Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Danutek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 paź 2011, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trytoma

Post »

Ja goszczę trytomę już parę lat.Nigdy jej nie okrywałam ani też nie zawiązywałam rozety/bo dopiero teraz się o tym dowiedziałam/.Fakt,liście przemarzały,ale wiosną zawsze pięknie odbija i z małej roślinki zrobiła się już piękna kępa .Wydaje mi się ,ze obcięcie teraz nie jest dobrym pomysłem,liście nawet jeśli uschną czy przemarzną,będą stanowić coś w rodzaju okrywy
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje zawsze jesienią obcinam do 10cm nad ziemią i pięknie zimują bez okrycia.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Nie obcinać to jest naturalna osłona korzeni, lepiej ściąć wiosną jak przemarzną a nie teraz.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Przeczytałam powyższy wątek, popatrzałam i...też muszę ją mieć :tan Dziwne, że do tej pory niezbyt mi przypadła do gustu ;:224 Zresztą ostatnio nakręcam się na wiele roślin, które dotychczas nie wzbudzały mojego zachwytu. Być kobietą, byc kobietą... ;:224 W związku z chęcią posiadania tejże wspaniałej pochodni czy mogę teraz zakupić sadzonkę i wysadzić na działkę? Nie za późno?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

Yvona jeśli chcesz i poczekasz do wiosny to podzielę kępy i wyślę ci sadzonki za koszt przesyłki :D
One u mnie rośną jak szalone. :D
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38

Post »

Super ;:196 Bardzo Ci dziękuję. W takim razie zaczekam. Nie ma to jak pewne źródło ;:138
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p
Od: 22 lut 2011, o 13:30

Post »

Adrian89 masz świętą rację ,że to naturalna ochrona przed zimą ;:180 bo szczerze powiedziawszy to ja na jesień nigdy nic nie ścinam tylko dopiero na wiosnę właśnie dla ochrony przed mrozem dla pożywienia dla ptaków i lenistwa też troszkę :oops: ,ale tak mnie jakoś skołowało to czytanie wszystkich wypowiedzi :shock: no i w szkółce też widziałam w październiku ściętą przy ziemi trytomę ,ale podejrzewam ,ze to rzaczej bardziej dla estetyki niż konieczności jej ścinania
kwiaty łagodzą obyczaje
MagdalenaKCh
500p
500p

Post »

Ja zaczęłam ścinać ze względu na zastoiny wody w środeczku rozety na wiosnę. Wtedy to właśnie zaczynało się gnicie we wnętrzu i liście po prostu odpadały przy ziemi. Może najlepiej byłoby je wiązać w snopek:)
Awatar użytkownika
stokrotka-77
200p
200p
Od: 21 lut 2011, o 21:42
Kontakt:

Post »

A ja dziś wysiewam moją trytomę, pani w ogrodniczym zasugerowała by na tydzień włożyć nasiona do lodówki, czy ktoś tak robił?
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p

Post »

Ja też miałabym ochotę posiać trytomę tylko wpierw chciałabym poznać kogoś kto to już robił .stokrotka-77 a czy to już jest pora na wysiew co tam pisze na opakowaniu ?
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Cieszę się, że wrócił jeden z moich ulubionych wątków. Pozdrawiam miłośników trytom. Ja wysiałam trytomę zimą 2009 roku, więc dorobiłam się już dorodnych okazów. Polecam! Początkującym radzę uzbroić się w cierpliwość - początki są łatwe, jednak rośliny wysiane z nasion rozwijają się bardzo powoli. Za to później jest ich wszędzie pełno...
Awatar użytkownika
dorotaa
200p
200p

Post »

Czy to znaczy że rozsiewają się same z nasion czy rozrastają z kłączy bo jak z nasion to może je od razu do gleby wysieję i nie będę się z pikowaniem i siewkami bawiła bo tego mi teraz nie brakuje ;:224
kwiaty łagodzą obyczaje
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Dorotko, wysiej nasiona w domu, choćby dziś. Nie będziesz miała problemów z pikowaniem, bo siewki wyglądają jak cienka trawa. Można także kupić kłącza.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Rozrastają się i rozsiewają również. Potwierdzam, to dość żywotna roslina, dosć szybko przyrastają spore kępy.
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
mieciak49
1000p
1000p
Od: 13 paź 2010, o 18:01

Post »

To jest trytoma wysiana z moich nasionek w styczniu tego roku,myślę,że w przyszłym roku może już zakwitnie

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”