Ślimaki i metody walki z nimi
- Ruda2011
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak pozbyć się ślimaków?
U mnie nie ma miejsca na sterty gałęzi i chaszcze.....ha ha ha - tak właśnie sobie myślałam gdy uświadomiłam sobie, że na moim malutkim skrawku szczęścia jest sterta gałęzi w kącie, gdzie nikt nie zagląda bo jest wśród kłujących świerczków. Czy powinnam zrobić tam krucjatę przeciw ślimakom ? Ogniem i mieczem ?
Ja w tym roku uporządkowałem kompostownik,ślimaki spaliłem.Uzbierałem(nawet ważyłem!)3kilogramy.U mnie zwierzęta mają miejsce nie tylko w chaszczach(teraz już ich nie ma.Jest stary bukszpan,na świerkach sikorki i wróble,w bzie jeże,a na kocimiętce koty. W stawiku żaby,na grządce też.anwi pisze:?I ostatnia rada:jeśli masz miejsce na działce gdzie jest duży gąszcz,to warto takie miejsca uporządkować. ?
Nie zawsze warto, a nawet powiem, że nie warto. Sterta gałęzi i chaszcze służą jako kryjówka dla różnych zwierząt, a ślimaki lęgną się gdziekolwiek, w każdym zagłębieniu, pod kamieniami, korą, korzeniami drzew i krzewów itd. A eksterminację ślimorów przeprowadzam bez skrupułów, zostawiam tylko te nasze, skorupkowe. A, i jeszcze jedno, kupiłam ostatnio środek, nazwy teraz nie pamiętam, ale składem podobny do środka Fer-Rol, ekologiczny, na bazie żelaza i cynku. Oczywiście skuteczność ocenię dopiero po jakimś czasie.
Raz wyniosłem do śmietnika,kilka km dalej.A między nim ruchliwa ulica,więc raczej nie przejdą.Ale warto było zobaczyś śmietnik wieczorem!Cały w ślimakach.Ruda2011 pisze:Zbierasz, wynosisz a one drałują z powrotem aż się kurzy Do Ciebie albo na najbliższy" miejsca zesłania " zagonek sałaty
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
W tym roku, wiosną, gdzieś miedzy domami gniazdowały dwie pary kaczek. Widać je było tylko na stawie. Sąsiad mówił, że rano urządzały śniadanie ze ślimaków. W tym roku było ich rzeczywiście mniej.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Yaha Krzysztof, kaczki łykają ślimaki jak ostrygi. Gdybym ja ci miała.....działkę na wsi to kaczuchy jak najbardziej. Ale w mieście..?
Biedna kaczka musiałaby brać kąpiel z moim kaczorem ( czyt. M ) i to całą zimę
Biedna kaczka musiałaby brać kąpiel z moim kaczorem ( czyt. M ) i to całą zimę
Spróbujcie zaprosić do ogrodów jeże,na działkach czasem żyją,u mnie zmieniają miejsce zamieszkania co jakiś czas.owiele mniej ślimaków!
Hi hi hi hi, mój sąsiad kupił sobie kaczki biegusy. Strasznie towarzyskie i zabawne, takie wyprostowane biegały po podwórku. No i niestety, oddał je innemu sąsiadowi, bo mu, oprócz ślimaków, zjadały także wszelką zieleninę z ogrodu. No cóż, zdrowo się odżywiały, do dań mięsnych sałata i surówkikrzysztofkhn pisze:W tym roku, wiosną, gdzieś miedzy domami gniazdowały dwie pary kaczek. Widać je było tylko na stawie. Sąsiad mówił, że rano urządzały śniadanie ze ślimaków. W tym roku było ich rzeczywiście mniej.
pozdrawiam
Aneta
Aneta
- martinez_82
- 500p
- Od: 1 wrz 2008, o 10:18
na pewno wysypywanie popiołu wokół roślin ogranicza ich przemieszczanie gdyż popiół przykleja się do śluzu, czego ślimaki nie lubią, podobno wspaniale działa na funkię, które ślimaki upodobały sobie wyjątkowo.
Anwi, bo nie dawał im nic innego, chciał ,żeby żywiły się tylko ślimakami.
Mi jak zabrakło paszy ( mam parkę biegusów) na wekeend, po te dinozaury wyżarły mi wszystkie maliny, poziomki i nie wiem co jeszcze.Po zakupie w poniedziałek pojadły i już chciały tylko ślimaki.Nie notowałam żadnych szkód w grządkach.
Mi jak zabrakło paszy ( mam parkę biegusów) na wekeend, po te dinozaury wyżarły mi wszystkie maliny, poziomki i nie wiem co jeszcze.Po zakupie w poniedziałek pojadły i już chciały tylko ślimaki.Nie notowałam żadnych szkód w grządkach.
- roots23
- 500p
- Od: 23 sie 2010, o 16:01
u mnie też nawał ślimaków, sąsiadka za płota ma kaczki, owszem przechodzą do mnie, zżerają ślimaki, ale nie tylko, trawę mam wyjedzoną, placki, bo jak sobie upodobały jedno miejsce, tak dziubią w jednym. W ogródku też żerowały, ślimaków już nie ma i części kwiatów też...
Pozdrawiam wszystkich ogrodników Renata
Zjadacz aksamitek
Ratujcie! Mam na rabacie kwiatowej jakiegoś "smakosza" aksamitek, który w nocy zżera je do ziemi, zostawiając tylko kawałek kikuta. Obsypałam je granulatem na ślimaki - granulki zostały, aksamitki znikły; zastawiłam pułapkę z pojemnika z piwem - też nic! Co to może być i jak z tym walczyć?! Wcześniej to "coś" dobrało się do bratków i sadzonek nagietków.
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zjadacz aksamitek
A może to wróbelki się częstują,u mnie jest to samo dziś właśnie nakryłam przy nich wróble.
Do tej pory wróble niczego nie zjadały... Ale to "coś" penetruje coraz dalsze rejony rabaty. Dziś odkryłam objedzony łubin i cukinie... Ręce opadają...
-
- 200p
- Od: 9 lip 2011, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie aksamitki,łubin i dyniowate zjadane są przez ślimaki pomory grasujące głównie w nocy.
Pozdrawiam!!!