Studnia abisynka czyli bez prądu( linki do budowy od podstaw)
Re: Tłok do abisynki, średnica 10cm
No tak... ja też...
-
- 10p - Początkujący
- Od: 5 lip 2011, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tłok do abisynki, średnica 10cm
Przed momentem pewien uprzejmy sprzedający z aledrogo odpisał mi, że podawana "średnica tłoka" jest średnicą cylindra w jakim on pracuje, tak więc muszę szukać tłoka setki albo sposobu na wyprodukowanie uszczelek
Wypowiedż częściowo zmoderowana, pomid.
Wypowiedż częściowo zmoderowana, pomid.
Pompa kulowa - abisynka
Moi drodzy gdzie zdobędę takowa pompę jak w temacie czy pompę kulową typu abisynka, chodzi o taką do której podłączyć można wąż ogrodowy i można podlewać grządki...
Byłem z kilku sklepach w moim mieście z pompami, są zwykłe abisynki, kulowych nie ma, człowiek w sklepie twierdzi że przestali je produkować, lecz na wielu działkach je spotykam.
Może ktoś z Was może pomóc ?
Byłem z kilku sklepach w moim mieście z pompami, są zwykłe abisynki, kulowych nie ma, człowiek w sklepie twierdzi że przestali je produkować, lecz na wielu działkach je spotykam.
Może ktoś z Was może pomóc ?
regulamin
Re: Pompa kulowa - abisynka
znalazłem to wcześniej ale kwota 1050zł jest kwotą z kosmosuMCHADAJ pisze:prosze uprzejmie
abisynka z kula sztuk "raz"
http://www.omnigena.pl/index.php?action ... ion_id=128
jeszcze jakiś czas temu pamiętam były koło 300zł
zwykła abisynka to wydatek 130-150zł
może ktoś u siebie w mieście widział ?
regulamin
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Abisynka kulowa? Ta kula to jakiś rodzaj zaworu, tłoka?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
abisynka/studnia a moze
potrzebuje Waszej pomocy,
chciałbym wokół ogrodzenia (planowanego) 160mb z frontu czyli 40m nasadzic thuje smaragd lub pokrewne. Niestety na dzialce nie mam dostepu do wody - dlatego musze takiez źrodelko wykombinowac:) Myśle u abisynce - jaki jest koszt wykonania na gotowo przez wyspecjalizowana firme takiego odwiertu + montazu zakupionej wczesniej abisynki?
pozdrawiam
i z gory dziekuje za pomoc
chciałbym wokół ogrodzenia (planowanego) 160mb z frontu czyli 40m nasadzic thuje smaragd lub pokrewne. Niestety na dzialce nie mam dostepu do wody - dlatego musze takiez źrodelko wykombinowac:) Myśle u abisynce - jaki jest koszt wykonania na gotowo przez wyspecjalizowana firme takiego odwiertu + montazu zakupionej wczesniej abisynki?
pozdrawiam
i z gory dziekuje za pomoc
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
abisynki na znanym serwisie aukcyjnym dostaniesz od 170 zł
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
To takie coś jak by zawór zwrotny.Kiedy tłok idzie do góry kulka również i przepuszcza wodę kiedy tłok idzie w duł górna kula zamyka a tłok wraca po nastepną porcje wody.mr25ur pisze:Abisynka kulowa? Ta kula to jakiś rodzaj zaworu, tłoka?
woda nie ma ujścia od góry, powstaje ciśnienie, i po podłączeniu węża ogrodowego do wylewki można normalnie podlewać roślinki, jedna osoba pompuje druga podlewamr25ur pisze:Abisynka kulowa? Ta kula to jakiś rodzaj zaworu, tłoka?
zwykła mam na działce, chciałem zmienić na kulowąmr25ur pisze:Abisynka kulowa? Ta kula to jakiś rodzaj zaworu, tłoka?
regulamin
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
Re: abisynka/studnia a moze
Nie można odpowiedzieć sensownie na to pytanie.Na jakiej głębokości jest woda ? Czy ew. warstwa wodonośna pozwala na odbiór większej ilości wody ? Może jedynym rozwiązaniem jest studnia z kręgów zapewniająca chociaż niezbędne min. ? Na razie same pytania.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Widziałem u sąsiada podobną, jako tłok ma taki czop pokryty skórą, jak tłok w wiatrówce.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
Re: abisynka/studnia a moze
Nikt się nie odzywa w tym temacie a więc nieco go rozwinę.Byłem w podobnej sytuacji i niefortunnie zrobiłem tak jak masz zamiar. Wydałem na to sporo pieniędzy ,różdżkarz, wiercenie,pompa.Wydajność :wiadro w ciągu kwadransa.Nie wystarczy wysoki poziom wody gruntowej,musi być warstwa wodonośna o dużej przepuszczalności i grubości a więc żwir,piasek.Potrzebne po to żeby przy studni wierconej był dostatecznie szybki napływ do filtra.U mnie taka warstwa ma 5-10 cm piasku na głębokości 3m a wierciłem na 8 metrów.Poziom wody gruntowej 1 m.Jedynym rozwiązanie jest studnia z kręgów o znacznej pojemności gdzie, woda spokojnie powoli napływa i raz lub dwa razy na dobę można podlewać aż do wyczerpania zapasu. Jest to też niestety dość marne rozwiązanie. Aktualnie mam wodę z sieci i abisynka spokojnie rdzewieje.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek