Jak by tu przywalić...
rysia13: naruszyłaś tajemnicę koresponedencji.rysia13 pisze:Jagodo wczoraj wysłałam Panu Vito na PW wiadomość,żeby nie używał kolorów zarezerwowanych dla Moderatorów. Oto co mi odpisał:
Tak więc ta zasada pewnie dotyczy i pisania postów.Tytuł wiadomości: Re: O storczykach - lingwistycznie
Od: vito157
Wysłano: 16 lis 2011, o 20:20
Do: rysia13
Wiadomość
Dzięki... Ale myślę, że cel uświęca środki i w tym przypadku nie będą ingerować...
Pozdrawiam -
Vito
Myślę, że moderatorzy odpowiednio potraktują Twój post.Tajemnica korespondencji, podobnie jak inne postaci wolności człowieka, objęta jest ochroną konstytucji (art.87 ust.2). Kodeks cywilny zalicza ją do dóbr osobistych jednostki (art.23 k.c.), a ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych reglamentuje dopuszczalność rozpowszechniania cudzej korespondencji (art.82 i 83). Wreszcie kodeks karny przewiduje sankcje za naruszenie tajemnicy korespondencji (art.172 k.k.).
Korespondencja prowadzona może być w dowolnej formie (pismo, nagranie, itp.) dowolną drogą (poczta, posłaniec, telefon, e-mail itp.), byle tylko spełniony był warunek poufności, tj. przeznaczenie zindywidualizowanej przesyłki dla konkretnej osoby. Ochrona adresata powstaje z chwilą wysłania listu i obejmuje tylko osoby fizyczne. (...)
Korespondencja nie jest dobrem osobistym. Jest ona nośnikiem ważnych informacji o nadawcy i adresacie, o relacjach ich wiążących. Dlatego jej upublicznianie godzi przede wszystkich w ich prywatność i to ona jest chronionym dobrem osobistym. (...) Należy ona do kategorii wymienionych w art. 23 k.c. dóbr osobistych podlegających ochronie na wypadek zagrożenia lub naruszenia stosownie do zasad wynikających z art. 24 § 1 i 2 k.c.
Każdy adresat korespondencji, którego prawa zostały naruszone może ich dochodzić poprzez roszczenia ochronne, które są mu zagwarantowane w §24 k.c. Mowa tu o roszczeniach majątkowych oraz niemajątkowych. (...)
Korespondencja stanowi szczególny rodzaj twórczości, ponieważ adresowana jest do ściśle określonej osoby i z założenia oparta jest na wzajemnym zaufaniu. Tym tłumaczyć należy to, że jej udostępnianie publiczności wymaga zgody obu stron, niezależnie od tego, czy jej rozpowszechnienie godziłoby w cześć adresata. Obojętne jest przy tym, czy są to osoby ?powszechnie znane? i czy tematem korespondencji są sprawy publiczne, czy osobiste. Natomiast wszelkie zniekształcenia rozpowszechnianej korespondencji, jej komentowanie, ilustrowanie itp. pogłębić mogą naruszenie prywatności, tak nadawcy, jak i adresata.
Mireczek, skoro Myrtille w jednym ze swoich wątków zasłużyła na reprymendę w wyniku wystawienia korespondencji na światło dzienne, to dlaczego inni nie zasługują ? Wszędzie są tylko równi i równiejsi.Mireczek1965 pisze:vito normalnie chłopie ja bym poszedł na Twoim miejscu na Policję. Bo do kogo się zwrócisz? Kolegów, koleżanek na tym forum nie masz, moderatorzy przestępstwem naruszenia korespondencji się nie zajmują. Tylko nie wiem czy tamta Twoja Policja czymś takim się zajmie. Proponuję podejść do tego problemu lingwistycznie...........
Żadna to sztuka, aby znależć również.Tylko na takie penetrowanie szkoda czasu.1/Lekcja na zamówienie hogaty - czyli rzecz o filtrach polaryzacyjnych. 2/kalyna84, Amator97
chyba jeden forumowicz różni sie od drugiego tylko jeszcze nie wiem czym
czyOjoj.
I nadal moderator nic nie robi z pisaniem postu pod postem.To jest bardzo zastanawiające.Chyba masz specjalne względy.
Trzeba nie mieć wyobraźni i wiedzy o Internecie ,aby takich argumentów używać w dyskusji.Dziwi mnie to bardzo Bo chyba jeden forumowicz różni sie od drugiego tylko jeszcze nie wiem czym.
Stało się inaczej ,a szkoda, ze nie odpuściłaś dalszych polemik.. Bo temat stał się Wasza wojenką1/Rysia 13 list.2011
... ja wiem, że to nie miejsce na takie pogaduchy. Szkoda zdrowia na takie "specjelistyczne" wątki. Niech sobie istnieją wątki "filolologiczne'', my ich nie musimy czytać, tak samo jak osoba która na słowa pędzik, korzonek ,czy co tam jeszcze dostaje prawie torsji nie musi się zagłębiać w inne wątki, bo ma swoich bardzo dużo.
2/Rysia-15 list.2011
Mam do Was prośbę- Nie reagujmy na Wątki typu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=48795 ,bo im bardziej osoba to pisząca jest w centrum zainteresowania, tym więcej czuje się pewna siebie.