Kompost cz.1

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Kompost

Post »

Ja Ci odpowiem :D można kompostować (tzn dodawać do kompostu) ściółkę, darń, jednocześnie jest to doskonały starter do kompostu, coś otrzymasz, ale jak MirekL napisał
MirekL pisze:.. Wymagania różnych roślinek będą różne..
ale jeśli masz na myśli bór bagienny...to sobie poczytaj..zazwyczaj ściśle chronione
11krzych

Post »

Alembik pisze:Domyślałem się, że jest to teoretycznie nielegalne i szczerze mówiąc nie jestem wzorem praworządności, jednak teraz pytam tylko z czystej ciekawości.
AAAAA. Polanę w lesie za darmo wykonam, bo węgiel jest drogi.
Hej, Alembik, na rynku pojawiły się piły spalinowe z tłumikiem. Nie są tanie, ale są ciche.

Lepiej, żebyśmy się nie spotkali w lesie, bo ja też nie jestem wzorem praworządności.
Alembik

Post »

OK, dzięki Monika. To nie żaden rezerwat przyrody, tylko gęsty las sosnowy i ma jakieś 40 lat.
Poza tym zastanawiam się, czy zimą proces kompostowania wciąż będzie trwał. W moim obecnym kompoście są jeszcze kawałki owoców i warzyw a jeśli nie przegryzie się do wiosny mogę mieć właśnie problem ze znalezieniem ziemi do wypełnienia tunelu foliowego.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

To postaraj się o obornik koński i poprzekładaj go swoim nieprzerobionym kompostem i ziemią z ogrodu, taki 'torf' leśny nie ma żadnych składników odżywczych i zazwyczaj ma baaardzo kwaśny odczyn, nie będzie się nadawać do inspektu, musiałby być odkwaszony
forumowicz pisze:Taki obornik przekompostowany z torfem np. do produkcji rozsady - świetna rzecz. Do inspektów również...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alembik pisze:To nie żaden rezerwat przyrody, tylko gęsty las sosnowy
Zapewne z takiego samego założenia wychodzi każdy, który wyrzuca do lasu zamiast do śmietnika worek ze śmieciami.

pozdrawiam
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 paź 2011, o 16:51

Post »

Dzisiaj zanabyłam kompostownik termo 320l (plastikowy zamykany klapą, bez dna).
Na dno dałam gałązki i wydaje mi się, że jest ich troszkę za mało, ale to już musztarda po obiedzie, bo na to dałam jakieś suche badyle od sąsiadki z ogródka, potem gałązki bukszpanu - sporo tego, na to liście z lipy i troszkę ziemi. Jest to pierwsza warstwa, która ma jakieś z 20-30cm. Jutro kupię starter i mocznik i zaczynam segregację odpadków w moim gospodarstwie domowym. :)
Proszę znawców o wszelkie rady, szczególnie w temacie tych gałązek na dnie kompostownika: wyjąć wszystko i dać porządne gałęzie, bo te cienkie były, ale sztywne :).
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A i jeszcze sypnęłam paczkę trocin :).
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

viki50 pisze:zaczynam segregację odpadków w moim gospodarstwie domowym.
Wszystkie odpady organiczne z wyjątkiem mięsa i obierek ziemniaków oraz warzyw i owoców z objawami chorobowymi.

Pozdrawiam
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

A przepraszam... te obierki to dlaczego nie?
Alembik

Post »

Chyba chodzi o to, że mogą być zakażone zarazą ziemniaczaną.

forumowicz. Twoje poglądy są ze wszech miar wkurzające. Jak myślisz? Skąd się bierze torf w workach? Skąd się bierze drewno kominkowe? Skąd się biorą deski podłogowe i krokwie? Może powstają w jakiś cudowny i bliżej nieokreślony sposób, który nie wiąże się z dewastacją przyrody? Jestem zbyt biednym człowiekiem aby wszystko kupować podczas gdy mam to pod ręką i mogę to pozyskać w sposób, który uważam za moralnie przyzwoity.
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki forumowicz :). Czy ogryzki z jabłek i gruszek i kapustę kiszoną z surówki można kompostować?
viki50
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

I jeszcze kości z pieczonego kurczaka?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Alembik pisze:Chyba chodzi o to, że mogą być zakażone zarazą ziemniaczaną.
I niby nie kompostowanie ich ograniczy występowanie choroby? Jakiś żart?
Zepsute, nadgniłe jabłko czy marchewka (to niewątpliwie zmiany chorobowe) nie nadają się na kompost?
A niby co się z tym robi :shock:
Toż jak wyrzucę zdrowe jabłko, to też zgnije....
Co do miąs, owszem, zgadzam się,ale tylko dlatego, że będzie capić. Można zakopać głębiej i tyle. To też substancja organiczna. Mączka kostna jest nawozem... tyle że gnaty w kompoście się nie rozłożą.
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”