Kompost cz.1
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 paź 2011, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kompost
I pomalutku zaczynam mieć jasność sytuacji . Dziękuję Wam.
I jeszcze jedno, mam nadzieję, że ostatnie pytanie: Czy łupiny z cebuli i czosnku nadają się na kompost, czy tylko do farbowania jajek ;)?
I jeszcze jedno, mam nadzieję, że ostatnie pytanie: Czy łupiny z cebuli i czosnku nadają się na kompost, czy tylko do farbowania jajek ;)?
Wywalam wszystko, co organiczne. Pewno z samych łupin z cebuli i czosnku wiele by nie było, ale ile tego masz? Procentowo do reszty masy? Też się przerobi.
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Ziemniaki uwielbia grzybek-wertycylioza, i na pewno nie jesteśmy wstanie ocenić gołym okiem, czy ziemniaczek który obraliśmy był z grzybkiem czy bez..
brak polskich znaków
Nienawidzę jak ktoś porównuje przecinkę drzew we własnym lesie z pospolitą kradzieżą. Co ten system robi z człowiekiem :\ Poza tym skończmy już ten temat.
I chciałem zapytać, ponieważ jak na razie nikt nie odpowiedział, czy w trakcie zimy proces kompostowania nie ustaje. Czy mogę mieć nadzieję, że obierki z warzyw rozłożą się przez zimę, czy lepiej o tym zapomnieć? Aha i kompost jest dość suchy. Czy przed zimą podlać go trochę?
I chciałem zapytać, ponieważ jak na razie nikt nie odpowiedział, czy w trakcie zimy proces kompostowania nie ustaje. Czy mogę mieć nadzieję, że obierki z warzyw rozłożą się przez zimę, czy lepiej o tym zapomnieć? Aha i kompost jest dość suchy. Czy przed zimą podlać go trochę?
-
Niewiele , bo ileż tego można zjeść .MirekL pisze:Wywalam wszystko, co organiczne. Pewno z samych łupin z cebuli i czosnku wiele by nie było, ale ile tego masz? Procentowo do reszty masy? Też się przerobi.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Duże gnaty się nie rozłożą, ale resztki mięsa na nich - owszem. Ja to wrzucam do kompostownika, potem kości odrzucam przy przesiewaniu. Oczywiście w niewielkiej skali, raz na miesiąc jakieś resztki kurczaka z obiadu. Wybitni kurczakożercy jednak powinni znaleźć inny sposób utylizacji...
Obierki z ziemniaków są świetnym dodatkiem, nie dość, że szybko się rozkładają to jeszcze z oczek wyrastają na kompoście krzaki ziemniaków
Gałązki na spód potnij, żeby nie były dłuższe niż 15-20 cm. Inaczej przy przerzucaniu kompostu za rok trudno Ci będzie to ruszyć, bo długie poplątane gałązki przysypane kompostem zaklinują się wzajemnie.
Obierki z ziemniaków są świetnym dodatkiem, nie dość, że szybko się rozkładają to jeszcze z oczek wyrastają na kompoście krzaki ziemniaków
Gałązki na spód potnij, żeby nie były dłuższe niż 15-20 cm. Inaczej przy przerzucaniu kompostu za rok trudno Ci będzie to ruszyć, bo długie poplątane gałązki przysypane kompostem zaklinują się wzajemnie.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Oczywiście że nie. No i co mam niby zrobić z tą obierką? Zarodniki grzybów fruwają sobie swobodnie wszędzie... i na Grenlandię zalecą... Mam jakoś dezynfekować one obierki?majs pisze:Ziemniaki uwielbia grzybek-wertycylioza, i na pewno nie jesteśmy wstanie ocenić gołym okiem, czy ziemniaczek który obraliśmy był z grzybkiem czy bez..
Proponuję najpierw zafarbować jajka a potem łupiny z farbowania i skorupki z jajek wywalić na kompost. Będzie podwójny pożytek no i pewność, że nie skazisz sobie kompostu węgorkiem niszczykiem z kupnej cebuli albo nicieniami.viki50 pisze:Czy łupiny z cebuli i czosnku nadają się na kompost, czy tylko do farbowania jajek ;)?
Pozdrawiam
-
Oj niejedna zbłąkana skarpetka została przerobiona na błękitną .majs pisze:viki50
Do farbowania to kiedyś dżinsy były dobre
-
Tak więc łupiny z cebuli i czosnku odpadły w przebiegach, nie brzmią dla mnie najlepiej nazwy węgorek i nicienie, fuuuuuj.
A co z pleśniejącymi resztkami? Czytałam, że jak mi obierki warzyw zapleśnieją to już nie wolno na kompost. Prawda, to?
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
bishop
Ziemniaki i to jeszcze rosnące w kompoście to naprawdę porodówka dla wertycyliozy.
Wiem jak to paskudztwo potrafi wykosi pole i naprawdę proponuje uważać z tymi pyrkami.
Pozdrawiam.
Ziemniaki i to jeszcze rosnące w kompoście to naprawdę porodówka dla wertycyliozy.
Wiem jak to paskudztwo potrafi wykosi pole i naprawdę proponuje uważać z tymi pyrkami.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków