Kompost cz.1
- bishop
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kompost
Zostaw do wiosny. Teraz i tak żadnego pożytku z przerzucania, a niepotrzebnie wychłodzisz i zabijesz dżdżownice.
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Jeżeli do kompostu był dawany obornik- nie trzeba mieszaćKasencja pisze:nie wiem, czy przed zimą to przemieszać, czy zostawić?
Pozdrawiam
jak od września to ja bym przerzuciła, temperatura na zewnątrz mocno na+
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
monika
Tu co druga chałupa to stajnia, a co się dzieje w takiej i z taką kupą wiem, u sąsiadki straż pożarna była rok temu w październiku gasić pryzmę końskiego obornika. Strażak powiedział że najczęstsze wyjazdy jesienią maja właśnie do końskiej kupy i słomy.
Tu co druga chałupa to stajnia, a co się dzieje w takiej i z taką kupą wiem, u sąsiadki straż pożarna była rok temu w październiku gasić pryzmę końskiego obornika. Strażak powiedział że najczęstsze wyjazdy jesienią maja właśnie do końskiej kupy i słomy.
brak polskich znaków
a bo nie mają takiego forum ogrodniczego z mądrymi ludźmi, co to poratują w biedzie
Podczas akcji ratunkowej to było tak gorące w środku, że naprawdę nie ma żartów
Podczas akcji ratunkowej to było tak gorące w środku, że naprawdę nie ma żartów
- majs
monika
I kto by pomyślał ze woda jest potrzebna do wzniecenia pożaru
I kto by pomyślał ze woda jest potrzebna do wzniecenia pożaru
brak polskich znaków
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ci, co kiedyś używali lamp karbidowych
Albo gasili wapno
Albo gasili wapno
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
- majs
bishop
Lamp karbidowych nie używałem, ale na Wielkanoc z puszki strzelałem
Lamp karbidowych nie używałem, ale na Wielkanoc z puszki strzelałem
brak polskich znaków
Alembik napisał
Piszesz :
Ja mam działkę pod lasem. Państwowym- czyli niczyim wg ogólnego mniemania. Też mogę grabić ściółkę , wycinać tyczki do fasoli- na przykład. Oprócz grzybów nic z niego nie wyniosłem. Na działce dość jest materiału do kompostowania by trzeba było dewastować las.
Aha. i jeszcze jedno. Po lasach chodzę już od 40 lat i to w różnych rejonach Polski od Babiej Góry do Podlasia i Puszczy Noteckiej. I jeszcze nikt mnie nie zastrzelił Niektórzy, których wkurzaja moje poglądy mogliby powiedzieć- a szkoda
Pozdrawiam
Ja, po prostu kocham las. Chciałbym by moje wnuki też się mogły cieszyć lasem a nie stąpać po kamiennej pustyni.Twoje poglądy są ze wszech miar wkurzające.
Piszesz :
To co ja mam powiedzieć skoro nawet nie mam hektara lasu.Jestem zbyt biednym człowiekiem aby wszystko kupować
Ja mam działkę pod lasem. Państwowym- czyli niczyim wg ogólnego mniemania. Też mogę grabić ściółkę , wycinać tyczki do fasoli- na przykład. Oprócz grzybów nic z niego nie wyniosłem. Na działce dość jest materiału do kompostowania by trzeba było dewastować las.
Aha. i jeszcze jedno. Po lasach chodzę już od 40 lat i to w różnych rejonach Polski od Babiej Góry do Podlasia i Puszczy Noteckiej. I jeszcze nikt mnie nie zastrzelił Niektórzy, których wkurzaja moje poglądy mogliby powiedzieć- a szkoda
Pozdrawiam
W takim razie dam na wstrzymanie , tym bardziej że u nas teraz mróz.
Na przyszłą jesień taki kompost będzie gotowy? Z takiego jednego kompostownika 130x130x130 dużo jest kompostu? Starczy np. do namiotu 90m2 ?
Na przyszłą jesień taki kompost będzie gotowy? Z takiego jednego kompostownika 130x130x130 dużo jest kompostu? Starczy np. do namiotu 90m2 ?
czyli odwieczny dylemat jak zjeść ciastko i mieć ciastkoAlembik pisze:..To prawo, które teraz istnieje oznacza, że w chwili posadzenia lasu praktycznie wyzbywamy się ziemi na rzecz państwa za jakieś skromne groszowe dotacje. Nie można go już wyciąć, chyba że za jakąś horrendalną sumę. Kilka lat temu posadziłem hektar lasu ...
A moje obserwacje.. na szczęście wjazdy do lasów są bardzo ograniczone, a komu by się chciało tachać na plecach worki z owym mocno wątpliwym ?dobrem?. Ściółka leśna, ?ziemia? itp. ma zazwyczaj b. niskie pH, jako, jako że większość naszych leśnych drzew to sosny.
I naprawdę w ogrodach czy działkach można takim leśnym ?dobrem? nie zawracać sobie głowy. Podstawa to kompost, a jest tak niewiele śmieci, których kompostować się nie da.
I generalnie nie jestem za podbieraniem ściółki z lasu. Nie dlatego, że zniszczy się las, tylko że to nie ma sensu.
I jeszcze coś, niestety też z moich obserwacji - poza grzybiarzami (jessssu jak ściółka potrafi być zdewastowana)- to największym wrogiem lasu są wiatry, choroby i owady. Śmieci jakby coraz mniej w lasach, może zasługa tych co sprzątają.
Co do prywatnych lasów? MirekL wyciąć las pewnie by się dało, ale jest ale..najpierw trzeba uzyskać zgodę na zmianę przeznaczenia i to właściwie jest do zrobienia, ale już wyłączenie z produkcji?.kosmos cenowy, bariera nie do pokonania i całe szczęście.
No i taka ciekawostka ? jako że mam las i bardzo o niego dbam, to muszę czasem coś wyciąć. Jakaś straszna biurokracja leśników ostatnio dopadła..no wreszcie leśniczy do mnie dojechał i hmmm?po krótkiej lustracji lasu dostałam kwit ? mogę wyciąć 10m3 Nie wdawałam się w dyskusje dlaczego idą w m3 a nie zaznaczają drzew, ale widziałam co się dzieje kiedy taki kwit dostaje miejscowy, któremu na ?chleb powszedni? zabraknie.
Rachunek jest prosty. Kompostu jest / 1,3x1,3x1,3 m/ - 2,2 m3. Jezeli to rozłożyć na 90 m2 to powstanie warstwa o grubości 2,5 cm. Chyba za mało ?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mała poprawka Moniko . Gleby leśne są kwaśne nie ze względu na sosny lecz na występujące na piaszczystych glebach proces bielicowaniamonika pisze:Ściółka leśna, ?ziemia? itp. ma zazwyczaj b. niskie pH, jako, jako że większość naszych leśnych drzew to sosny.
I tu mamy przykład jaka jest wartość nawozowa ściółki. Prawie nic poza węglemBielicowanie równoznaczne jest z pogarszaniem właściwości fizycznych gleb, wymywaniem składników pokarmowych poza zasięg korzeni roślin oraz przede wszystkim wpływa na wzrost zakwaszenia gleb. (Dwutlenek węgla powstały w wyniku rozkładu ściółki lasów iglastych łącząc się z wodą tworzy kwas węglowy)
Pozdrawiam