Storczyki Marty cz.2

Awatar użytkownika
syljed
200p
200p
Od: 17 lis 2010, o 18:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Marty cz.2

Post »

Martuś gratuluję nowości,aż się zastanawiam kiedy mój Aerangis zakwitnie :roll:
Pozdrawiam Sylwia
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

No, Martusiu to dopiero zakupy łódzkie były... ;)

Piękne wszystkie...gratisików i prezentów, zazdroszczę.

No i czekam na kwiatuszki aerangisa...może pączki nie opadną...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
justysp26
50p
50p
Od: 27 cze 2011, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martusiu To maleństwo od P.Ciepłuchy to chyba jakis Sigmatostalix(ornitophora) tak mi sie wydaje jest bardzo podobny do Sigmatostalix radicans byc moze to on?Wygoogluj go sobie:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50

Post »

Marto jest mi bardzo miło ale czuję się żażenowany :oops: Twoimi podziękowaniami bo właściwie to ja winien jestem Tobie masę ;:196 za gratisy.
Nowości z wystawy super a paphiopedilum niesamowite z tą fakturą na liściach .
Choć często odmawiam sobie storczyków myśląc bardziej racjonalnie niż ;:167 to jednak tego bym nie zostawił :!:
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Marto zrobiłaś ogromne postępy w hodowli i duże kroki w przód - orchidarium a w nim takie perełki - Aerangisy, Haraella.... AHHHHHHHHH czego potrzeba więcej Prawdziwemu Storczykomaniakowi ;:88 Hmmmmm.... może drugiego orchidarium otrzymanego po zapełnieniu pierwszego? ;) :uszy
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Na moich parapetach spory ruch, tak więc pora zaktualizować wątek.

Rozkwitła moja ulubiona Masdevallia peristeria x coccinea alba:
Obrazek

Ta hybryda Masdevallii z kolei przekwita:
Obrazek

Aerangis biloba z łódzkiej wystawy rozkwitł przed dwoma dniami. Uraczył mnie widokiem pięknych kwiatów oraz całkiem porządnym smrodem :;230
Obrazek

Phalaenopsis bellina za to wciąż pięknie pachnie:
Obrazek

Phalaenopsis violacea alba przekwita od jakiś 2 tygodni, a kwiatek wciąż się trzyma:
Obrazek
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Właśnie z utęsknieniem czekam na zamówiony Phalaenopsis violacea. Robi się coraz chłodniej i boję się, żeby niskie temperatury nie zaszkodziły roślinom...
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Mimo,że na dworze szaro i ponuro u Ciebie całkiem kolorowo :D
Fajnie, że coś pokazałaś, bo u mnie bardzo skromnie, więc chociaż u Ciebie oczy nacieszę :wink:
Aerangis śliczny :) Teraz bardzo żałuję, że się nie skusiłam :roll: W ciepłym orchidarium powinno mu być dobrze. Pewnie wkrótce ponowi kwitnienie :D
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Vito, Phalaenopsisy z rodzaju violacea są piękne, chociaż bywają kapryśne :) Życzę Ci powodzenia w uprawie tego storczyka!

Lauro, ja mojego Aerangisa na szczęście zamykam w orchidarium, bo jakby stał na parapecie, to by mi cały pokój zasmrodził :;230
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
AaDaM

Post »

Takie gatunki mieć w domu :roll: marzenie.
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Kontakt:

Post »

Nesuniaaa pisze: Phalaenopsisy z rodzaju violacea są piękne, chociaż bywają kapryśne
I dlatego są fascynujące! Prócz pH. violacea, w drodze sa także pH. cornu-cervi, Habenaria Dentata i niezwykle piękna Habenaria Myriotricha
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Przed chwilą u Vito czytałam,że też masz nalot na doniczkach. Mam ten sam problem choć nie na każdym rodzaju doniczki. Czy próbujesz go czymś zmywać?
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Vito, Phal. cornu cervi miałam i całkiem przyzwoicie rosłam, a z Habanerią jeszcze nie próbowałam.

Małgosiu, czasami przecieram doniczki szmatką, ale raczej zostawiam ten nalot, bo jest to walka z wiatrakami :roll: Jednego dnia zetrę go, a drugiego już jest :roll:
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

To tak jak u mnie, niestety. Jedynie te mniej szkliwione mają go mniej (albo ja go słabiej widzę :wink: ). Próbowałam przecierać delikatnie używając rozcieńczonego mocno Ace ale niewiele to dało a boję się użyć większego stężenia by nie zaszkodzić roślinom a szczególnie ich korzeniom.
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31

Post »

Większość moich masdevalli oraz restrepie uprawiam w glinianych doniczkach. Prawie na każdej, która stoi w wilgotnym miejscu (na kamieniach z wodą lub żywym mchu) jest biały osad. Nic z nim nie robię i nie zauważyłam, żeby w jakikolwiek sposób negatywnie wpływał on na rośliny.

Marta aerangis przepięknie rozkwitł. Na pewno mu pasuje w Twoim orchidarium. Ciekawie przekwita phal. violacea alba - już jest całkiem żółta :shock:
Zazdroszczę zapachu phal. bellina - u mojej niestety po raz kolejny po przekwitnięciu żółknie i usycha pęd. Zastanawiam się czy ten egzemplarz tak ma? Czy też pomimo tego, że wypuszcza u mnie pędy i kwitnie, coś jednak jej nie odpowiada?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”