Kompostownik i jego rola.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kompostownik i jego rola.

Post »

Czy ktoś stosował tiger do kompostowania na działce ?
KOMPOSTOWANIE W OGRODZIE
Z BIOPREPARATEM TRIGGER-4 Co to jest Trigger-4 ?
http://www.trigger.pl/trigger-4.php
Trigger - 4 nie jest kompostem, który "zaszczepia" i nie jest nawozem, który "przyspiesza" jak oferują inni.
Trigger - 4 jest biopreparatem zawierającym mikroorganizmy, enzymy i substancje aktywujące, niezbędne do przeprowadzenia procesu kompostowego od początku (kompost świeży) do końca (kompost dojrzały).
Zachęcamy wszystkich do kompostowania w ogrodzie, gdyż jest to najtańszy sposób pozyskiwania bardzo dobrego nawozu organicznego.

Do tej pory stosowałam zwykły komposter trochę przyśpieszał kompostowanie a przy tym niwelował brzydki zapach ale z opisu tego środka do kompostowania wynika że jest tu b. dobry środek kompostujący
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Komposty mam od kilkudziesięciu lat w każdym z ogrodów,który mieliśmy.W każdym z nich składnikami były komponenty własne za wyjątkiem dżownic,które córka kiedyś dodała.Kompost powinien być bez chemii wymyślają to chyba ci,którzy na tym zarabiają.Jeżeli kompost jest robiony zgodnie z wymogami nie trzeba przedobrzyć.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

A widzisz hutkow, gdybyś zastosował to co krystynac50 reklamuje to kto wie czy nie otrzymałbyś taniego opału na zimę, sorki ale taka temp to mi się raczej kojarzy z węglem drzewnym i smolarzami :D :D :D no ale ja się nie znam..
w wyniku masowego rozwoju mikroorganizmów rozłożone zostają "miękkie" części odpadów. Temperatura może wzrosnąć do 700C ( kompostownik ), a masa kompostowa staje się podobna do obornika. Czas trwania tej fazy wynosi 6 do 30 dni, w zależności od warunków kompostowania. Ten kompost stosuje się jak obornik..Etapy powyższe można zaobserwować w zamkniętych pojemnikach kompostowych.

a tak poza tym masz całkowitą rację ;:7
krystynac50
200p
200p
Od: 9 lut 2010, o 09:37

Post »

ja też od 30 lat mam kompostownik ale od 3 lat stosuję KOMPOSTER w proszku - taki przyśpieszacz rozkładu masy zielonej
PO wysypaniu trawy na kompost w ciągu kilku dni zaczynają się procesy gnilne z kompostownika wydostaje się nieprzyjemny zapach
Jeśli po wysypaniu trawy posypę ją komposterem i podleję wodą zaczyna się przerób trawy na kompost bez tego nieprzyjemnego zapachu jest to proces widoczny bo trawa szybko opada
Uważam że warto zastosować przyśpieszacz kompostowania
Ale są różne kompostery Sąsiadowi kupiono kiedyś komposter w płynie podobno rewelacyjny środek bardzo szybko przerabiał zielonkę na kompost
Stąd moje pytanie o Trigger-4 z opisu wynika że jest b dobry do kompostowania
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
Awatar użytkownika
Kambie
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 cze 2011, o 17:25
Kontakt:

Post »

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Tak to u mnie wygląda. Worek jest naprawdę dobrze wentylowany i ma dostęp do wody (otwory ma od góry i dołu). Teraz pozostaje tylko czekać na efekty...
Rossynant
Konto usunięte na prośbę.
Od: 5 maja 2011, o 20:46

Post »

hutkow pisze:Kompost powinien być bez chemii wymyślają to chyba ci,którzy na tym zarabiają.Jeżeli kompost jest robiony zgodnie z wymogami nie trzeba przedobrzyć.
Takoż uważam.
Jak kto same trawy i liście kompostuje, to trzeba dodać nawozu, najlepiej obornik. Bakterie coś jadać muszą ;) Można też odpady kuchenne, także mięsne - nie wiem skąd pomysły że 'nie wolno'; jak kto się boi że śmierdzi to głębiej wetknąć.
Na 'zaczyn' - najlepiej stary kompost albo stary obornik. Albo i trochę dobrej ziemi z grządki - bakterie i grzyby w glebie żyją (a przynajmniej powinny :lol: ).
Większość tzw. "starterów" zawiera po prostu nawozy i bakterie z kompostu, za ciężkie pieniądze oczywiście.
"Najnowsze odkrycia naukowe" znane od zawsze każdemu chłopu na gumnie... :?

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... postowanie
:wit
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witam!
Masz rację składniki kompostu to wszystko z ogrodu/wyjątek rośliny chore.chwasty z nasieniem,plastiki/oraz odpady z kuchni.Taki kompost mam od dobrych kilkunanstu lat raz nawet badałem gotowy kompost,posiadał wszystko to co powinien mieć nawóz naturalny.
Czarnotrzewiak
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2012, o 22:59

Post »

Witam !
Czytałem wszystkie posty w tym temacie i nie zauważyłem by ktoś wspomniał o kompostownikach wykonanych z palet plastikowych.Mają one według mnie przewagę nad paletami drewnianymi ponieważ są trwalsze.Planuję kupić dwanaście takich palet i wykonać w prosty sposób trzy kompostowniki , lub jeden trzykomorowy.Palety można kupić za cenę ok 10 zł za sztukę.Co o tym pomyśle myślicie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PiotrS
100p
100p
Od: 11 paź 2011, o 21:37

Re: Kompostownik

Post »

Kol jata i tym którzy będą zakładać kompost głównie ze skoszonych traw chcę przypomnieć że taki kompost może łatwo "spłonąć" np gdy mamy nieocienione miejsce, bez wilgoci, trawa się zaparzy, zamiast żyznej ziemi kompostowej będzie kupka zeschłego zielska... warto sprawdzać wilgotność w pryzmie i w razie czego podlać :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gosia79z
200p
200p
Od: 19 sty 2011, o 18:36

Post »

Tutaj są ciekawe linki na temat kompostowników, oraz wsadu do nich.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kompostowanie

http://www.info-ogrody.pl/artykul,id_m- ... wanie.html

Ja sobie nie wyobrażam ogrodu bez tego cudu :D
3 KOTY
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2010, o 11:08

Post »

Witam.Mam pytanie do GrzegorzaR.Jak sprawuje się Twój plastikowy kompostownik, czy jesteś zadowolony z tego co przetworzył?

A może ktoś inny na forum ma juz jakieś doświadczenie z tego rodju kompostownikiem?
Marta
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

Ja mam taki niby kompost :wink: Wszystko zrzucam na jedna kupkę i się tym nie przejmuje nic nie dodaje czasami ziemi się trochę na to wrzuci np z chwastami lub darń jak zdzieram na rabatki :wink: I po roku mam ładna ziemie :D ;:108

A żeby odkwasić sypie na to popiół z pieca i po ogniskach ;:108
My name is Daniel
LenkaXD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 sie 2011, o 09:51

Post »

Hmm.. Przeczytałam, przemyślałam i nadal czarno to widzę, choć czarno to kiepskie określenie, bo przecież o czarną ziemię nam chodzi.
Dwa lata temu wprowadziłam się do rodziców, którzy w przypływie fantazji wyprowadzili się z Warszawy na olbrzymią działkę. Wszystko byłoby pięknie, gdyby nie fakt, że poprzedni właściciele zrobili z niej śmietnisko. Dosłownie... To co wykopuję sprzątając w głowie się nie mieści, a kiedy się wprowadzałam rodzice jeszcze wywozili śmieci z powierzchni, ale do rzeczy.

Mama kupiła kompostownik - plastikowy. Po działalności ich psów (4 bydlaki) kompostownik to również śmieć, ale powiedzmy, że da się w nim coś trzymać. Lecą tam głownie odpadki biologiczne z domu, a jest tego dużo bo i domowników sporo. Do tego czasem jakaś trawa (dotąd szła ona na dno dołów po akacjach), chwasty raczej palimy w ognisku. Lądują tam też mówiąc kolokwialnie kupska psiarni, rozrzucone po całej działce. Kiedy już skończyłam ogólne porządki (taak po 2 latach... ) stwierdziłam, że czas zabrać się za konkretną robotę na działce i od lata zeszłego roku wprowadzam zmiany. No i w końcu przyszedł czas na ten nieszczęsny kompostownik...
Oczywiście chcę kompost, tyle że z dzieciństwa pamiętam jak dziadek robił doły w lesie napełniało się je zasypywało wapnem i zakopywało. A potem kopało kolejny dół i tak użyźniało cały teren. Taki system odpada - dwójka dzieci, no i ukochane psy moich rodziców... do tego ojciec obsadził 3/4 działki lasem ;:14

Co mam z tym zrobić, żeby normalnie funkcjonowało?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”