Frizea lśniąca ( Vriesea splendens )wymagania,pielęgnacja
- luczek95
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bromelia i kora
Ciągle żyją
Codziennie spryskuję mech oraz rośliny.
Codziennie spryskuję mech oraz rośliny.
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
- luczek95
Są to odrosty
- luczek95
Też się staram by była tam woda.
Tylko boję się o to by w miejscach cięcia nie zgniły, dziś obsypałem je cynamonem.
Tylko boję się o to by w miejscach cięcia nie zgniły, dziś obsypałem je cynamonem.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 16 sty 2011, o 20:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Frizea
Witam!!!
Moja frizea zmieniła kolor pędu kwiatostanowego z mocno czerwonego na zielony i nie wiem dlaczego tak sie stało. Dodatkowo podczas powolnego zmieniania się barwy, z pędu wyrosły jakieś... no właśnie nie wiem co to jest i prosiłbym o pomoc w ustaleniu dlaczego frizea wypuściła to z kwiatka.
Moja frizea zmieniła kolor pędu kwiatostanowego z mocno czerwonego na zielony i nie wiem dlaczego tak sie stało. Dodatkowo podczas powolnego zmieniania się barwy, z pędu wyrosły jakieś... no właśnie nie wiem co to jest i prosiłbym o pomoc w ustaleniu dlaczego frizea wypuściła to z kwiatka.
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
Re: Frizea
Twoja Frizea zapewne już przekwita. Traktuj Ją dalej tak jak traktowałeś, nawozu od czasu do czasu i tyle. Po jakimś czasie wypuści młode Rośliny, które będziesz mógł rozsadzić, lub uprawiać razem.
Pozdrowienia
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: vriesea-frizea jak ja podlewac?
Rozetka to sam środek roślinki i tam w te listki się podlewa jak w pucharek.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
- IroniaLosu87
- 100p
- Od: 14 lis 2011, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Frizeę podlewamy miękką(najlepiej przegotowaną) letnią wodą: latem 3 razy w tygodniu,a zimą 1-2 razy tak aby podłoże zawsze było lekko wilgotne. Zgadza się,że wodę wlewamy także do rozety (w tzw.lejek) do poziomu 2-3 cm i co 3 tygodnie wymieniamy. Jednak gdy z rozety wyrasta kwiatostan(ten czubek ) to nie wlewamy do niej wody(bo zgnije!!!) oraz gdy temperatura jest niższa niż 18 st.C. Frizea dobrze rośnie na jasnym i słonecznym stanowisku,ale światło powinno być rozproszone (wtedy liście i kwiatostan mają intensywne kolory ). Optymalna temperatura dla niej to: latem 20-25 st.C,a zimą 18-20 st.C. Wilgotność natomiast powinna wynosić powyżej 60 % dlatego dobrze jest postawić doniczkę z rośliną na podstawce wypełnionej kamykami lub wilgotnym torfem ,a samą frizeę należy często zraszać.
- biedronka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 wrz 2007, o 21:41
To nie zaszkodzi jej że ta woda będzie zalegać w liściach? Czy do każdego liścia nalewać wodę? Ostatnio zauważyłam jednego liścia na dole ze był brązowy od strony ziemi, co może być tego przyczyną?
- IroniaLosu87
- 100p
- Od: 14 lis 2011, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wodę wlewaj tylko do samego środka ,oczywiście pod warunkiem,że frizea nie kwitnie. To, że woda będzie tam stać raczej jej nie zaszkodzi,trzeba ją co ok.3 tygodnie wymieniać. Ja moją podlewam raz w tygodniu (wypada w niedziele ) i zraszam ją trzy razy w tygodniu. Do rozety nie wlewam wody,bo moja kwitnie . A co do listka to może po prostu uschnął? Ja w takiej sytuacji wycinam . Moja frizea też została mi sprezentowana i darczyńca przekazał mi informacje z kwiaciarni, że "wodę wlewać do środka rozety" co niestety nie jest wskazane przy kwitnącej frizei.
- biedronka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 wrz 2007, o 21:41
Moja właśnie kwitnie, więc do środka podlewanie odpada. A zrasza się tylko liście bo samego kwiatu już nie?