzi światło/. Nie lubią też zalegania wody -"mokrych stóp". Jeśli chcesz aby Twój sabotek żył długo to bacznie go obserwuj w takiej uprawie. Ja też cały czas się uczę -czytam, szperam w internecie i dlatego pozwoliłam sobie zwrócić Twoją uwagę na nietypową uprawę tego gatunku.
Życzę sukcesów i ogromu kwitnień
Pozdrawiam Regina
- Mireczek1965
- 200p
Zuza_i_Tygrysek, duduś327dziękuję. Niedługo spadnie śnieg, będą przymrozki więc skończy się szaleństwo storczykowe.
aniger dziękuję. Z kolorem doniczki bardzo cenna uwaga. Przyznam się, że studiując warun ki w jakich rosną sabotki nie zwróciłem uwagi na wpis odnoszący się wpływu promieniowania słonecznego na ich korzenie. Nie będę go maltretował i przesadzał ponownie do innej doniczki jednak tą przezroczystą postaram się czymś obłożyć lub wstawię do drugiej ciemniejszej. Czytałem, że sabotki, Miltonie i Cambria nie lubią jak stoi im woda w doniczkach. Specjalnie dla nich zakupiłem plastykowe osłonki i ponawiercałem w ich dolnych częściach otwory. Dzięki temu nadmiar wody z osłonki spływa samoistnie po podlaniu i kwiatkom nie grozi powódź i gnicie korzonków. Pozdrawiam!
Oczywiście proszę o wszelkie porady dotyczące uprawy storczyków, nie jestem specjalistą, opieram się tylko na tym co wyczytam.
aniger dziękuję. Z kolorem doniczki bardzo cenna uwaga. Przyznam się, że studiując warun ki w jakich rosną sabotki nie zwróciłem uwagi na wpis odnoszący się wpływu promieniowania słonecznego na ich korzenie. Nie będę go maltretował i przesadzał ponownie do innej doniczki jednak tą przezroczystą postaram się czymś obłożyć lub wstawię do drugiej ciemniejszej. Czytałem, że sabotki, Miltonie i Cambria nie lubią jak stoi im woda w doniczkach. Specjalnie dla nich zakupiłem plastykowe osłonki i ponawiercałem w ich dolnych częściach otwory. Dzięki temu nadmiar wody z osłonki spływa samoistnie po podlaniu i kwiatkom nie grozi powódź i gnicie korzonków. Pozdrawiam!
Oczywiście proszę o wszelkie porady dotyczące uprawy storczyków, nie jestem specjalistą, opieram się tylko na tym co wyczytam.
Mirku piękna nowość
Na pewno będziesz miał piękne kwiaty
Na pewno będziesz miał piękne kwiaty
Mireczku nadrobiłam właśnie moje zaległości w twaoim wątku. Ale u ciebie ekspresem się rozrosła kolekcja:). Piękne masz okazy roślinek. A jak ma się Vandzia? ta duża i ta malutka?
- Mireczek1965
- 200p
Alusia61 dziękuję. Oby Twoje życzenia się spełniły.
Filigranowa27 dawno Cię u mnie nie było. Duża Vanda stoi sobie na parapecie okna na I piętrze i ma się bardzo dobrze. Malutka Vandzia właśnie wypuszcza trzeci korzonek. W tygodniu zamieszczę malutką sesję zdjęciową z kwitnienia dendrobium - topielca. Podrawiam!
Filigranowa27 dawno Cię u mnie nie było. Duża Vanda stoi sobie na parapecie okna na I piętrze i ma się bardzo dobrze. Malutka Vandzia właśnie wypuszcza trzeci korzonek. W tygodniu zamieszczę malutką sesję zdjęciową z kwitnienia dendrobium - topielca. Podrawiam!
- Mireczek1965
- 200p
Dziękuję Rysiu. Momentami ogarnia mnie przerażenie co będzie dalej? Przy takim tempie niedługo zabraknie mi miejsca na parapetach, a tak niedawno rozmawialiśmy o "małpich gajach". Jutro postaram sie wkleić fotki z życia mojej hodowli.
Muszę się ukierunkować na konkretną odmianę storczyków. na razie nie mam problemów z hodowlą dendrobium, Miltoni i Cambrii. Bardzo chciałbym powiększyć rodzinkę Vand. Nie wiem czy dam sobie rade z sabotkiem, jestem jednak dobrej myśli.
Muszę się ukierunkować na konkretną odmianę storczyków. na razie nie mam problemów z hodowlą dendrobium, Miltoni i Cambrii. Bardzo chciałbym powiększyć rodzinkę Vand. Nie wiem czy dam sobie rade z sabotkiem, jestem jednak dobrej myśli.