Magnolie kwitnienie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Magnolia - uprawa

Post »

Jak na mój gust, nie ma potrzeby jej okrywać. Da sobie radę.
Awatar użytkownika
Agnieszka83
200p
200p
Od: 8 maja 2010, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam Susan i co roku ją okrywam, wolę nie ryzykować.
Awatar użytkownika
rico62
500p
500p
Od: 19 lip 2010, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dziekuje ,miłego Wieczorku i Nocki ,Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
sylvia_sirena
1000p
1000p
Od: 23 lis 2009, o 11:52

Post »

rico62 to co mi było wiadomo o magnoliach jak dostałam moją to że przez pierwsze dwa lata po wsadzeniu się ją zakrywa i tak ja zrobiłam na dole robiłam kopczyk jak pod różami a góre okrywałam agrowłókniną.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Witajcie. :) Kupiłam we wrześniu magnolię "Susan". Podobno przez pierwsze trzy lata powinno się ją okrywać na zimę, ale nie wiem, czy to już dobra pora. Od jakiegoś tygodnia w nocy są minusowe temperatury, jakieś -4, a za kilka dni znów ma przyjść ocieplenie. Czy poza obkręceniem drzewka włókniną powinnam też przykryć korzenie, np. korą?
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

Przesada z tym 'trzy lata'. Nie okrywałem, ale sadzona była wiosną.
:wit
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Ale moja rośnie w całkowicie odsłoniętym miejscu, będzie wystawiona na silniejszy mróz i wiatry, więc dla pewości mam zamiar ją okrywać, tym bardziej, że tak mam napisane na etykietce. :wink: A że drzewko małe, to nie bedzie to dla mnie jakiś duży problem, tylko musze wiedzieć jak i kiedy. :D
Rossynant

Post »

Jak już będzie mróz; także dniem. Chodzi o ochronę przed -20, a nie przymrozkiem, słabszy mróz wytrzyma. U mnie (ściślej u rodziców za Krakowem, mają zdecydowanie zimniej niż ja) też na zbyrku, a mrozy większe niż we Wrocławiu ;)
Mało mam doświadczenia z okrywaniem, rzadko mi się zdarza. Biała (ta przewiewna) włoknina jest ok, można całe drzewko okryć. Ważniejsze jest zrobić kopczyk u nasady pnia - także korzenie chroni, w najgorszym razie chociaż pień nie zmarznie i odbije. Nic nie pomoże owijanie góry, gdy korzenie zmarzną. Piaszczysta ziemia najlepiej, albo mieszana ze ściółką.
Typowa metoda osłaniania - związać koronę i owinąć chochołem ze słomy, najlepszy sposób; tylko skąd wziąć długą słomę? Prościej włókniną. Można też zrobić osłonę w formie rury z tektury, na wierzch założyć papierowy worek (byle sucho w środku było - sprawdzone na hortensji), można szeroko owinąć czymkolwiek i do środka wsypać luźno słomę... różne są pomysły. Byle w okryciu nie gromadziła się wilgoć, musi być przewiewne. Liśćmi okrywać nie polecam, w razie odwilży namokną i gnić mogą. Chociaż przysypywałem kiedyś i liśćmi, ale rabaty, najlepiej dać jakieś łęty i gałązki i na to liście, aby leżały luźno i nie mogły osiąść pod śniegiem.
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

dziękuję za porady. :) Mam białą włókninę i to nią zamierzam okryć, a korzenie osłonię korą. Tylko nie wiem, czy mogę zrobić to okrycie wielowarstwowe. Jeśli kilka (może nawet naście...) razy owinę włókninę dookoła drzewka, to czy będzie to okrycie dostatecznie przewiewne?
Rossynant

Post »

Kilka, nie naście :wink:
Ja tam się nie znam i niezbyt w te cudowania wierzę, ale służę lekturą:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=17204
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=41578
justi28
200p
200p
Od: 19 mar 2007, o 17:52

Post »

Słuchajcie obejrzałam w niedzielę o 8.30 na TV1 bodajże program ogrody. Prowadzący mówił, ze korale magnoli pachną. Przyniosłam do domu i nic mi nie pachnie, może je trzeba wysuszyć poradźcie proszę :!:
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Wyczyściłem wczoraj pół wiaderka nasion.
Nic mi nie pachniało... ba, ponieważ trzy dni fermentowało, aby usunąć osnówkę, z lekka capiło :lol:
Suba
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 cze 2010, o 13:18

Post »

Witam, dawno nie pisałam ale teraz mam wielki problem, otóż moja magnolia była prowadzona na drzewo o jednym pniu, (obecnie średnicy około 25 cm), Dziś zobaczyłam, że pień pękł wzdłuż na długości około 60 cm, mimo grubej warstwy białej włókniny, co robić ? jak zabezpieczyć pień? chyba się zapłaczę jak jej się cos stanie. Proszę o odpowiedź :cry:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”